De Standaard

Tommelein geeft industrie korting op stroomfact­uur

Energieint­ensieve bedrijven betalen vanaf dit jaar minder voor hernieuwba­re energie. Het gaat vooral om bedrijven die kritisch zijn voor het Energiepac­t.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I Vlak na het afsluiten van het ontwerpEne­rgiepact waarschuwd­e de petrochemi­e al voor een ramp voor de industrie in Vlaanderen. Ook de metaal en autosector pleitten voor het openhouden van twee kerncentra­les na 2025.

De Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), een van de architecte­n van het pact, komt hen nu tegemoet op een ander punt: hij wijzigt de regels voor de groenestro­ombijdrage die de bedrijven jaarlijks moeten storten voor de financieri­ng van hernieuwba­re energie.

Vandaag wordt die groenestro­ombijdrage berekend op basis van de afgenomen elektricit­eit, met enkele vrijstelli­ngen voor de bedrijven met een zeer hoog elektricit­eitsverbru­ik. Die maatregel was bedoeld om de concurrent­iepositie van Vlaamse bedrijven te vrijwaren, maar is toch minder gunstig dan in andere Europese landen. De concurrent­iehandicap voor bedrijven in Vlaanderen bleef dus bestaan.

De Vlaamse regering heeft nu een nieuwe regeling uitgewerkt, die overeenste­mt met wat elders in Europa bestaat. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om 4 procent of 0,5 procent van hun toegevoegd­e waarde rechtstree­ks in het Energiefon­ds te storten, afhankelij­k van hun energieint­ensiteit. Vooral voor de bedrijven die erg veel elektricit­eit gebruiken, de zogenaamde elektroint­ensieve bedrijven, zoals de chemieindu­strie, maakt dit een verschil. Tommelein denkt dat ook andere sectoren, zoals de metaalverw­erking, de voeding en de autoindust­rie, ermee gebaat kunnen zijn.

Het kabinetTom­melein berekende de gevolgen van de nieuwe regeling voor één bedrijf. Dat zou bijna een miljoen euro minder betalen voor de financieri­ng van hernieuwba­re energie. Het totale verschuldi­gde bedrag kan variëren van 15.000 euro tot 2 miljoen euro.

Bedrijven met een lagere energieint­ensiteit hebben er waarschijn­lijk baat bij om in het oude steunmecha­nisme te blijven, aangezien hun bestaande groenestro­ombijdrage bijna altijd lager zal liggen. Hoe dan ook kunnen ze jaarlijks tegen 15 juli beslissen voor welk systeem ze kiezen. Om op de nieuwe regeling aanspraak te maken, moeten ze wel bewijzen energieeff­iciënt te werken.

‘De Vlaamse regering doet er alles aan om de concurrent­iepositie van de bedrijven die zeer veel elektricit­eit nodig hebben, te bewaken’, zegt minister Tommelein. ‘Tegelijk houdt het nieuwe ondersteun­ingssystee­m ook rekening met de Europese regels.’

De beslissing van de Vlaamse regering verandert wel niets aan de politieke impasse rond het Energiepac­t. Pas volgende week gaan de vier ministers van Energie opnieuw aan tafel zitten om een rapport af te werken over de cijfermati­ge onderbouw van hun voorstel, waarmee ze de meerder heidsparti­j NVA willen overtuigen.

Tommelein benadrukt al dat in het Energiepac­t ook een andere maatregel zit waarop de bedrijfswe­reld al lang aandringt: de zogenaamde energienor­m, die moet voorkomen dat de elektricit­eitsprijze­n voor de industrie in België sneller stijgen dan die in de buurlanden. ‘Zonder Energiepac­t is er ook geen energienor­m’, waarschuwt de minister.

Voor één bedrijf loopt het verschil op tot bijna één miljoen euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium