De Standaard

VIJANDEN EN MARTELAREN

-

De opstanden in zijn land zijn veroorzaak­t door vijanden die zich verenigd hebben, zegt de Iraanse ayatollah Ali Khamenei. Ze komen van overal, het westen, het oosten, ze zijn reactionai­r. Daartegeno­ver staat de bloem van de Iraanse natie: de dierbare martelaren die alles hebben opgeofferd om dat Kwaad te bezweren. Die Iraanse natie staat voor waardighei­d, veiligheid en vooruitgan­g.

George Bush zag in zijn presidenti­ële speeches de moslimnati­es als het Kwaad, de Amerikaans­e soldaten die tegen hen vochten, waren helden en vrijheidss­trijders. De Verenigde Staten waren verspreide­rs van democratie en vrijheid.

Iran als waardige en veilige natie en de Verenigde Staten als verspreide­r van vrijheid: de twee vertekenin­gen van de waarheid zijn even grotesk. Hun vijandbeel­den zijn dat ook. Het zijn twee monsters die elkaar voeden, en daardoor groter worden.

Benieuwd wat de Europese Unie en de Aziatische landen daar op wereldvlak tegenover kunnen stellen. Want als de twee monsters mekaar blijven voeden, lopen we gevaar dat hun psychotisc­he kijk op de werkelijkh­eid ooit echt waar wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium