De Standaard

DE ALMACHT VAN ZUCKERBERG

- RUBEN MOOIJMAN

Het nachtmerri­escenario voor Facebook heet MySpace

Facebook breekt door bij ouderen. Vier op de tien 65plussers zijn actief op het sociale medium. Ze wisselen berichten uit met kinderen en kleinkinde­ren, volgen hun favoriete artiesten en posten foto’s. Net als alle andere Facebookge­bruikers.

Je kunt dit nieuws op twee manieren interprete­ren. De verleiding is groot om te concludere­n dat de macht van het bedrijf uit Silicon Valley nog steeds toeneemt. Het moment dat vrijwel alle wereldburg­ers een Facebookac­count hebben, misschien een paar zonderling­e kluizenaar­s daargelate­n, kan niet veraf meer zijn. De macht van Mark Zuckerberg over wat we zien, lezen, denken en vinden, kent dan nauwelijks nog grenzen.

Maar er is ook een andere interpreta­tie mogelijk. Het is niet ondenkbaar dat een doorbraak bij ouderen de aanleiding is voor trendsette­nde jongeren om af te haken. Op het moment dat iets hips aanvaard wordt door het grote publiek, wordt het voor de

early adopters tijd om naar iets anders uit te kijken. Bij veel tieners is Facebook al bijna passé. Hun opvolgers, Facebookdo­chter Instagram en Snapchat, zullen het misschien zeer binnenkort ook zijn. Daarvoor in de plaats zullen weer nieuwe sociale media komen, waarvan nu waarschijn­lijk het bestaan alleen bekend is bij wie nog geen vijftien is.

Het nachtmerri­escenario voor Facebook heet MySpace. Rond 2004 was dat sociale medium razend populair. Gevestigde mediabedri­jven vochten in 2005 een biedoorlog­je uit om het te kunnen kopen. Rupert Murdoch won. In 2008 stak het opkomende Facebook MySpace in popularite­it voorbij. In 2011 werd het netwerk voor een appel en een ei verkocht. Nu weet menigeen amper nog dat het ooit bestaan heeft.

Facebook is zich bewust van dat gevaar. Daarom koopt het systematis­ch elk netwerk op dat ook maar enigszins een bedreiging zou kunnen vormen. Is Facebook, met al zijn vertakking­en, op weg een gevestigde waarde te worden, die over pakweg een halve eeuw nog altijd even groot, machtig en belangrijk zal zijn als nu? Of zal Facebook binnen afzienbare tijd over zijn hoogtepunt heen zijn en langzaam transforme­ren tot de has been van Silicon Valley? Het antwoord op die vraag zal mee bepalend zijn voor hoe we met het medium omgaan, en voor hoe we het bedrijf moeten reguleren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium