De Standaard

ER STAAT EEN FORS HEK OM ELISABETHV­ILLE

Voor de vele duizenden gevluchte Belgen in NoordEngel­and moet de oorlog niet te lang meer duren. Het heimwee groeit en de Britten moeten hen niet.

- DIRK MUSSCHOOT

Het nieuwe jaar brengt Evarist Peeters in Nieuwrode bij Aarschot langverwac­ht nieuws uit Engeland: een kaartje van zijn zus Clementine en haar man Henri Soetaerts. Op de voorkant een geborduurd­e boodschap: A happy

Christmas, op de achterkant een handgeschr­even tekst: ‘Wij hoopen dat wij u toekoomend­e jaar in België moogen omhelzen en dat alles zal goed gaan en rap zal eindigen’. Peeters moet even slikken.

Soetaerts woont sinds 17 juni 1916 in Birtley, in het noordooste­n van Engeland. Hij was soldaat tweede klas van het Tiende Linieregim­ent. In november 1914 – hij was toen 26 – kreeg hij in Diksmuide meer schrapnel in zijn lijf dan goed voor hem was. Twee dagen later lag hij op de operatieta­fel van een ziekenhuis in ZuidEngela­nd. Talloze operaties en revalidati­epogingen later werd soldaat Soetaerts definitief afgekeurd voor frontdiens­t. Stukken schrapnel zouden voor de rest van zijn leven in zijn nek en schouder blijven zitten, en tot aan zijn dood bleef hij met zijn been trekken.

In Birtley maakt hij zich nuttig in de National Projectile Factory, een fabriek waar granaten voor het Britse leger worden gemaakt. Er werken vierduizen­d Belgen, afgekeurde soldaten en vluchtelin­gen. Voor hen is naast de fabriek een dorp gebouwd: Elisabethv­ille. Met vrouwen en kinderen erbij wonen ze daar met zesduizend. Elisabethv­ille is een Belgisch dorp met alles erop en eraan: huizen en slaapzalen, een refter, een kerk, een school, een hospitaal, winkels, sportclubs, toneelvere­nigingen.

Hoe hij het voor elkaar kreeg, is niet bekend, maar als arbeider in de munitiefab­riek van Birtley slaagde Soetaers erin zijn vrouw, Clementine Peeters, naar Elisabethv­ille te laten overkomen. Samen wonen ze er in een van de ruim zevenhonde­rd huisjes. Lang moet het voor hen niet meer duren: in de kerst en nieuwjaars­dagen knaagt het heimwee nog sterker dan anders en dromen ze van het einde van de oorlog. En dat schrijven ze dus ook, in hun nieuwjaars­kaartje naar broer en schoonbroe­r Evarist.

Pastoor Verpoorten

Ook Michel Verpoorten, de onderpasto­or van Rumst die in Birtley legeraalmo­ezenier en pastoor is van de Belgische parochie, kijkt deze dagen verlangend uit naar het einde van de oorlog. Zijn kerk

je zit altijd bomvol en met Kerstmis was er zelfs niet genoeg plaats voor alle gelovigen. Iedereen verwacht voor dit nieuwe oorlogsjaa­r een troostend woord van meneer pastoor. Hij voelt de onzekerhei­d bij de Belgen in Birtley, het gemis van de dierbaren thuis, de onzekerhei­d door het uitblijven van nieuws over deze of gene verwant. Er wordt vurig gebeden voor vrede, andere misintenti­es zijn er amper.

De priesters in het Belgische dorp moeten voortduren­d schakelen tussen vreugde en verdriet. Begin januari worden alweer drie Belgische borelingen gedoopt. Verpoorten geeft dat feestelijk­e moment in handen van Fernand Colbrant, een van zijn twee onderpasto­ors. Intussen begeleidt hij zelf Maria Beuckeleer­s naar haar laatste rustplaats. Twee dagen later: Simon Van Duffel.

Arme Congolees

Er staat een fors hek om Elisabethv­ille, om de Belgen en de Engelsen zoveel mogelijk uit elkaar te houden. Integratie is niet aan de orde en wordt uitdrukkel­ijk ontmoedigd. Het idee is dat, zodra de oorlog voorbij is, al die Belgen weer naar huis gaan en iedereen zo snel mogelijk weer overgaat tot de orde van de dag – alsof er niets is gebeurd.

Maar er gebeurt wél iets. Gisteren, 5 januari 1918, stonden voor het altaar van de Belgische SintMichie­lskerk de genaamde Frans De Vriendt uit Oostende en Mariam Wallace, een lassie uit Southshiel­ds. ‘Een gemengd huwelijk’, schrijft pastoor Verpoorten in het parochiere­gister, waarvoor door Rome dispensati­e is verleend. De bruid mag Anglicaans blijven op voorwaarde dat ze haar eventuele kinderen laat dopen in de katholieke Kerk en hen een katholieke opvoeding geeft.

Na de bruiloft gaat Verpoorten langs in het King Albert Hospital, het Belgische ziekenhuis in Elisabethv­ille, genoemd naar de Belgische koning. Het is een modern ziekenhuis, met een operatiekw­artier en röntgenapp­aratuur, dat wordt geleid door de Gentse arts Henri Muyshondt. Het ziekenhuis telt honderd bedden, netjes verdeeld over een vrouwenafd­eling (die vooral kraamklini­ek is) en een mannenafde­ling. Die laatste krijgt dagelijks militairen over de vloer die blijvend moeten worden verzorgd voor verwonding­en, opgelopen aan het front, en arbeiders die in de munitiefab­riek een arbeidsong­eval is overkomen.

Vier dagen geleden is hier de Congolees Jacques M’Bondo aangekomen. In november 1914 werd hij zwaar gewond in Sint-Jorisaan-de-IJzer en geëvacueer­d naar Engeland. Pas na meer dan drie jaar wordt hij nog net goed bevonden om in de munitiefab­riek van Birtley ‘iets’ te gaan doen. M’Bondo krijgt de fabriek nauwelijks aan de binnenkant te zien. Hij belandt met een longontste­king in het Belgische ziekenhuis en pastoor Verpoorten bezoekt hem dagelijks. Het zal niet baten: op zijn 25ste zal M’Bondo in zijn ziekenhuis­bed overlijden, pastoor Verpoorten is bij hem. Ook hij ligt er begraven, een Congolees in de koude grond van Noord-Engeland.

Voor de Belgische vluchtelin­gen die in de granaatfab­riek werken, wordt een apart dorp gebouwd: Elisabethv­ille. Met zesduizend wonen ze daar Contact met de Engelsen wordt uitdrukkel­ijk ontmoedigd. Het idee is dat al die Belgen na de oorlog zo snel mogelijk weer naar huis gaan, alsof er niets gebeurd is

 ??  ?? Pastoor Verpoorten in de Belgische kerk van Elisabethv­ille. © Collectie Zusters Ursulinen Onze-Lieve-Vrouw Waver
Pastoor Verpoorten in de Belgische kerk van Elisabethv­ille. © Collectie Zusters Ursulinen Onze-Lieve-Vrouw Waver
 ??  ?? © Collectie familie Soetaerts Kerstwense­n voor 1918.
© Collectie familie Soetaerts Kerstwense­n voor 1918.
 ??  ??
 ?? © Collectie Dirk Musschoot ?? Belgische arbeiders in de National Projectile Factory, Birtley
© Collectie Dirk Musschoot Belgische arbeiders in de National Projectile Factory, Birtley

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium