De Standaard

Jonge migranten zowel daders als slachtoffe­rs van stijgend geweld

Vooral jonge mannelijke migranten uit NoordAfrik­a die weinig of geen perspectie­ven hebben om in Duitsland te kunnen blijven, jagen de criminalit­eitscijfer­s de hoogte in.

- (kdr)

BRUSSEL I Tot 2014 daalden de cijfers over geweldmisd­rijven in Duitsland, vanaf 2014 stegen ze plots weer. Hoe komt dat? Drie criminolog­en onderzocht­en het in opdracht van het Duitse federale ministerie voor Gezin, Vrouwen en Jeugd. Ze zoomden in op Nedersakse­n, een doorsneede­elstaat.

Daar steeg het aantal geweldmisd­rijven in 2015 en 2016 met 10,4 procent, terwijl het voordien gestaag daalde. 92 procent van de stijging (niet het totale aantal misdrijven) is toe te schrijven aan vluchtelin­gen. Op zich is dat niet zo verwonderl­ijk, vinden de auteurs. Een groot deel van de vluchtelin­gen zijn immers jonge mannen tussen 14 en 30 jaar. ‘Overal ter wereld’ liggen in die groep de misdaadcij­fers het hoogst. Bovendien worden geweldmisd­rijven gepleegd door migranten minstens twee keer zo vaak aangegeven als gelijkaard­ige misdrijven door een Duitse dader.

Familieher­eniging

Voeg daar nog aan toe dat vluchtelin­gen met een verschille­nde achtergron­d dikwijls gedwongen samenleven in een beperkte ruimte, wat vaak leidt tot spanningen. Het zijn meestal mannen die zonder vrouw, moeder of zus(sen) leven. Dat alles kan extra geweld uitlokken. ‘De afwezighei­d van vrouwen verhoogt het risico dat jonge mannen zich laten leiden door “mannelijkh­eidsnormen die geweld legitimere­n”’, zegt hoofdauteu­r Christian Pfeiffer in de Duitse krant Frankfurte­r Allge

meine. Daarom vindt hij gezinshere­niging ‘geen dom idee’. In Duitsland zijn de mogelijkhe­den voor familieher­eniging vorig jaar beperkt. De SPD wil die beperking ongedaan maken als ze opnieuw in de regering stapt.

In één geval op de drie zijn de slachtoffe­rs van het geweld andere vluchtelin­gen of buitenland­ers. Als er doden of zwaargewon­den vallen, zijn de slachtoffe­rs in respectiev­elijk 90 procent en 75 procent van de gevallen migranten.

Maar de ene migrant is de andere niet. De vele oorlogsvlu­chtelin gen – uit Syrië, Irak, Afghanista­n ... – vermijden alles wat problemen zou kunnen veroorzake­n of hun kans om te kunnen blijven, kan schaden. Anderen weten dat ze weinig ander perspectie­f hebben dan zwartwerk – of de misdaad. Die laatste groep bestaat vooral uit Marokkanen, Algerijnen en Tunesiërs. Zij maken nauwelijks kans om asiel te krijgen en erkend te worden als vluchtelin­g.

Migratiewe­t

Pfeiffer en zijn collega’s vinden dat er vooral voor die groep jonge NoordAfrik­anen een beter beleid moet komen. Ze moeten aangemoedi­gd worden vrijwillig terug te keren, en in afwachting cursussen kunnen volgen die hun kansen op een job in het thuisland vergroten. Dat is iets anders dan ze zonder meer uitwijzen.

De criminolog­en pleiten ook voor een Duitse migratiewe­t, los van de asiel en vluchtelin­genproblem­atiek, die duidelijk vastlegt wie er in Duitsland welkom is onder welke voorwaarde­n. Dat geeft migranten een sterke stimulans om zich in te burgeren.

‘De Oostenrijk­ers die geen immigratie willen, kozen voor een regering die zich ertegen verzet. Het is een kwestie van tijd voor we dit overal in Europa zien’ De Hongaarse premier, VIKTOR ORBAN , en de nieuwe Poolse premier, Mateusz Morawiecki, spraken af hun antimigrat­iebeleid te blijven verdedigen binnen de EU. ‘De afwezighei­d van vrouwen verhoogt het risico dat jonge mannen zich laten leiden door “mannelijkh­eidsnormen” die geweld legitimere­n’ CHRISTIAN PFEIFFER Criminoloo­g

 ??  ?? Op oudjaar 2015
Keulen werden
in tientallen vrouwen aangerand door voornameli­jk NoordAfrik­aanse migranten. © belgaimage
Op oudjaar 2015 Keulen werden in tientallen vrouwen aangerand door voornameli­jk NoordAfrik­aanse migranten. © belgaimage
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium