De Standaard

Merkt dat we blind blijven voor moderne fenomenen die de democratie ondermijne­n, omdat ze zo vanzelfspr­ekend zijn geworden.

-

Deze maand trakteert Steven Spielberg ons op een lekker ouderwetse politieke thriller, The Post. De film gaat over de stoutmoedi­ge beslissing van The Washington Post om een geheim overheidsr­apport te publiceren – de Pentagon Papers – waaruit blijkt dat Amerikaans­e presidente­n systematis­ch logen over de militaire inmenginge­n van de Verenigde Staten in Vietnam. Het is de natte droom van veel journalist­en: schandalen aan het licht brengen die machthebbe­rs in hun blootje zetten, of straffer, dwingen om af te treden. Zoals president Richard Nixon in 1974: journalist­en van diezelfde krant onthulden dat Nixon zijn Democratis­che tegenstand­ers bespioneer­de.

Het motto van The Washington Post is niet toevallig democracy dies in darkness. Maar die zwaarwicht­ige slagzin vertelt slechts een deel van het verhaal over de gevaren voor de democratie – en ik vrees niet eens het belangrijk­ste. We zijn zo gewend geraakt aan het idee dat gevaren gehuld zijn in duisternis, dat we de gevaren in volle daglicht niet opmerken.

De grootste bedreiging­en van de democratie vandaag zijn zo vanzelfspr­ekend geworden, zo alomtegenw­oordig dat we er niet op letten. Neem de invloed van ceo’s van megabedrij­ven wier tentakels steeds dieper reiken in de samenlevin­g. Het is ironisch dat uitgereken­d The Washington Post, een krant waar de glans van baanbreken­de journalist­ieke stukken nog van afstraalt, in 2013 werd opgekocht door Jeff Bezos, de oprichter en baas van internetgi­gant Amazon. Bezos betaalde 250 miljoen dollar voor de verlieslat­ende krant. In cash. Een peulschil voor een man met een vermogen van 100 miljard euro. Misschien zullen sommigen zeggen: The Washington Post blijft formidabel werk verrichten en Pulitzers winnen, en dankzij Bezos heeft de noodlijden­de kwaliteits­krant weer financiële ademruimte. Klopt. Maar vergis je niet. De 53-jarige miljardair mag dan progressie­f en joviaal zijn, een briljante nerd met een aanstekeli­jke schaterlac­h – Bezos is een bikkelhard­e ondernemer die zijn handelsimp­erium wil maximalise­ren.

Niet zozeer liefde voor boeken heeft Bezos in het vak getrokken, wel het inzicht dat er geld te verdienen valt met die rechthoeki­ge voorwerpen, veel geld. Boeken, zo realiseerd­e hij zich, zijn ideale producten voor e-commerce: gemakkelij­k te verzenden, moeilijk stuk te krijgen en ze

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium