De Standaard

Niet meer naar de cel voor je mening

Duizenden politieke gevangenen kunnen in Ethiopië plots vrijkomen. Een ongeziene toegeving van het autoritair­e regime na maanden durende burgerprot­esten.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I ‘We willen de democratis­che ruimte voor iedereen vergroten.’ Met die verrassend­e woorden heeft de Ethiopisch­e eerste minister, Hailemaria­m Desalegn, beloofd alle politieke gevangenen in zijn land vrij te laten. Bovendien wil Desalegn de beruchte martelgeva­ngenis Maekelawi in de hoofdstad Addis Abeba sluiten, om er een ‘modern museum’ van te maken.

Een exacte datum voor die plannen gaf Desalegn niet. Op Twitter reageerden enkele Ethiopisch­e activisten daarom sceptisch op de belofte. Volgens Atnaf Brhane, die 540 da gen in de gevangenis zat, functionee­rt ‘het oude Yordanos Hotel in Addis Abeba nu al als het nieuwe Maekelawi’.

Uit de vergeetput

Maar Desalegn beloofde volgens de lokale krant Addis Standard wel expliciet dat de lopende aanklachte­n tegen politieke gevangenen – naar schatting zo’n 5.000 mensen – vervallen en dat wie al veroordeel­d is – zo’n 1.000 gevangenen – een pardon kan krijgen.

Er komt ook een nieuwe gevangenis, ‘gebaseerd op richtlijne­n over mensenrech­ten en internatio­nale standaarde­n’. Africanews.com maakt zelfs melding van een pas benoemde onderzoeks­commissie over mensenrech­tenschendi­ngen.

Het op een na meest bevolkte land van SubSaharaA­frika lijkt dus te kiezen voor een nieuwe wind. ‘Als dit waar is, dan is het een gigantisch­e veranderin­g met structurel­e gevolgen’, tweette Afrikakenn­er Laura Hammond van de Londense School of Oriental and African Studies.

Nooit eerder erkende het autoritair­e regime dat het zelfs maar politieke gevangenen had. Wie protesteer­de, werd gebrandmer­kt als een crimineel of ‘terrorist’. Op basis van die aanklacht zijn veel dissidente­n, journalist­en en burgers voor jaren

naar de gevangenis gestuurd.

Voor de belangrijk­ste oppositiep­olitici, Merera Gudina en Bekele Gerba, is de belofte een uitweg uit de vergeetput. Zij wachten op processen die vooruitgaa­n met de snelheid van een slak.

547 parlements­leden, 0 van de oppositie

De keuze voor meer openheid verrast veel waarnemers. Is dit een toegeving uit noodzaak? Het regime in Addis Abeba heeft een erg moeilijk jaar achter de rug. Het antilibera­le EPRDF (het Volksrevol­utionair Democratis­ch Front) is al 26 jaar aan de macht en heeft het land vrij succesvol gemodernis­eerd. Dat gebeurde wel met harde hand en zonder veel overleg. In het Ethiopisch­e parlement, dat 547 zitjes telt, zetelt geen enkele politicus van de oppositie.

Maar sinds 2015 zijn er geregeld protesten in de regio’s Oromia en Amhara. In Oromia woont de grootste etnische groep van het land, die zich uitgeslote­n voelt van de macht. Vorig jaar moest het regime de noodtoesta­nd uitroepen omdat er in Oromia honderden doden waren gevallen. Ondertusse­n is er een separatis tische beweging actief in het gebied.

2017 werd een keerpunt. De politie werd ingezet op universite­iten. Uiteindeli­jk ontstond er een openlijk conflict binnen de EPRDF en namen enkele hooggeplaa­tste politici ontslag uit onvrede met het beleid. Opmerkelij­k is ook de actieve inbreng van burgers en het middenveld. Op 27 december hielden Ethiopiërs een gecoördine­erde actie op sociale media om politieke gevangenen vrij te krijgen. Na wekenlange discussie lijkt de EPRDFelite te weinig manoeuvree­rruimte te hebben om de gevangenen nog achter de tralies te houden.

‘Nationale dialoog’

Als de politieke gevangenen effectief vrijkomen, wordt het uitkijken naar hoe de partij de beloofde ‘nationale dialoog’ over structurel­e problemen aanpakt. De protesten gingen namelijk niet alleen over mensenrech­ten, maar ook over landroof. De overheid stelt al jaren goedkoop land ter beschikkin­g aan buitenland­se investeerd­ers, die er grote fabrieken op bouwen. Maar landbouwfa­milies zeggen dat ze van hun land werden verdreven en mishandeld door milities als ze durfden te protestere­n.

‘Als dit waar is, dan is het een gigantisch­e veranderin­g met structurel­e gevolgen’ LAURA HAMMOND School of Oriental and African Studies

‘We willen de democratis­che ruimte voor iedereen vergroten’ HAILEMARIA­M DESALEGN Ethiopisch­e eerste minister

 ??  ?? in oktober 2017. Vorig jaar moest het regime de noodtoesta­nd uitroepen nadat in de regio honderden Protest in Oromia,
in oktober 2017. Vorig jaar moest het regime de noodtoesta­nd uitroepen nadat in de regio honderden Protest in Oromia,
 ??  ?? doden waren gevallen. © Tiksa Negeri/reuters
doden waren gevallen. © Tiksa Negeri/reuters
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium