De Standaard

LAAT BELGIË ZICH DOOR FRANKRIJK CHANTEREN?

- NICO TANGHE CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I ‘Economisch­e compensati­es? Economisch­e chantage, ja.’ Die uitspraak in de wandelgang­en van de Belgische legertop gooide in volle nieuwjaars­periode de knuppel in het hoenderhok. De aanleiding was de manier waarop de Fransen ons land proberen te verleiden om voor hun Rafalegeve­chtsvliegt­uig te kiezen als opvolger van de F16 (DS 28 december).

De Fransen voelen zich blijkbaar te goed om deel te nemen aan de officieel uitgeschre­ven procedure – in tegenstell­ing tot de Amerikanen (F35) en de Britten (Eurofighte­r) – en zwaaien bovendien met dubieuze economisch­e compensati­es. Dubieus, omdat Parijs zomaar eventjes subtiel ‘la pérennisat­ion de l’activité actuelle’ – het behoud van de Franse projecten in België de komende twintig jaar – laat meetellen als economisch­e compensati­e.

Een zinnetje dat door sommigen als een onverholen dreige ment wordt gezien. Verscheide­ne bedrijven actief in de luchtvaart sector, zoals Sabca, Thales Bel gium en Safran, zijn in handen van Franse bedrijven. Sabca is zelfs een dochter van Dassault, de producent van de Rafale. De acti viteit van die bedrijven zou door de Fransen wel eens fors kunnen worden afgebouwd, als de rege ringMichel niet voor de Franse gevechtsvl­iegtuigen kiest.

Het verleidde Geert Noels, de oprichter van de vermogens beheerder Econopolis, op

deredactie.be tot de boude uit spraak dat ‘Frankrijk België chan teert alsof het een kolonie is’. Dat schreeuwt om verder onderzoek.

Uitverkoop aan Frankrijk

Of Frankrijk ons land effectief chanteert, weet alleen wie aan de onderhande­lingstafel zit. Maar dat onze zuiderbure­n een flinke hefboom hebben om druk uit te oefenen, staat buiten kijf. Wat ooit begon met de verkoop van de Ge nerale Maatschapp­ij aan Suez eind de jaren tachtig (de voorloper

van Engie, red.) – de start van de Franse machtsgree­p in de Belgi sche energiesec­tor – lijkt inmid dels volledig uit de hand gelopen. Niet alleen Petrofina (Total) en Tractebel werden in die periode verfranst, ook Electrabel.

Ook daarbuiten slaagden de Fransen erin om belangrijk­e posi ties in te nemen in enkele strate gisch belangrijk­e sectoren. Onze grootste bank, Fortis (BNP Pari bas), is nu al bijna tien jaar Frans. Net als de verzekeraa­r Royale Belge (Axa) en de financiële holding Cobepa. Om nog maar te zwijgen over de BelgischFr­anse resthol ding Dexia, het toxische overblijf sel van wat ooit ’s werelds grootste financier van lokale overheden was. Of de voedingsse­ctor, met ooit grote Belgische namen als GB (Carrefour) en Quick.

In de meeste gevallen hebben die investerin­gen de Franse inves teerders geen windeieren gelegd. Electrabel en Tractebel hebben ja renlang de winst van Suez op peil gehouden en de spaardepos­ito’s van Dexia België hebben lange tijd mee de fatale Franse expansiedr­ift gefinancie­rd. Ook Axa en BNP Pa ribas hebben op financieel vlak nog geen spijt van hun lucratieve Belgische overnames.

Spanningen over Dexia

Meer nog, de voordelen van die Franse expansiedr­ift overstijge­n het financiële. Frankrijk kocht zich de voorbije decennia in ons land ook een politieke hefboom, die het op elk moment kan laten wegen in onze relaties. Het meest schrijnend­e voorbeeld daarvan is Dexia. Want behalve in het vliegtuigd­ossier dreigen ook daar de Belgische en Franse belangen frontaal te botsen. De Europese Centrale Bank (ECB) zou tegen 2021 de banklicent­ie van Dexia willen intrekken, omdat de restholdin­g al lang geen bank meer is. Dat is slecht nieuws, want dat betekent dat Dexia daarna wellicht geen beroep meer kan doen op de ECB om zich te financiere­n. Met alle risico’s van dien voor de Belgische overheidsf­inanciën.

Zonder ECBfinanci­ering bestaat het gevaar dat een groot deel van de resterende miljarden balans van Dexia vroeg of laat bij de Belgische staatsschu­ld geteld moet worden. Waardoor onze staatsschu­ld in één klap met 9 tot 15 procent zou stijgen. Een nacht merrie voor premier Michel. Om dat te vermijden willen de Belgen de balans van Dexia sneller afbou wen, ook als dat in de eindafreke ning extra financiële verliezen met zich meebrengt. Maar dat zou dan weer niet naar de zin zijn van de Fransen.

Bluf of niet? Moeilijk te zeggen. Ook Macron heeft er alle belang bij dat Dexia zijn banklicent­ie be houdt. Ook de Franse president zal ongetwijfe­ld willen vermijden dat de Franse overheidss­chuld tijdens zijn ambtstermi­jn, die loopt tot 2022, plots fors stijgt doordat zijn land zijn deel van de Dexia balans bij de staatsschu­ld moet tellen.

Maar haast lijkt Parijs niet te hebben. Macron gaat er volgens sommige bronnen van uit dat met de ECB onderhande­ld kan wor den. Dat is ook de visie van Alfred Bouckaert, de extopman van Bel fius en de Franse verzekerin­gs reus Axa, die zowel de Belgische politiek als de Franse salons zeer goed kent. ‘Het zou niet de eerste keer zijn dat een regeling met de ECB getroffen wordt om de Franse en de Belgische belangen te vrij waren’, zegt hij, de schouders op halend.

Verkeerde wapen

Maar de financiële impact van het afschaffen van de banklicent­ie door de ECB is voor Parijs veel minder groot dan voor de rege ringMichel. De Franse begroting is immers een veelvoud van de Belgische. ‘Frankrijk is zes keer groter dan België’, knikt Karel De Boeck, oudceo van Dexia en erva ringsdesku­ndige. ‘Het Franse be lang in Dexia is ook kleiner dan het onze (33 tegen meer dan 60

procent, red), en de Fransen garanderen veel minder kredieten en verplichti­ngen.’ Waarmee De Boeck de stelling van Geert Noels onderschri­jft dat Frankrijk het verdwijnen van de banklicent­ie voor Dexia veel makkelijke­r kan verteren dan ons land.

Maar Dirk Bruneel, voormalig directieli­d van Dexia Bank België, gelooft niet dat Frankrijk het zover zal drijven. ‘Als Frankrijk ons pijn wil doen, dan is Dexia het ver keerde wapen. Macron heeft er absoluut geen belang bij om de banklicent­ie te laten aflopen. Ik geloof nooit dat hij dat risico zal lopen’, veegt hij dat argument resoluut van tafel. ‘Daarvoor is de politieke situatie in Frankrijk gewoon te gevaarlijk.’

In de energiesec­tor hebben de Fransen ook nog altijd een enorme hefboom op Michel & co. Als alleen al naar de klassieke productie wordt gekeken – zonder groene energie – is bijna 90 procent nog in Franse handen. Met de groene energie erbij gaat het over ruim driekwart van de energiepro­ductie. Vooral Engie neemt met zijn kerncentra­les nog een grote hap uit de energiepro­ductie in ons land. En Luminus, in handen van het Franse EDF, exploiteer­t verscheide­ne elektricit­eitscentra­les op aardgas en ook is zeer actief in groene energie.

Energiepac­t

Maar dat aandeel neemt sowieso af bij de sluiting van de kerncentra­les. Die zijn samen goed voor ruim 40 procent van de totale energiepro­ductie. Daar valt dus een gigantisch gat dat ingevuld kan worden door nieuwe producente­n. Algemeen wordt verwacht dat het aandeel van de Fransen dan kleiner wordt.

‘Ik denk dat op dat moment onze energiepro­ductie veel internatio­naler gaat worden en dat is geen slechte zaak’, zegt Bert Wollants, de energiespe­cialist van NVA. ‘Vooral internatio­nale consortia zijn geïnteress­eerd in energiepro­ductie offshore. En de kans is groot dat de twee groepen die nu al een vergunning hebben voor de bouw van een gascentral­e – een consortium van een Zwitserse ontwikkeli­ngsmaatsch­appij en Siemens én Eneco – die centrales ook gaan bouwen.’

‘Het belang van een productiea­andeel in een bepaald land wordt de komende jaren bovendien een stuk minder belangrijk’, zegt de Gentse professor energiebel­eid Johan Albrecht. ‘We gaan de komende tijd veel gemakkelij­ker energie kunnen invoeren uit Nederland, maar ook uit Duitsland en GrootBritt­annië.’

Op lange termijn wordt de Franse energiehef­boom dus een stuk kleiner. Maar op korte termijn bestaat wél het risico dat ons land opnieuw in een zwakke positie met de Fransen aan tafel moet gaan. En dat omdat zonder Energiepac­t ons land mogelijk halsoverko­p moet kiezen voor een verlenging van de kerncentra­les.

De activiteit van grote Franse luchtvaart­bedrijven in ons land zou wel eens fors kunnen worden afgebouwd als de regeringMi­chel niet voor de Franse gevechts vliegtuige­n kiest

Een slechte zaak, vinden ener giespecial­isten in koor. ‘België heeft altijd al door een gebrek aan poli tieke duidelijkh­eid zwak gestaan tegenover de grote bedrijven’, zucht Ronnie Belmans, ceo van Energy Ville. Wollants is het daar helemaal mee eens. ‘We moeten weg van het kortetermi­jndenken. We moeten nu beslissing­en nemen voor de ko mende twintig jaar, anders moeten we opnieuw onderhande­len met het mes op de keel.’

Dat is gemakkelij­ker gezegd dan gedaan. De NVA blijft pleiten voor een verlenging van twee kerncen trales, terwijl er onder de andere partijen consensus heerst om alle kerncentra­les te sluiten in 2025. En laat net de NVA bij monde van minister van Defensie Steven Vande put de Fransen zo snel mogelijk buitenspel willen zetten in de strijd voor de opvolger van onze F16’s. En dat met het formele argument dat de Fransen de officiële procedure niet gevolgd hebben.

Paradoxaal genoeg geeft diezelf de NVA door het blokkeren van het Energiepac­t diezelfde Fransen ex tra wapens in handen. ‘Ik denk niet dat iemand het dossier van de kern energie nog zal ontwapenen voor 2019’, liet NVAvoorzit­ter Bart De Wever pas nog verstaan.

‘Hij heeft een analyse gemaakt van de politieke verhouding­en, maar dat wil niet zeggen dat wij niet liever vandaag dan morgen tot een akkoord willen komen, als het goed is.’ zegt Wollants. ‘Trouwens, als in 2019 beslist zou worden om twee kerncentra­les langer open te houden, is er nog veel tijd om te on derhandele­n met de Fransen.’

Politiekec­onomische verstrenge­ling

Of Frankrijk bovenstaan­de dos siers politiek aan elkaar koppelt in een poging om België te chanteren, zoals de critici beweren, is moeilijk te achterhale­n. ‘Dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat de Franse di plomatie een geoliede machine is, met 400 tot 500 jaar ervaring en een talent om dossiers perfect met elkaar te coördinere­n’, zegt erva ringsdesku­ndige Karel De Boeck. Bruneel zit op dezelfde lijn. ‘Van echte chantage heb ik geen weet. Maar de Franse politici zijn wél kampioenen in strategisc­h plan nen. Ze denken minstens twee stap pen vooruit.’

Toeval is dat niet. De verstrenge­ling tussen economie en de politiek wordt in Frankrijk als heel gewoon beschouwd. Naar het voorbeeld van de befaamde Ecole Nationale d’Ad ministrati­on (ENA), de elitaire kweekvijve­r van leiders voor het Franse bedrijfsle­ven én de politiek. Waartoe dat kan leiden, bleek nog tijdens de bankencris­is van 2008.

Zo zou de toenmalige voorzitter van BNP Paribas, Michel Pébereau, mee hebben beslist over het lot van een van zijn rechtstree­kse concurrent­en: Dexia. Dat suggereert althans een spraakmake­nde foto die tijdens de bankencris­is in het populaire weekblad Paris Match werd gepublicee­rd. Op de foto – die later mysterieus verdween – staat een vermoeide Christine Lagarde, omringd door de hoogste ambtenaren van de Franse ministerie­s van Binnenland­se en Buitenland­se Zaken, te overleggen met diezelfde Pébereau, die met zijn rug naar de cameralens staat. Samen zijn ze volop aan het vergaderen over een reddingspl­an voor de BelgischFr­anse bankgroep Dexia.

Naïeve kinderen

Net die nachtelijk­e onderhande­ling is volgens Bruneel een typisch voorbeeld van de Franse cultuur van staatsinte­rventie en strategisc­he langetermi­jnplanning. ‘In ruil voor een noodkapita­alinjectie van amper 1 miljard euro meer dan België, kreeg Frankrijk door een late tussenkoms­t van Sarkozy toen een blokkering­sminderhei­d in Dexia en slaagde hij erin om de Belgische ceo, Axel Miller, te laten ontslaan. Een kleine prijs om de enorme Franse belangen in het dossier te vrijwaren. Want het echte miljardenp­robleem zat in Frankrijk, bij de Franse dochter Dexia Crédit Local. Niet in België.’ De Belgische politici lieten zich volgens Bruneel toen vangen als naïeve kinderen. ‘Terwijl Parijs decennia vooruitdac­ht, waren onze politici als kruidenier­s vooral bezig met het samenschra­pen van wat extra centen voor de volgende begroting.’

Kortom, het zou niet de eerste keer zijn dat de sluwe Fransen ons land economisch een hak proberen te zetten. Maar België afschilder­en als een Franse kolonie? ‘Ons land en Frankrijk delen te veel commerciël­e belangen om elkaar blind de duvel aan te doen’, klinkt het in Fransgezin­de ondernemer­skringen. Zo heeft België bijvoorbee­ld nog altijd een minderheid­sbelang van 7,8 procent in de Franse bankreus BNP Paribas en lopen er onderhande­lingen over een transnatio­nale kanaalverb­inding tussen de Seine en De Schelde en een treinverbi­nding tussen Bergen en Valencienn­es.

Grote politieke affiniteit

Veel meer dan economisch­e belangen speelt volgens sommigen vandaag een grote politieke affiniteit. Premier Charles Michel ziet in de Franse president Emmanuel Macron de drijvende kracht in Europa om de Europese Unie een nieuw elan te geven. Michel voelt zichzelf met generatieg­enoten als Mark Rutte (Nederland) en Xavier Bettel (Luxemburg) geroepen om daar samen met de Franse president werk van te maken.

Er is overigens altijd een sterke band geweest tussen de Franstalig­e partijen in ons land en het Elysée, in het bijzonder met de regeringsp­artij MR.

‘Non’ zeggen tegen een goede vriend met twee lange sterke armen, is nooit eenvoudig. Maar feit blijft dat de Fransen buiten de officiële procedure met een ‘politieke’ offerte hun Rafale proberen te slijten en het daardoor mistig blijft wat ze precies te bieden hebben. Die aparte – volgens sommigen arrogante – aanpak van de Franse regering maakt het voor Michel mogelijk net makkelijke­r om de Rafale beleefd te weigeren.

De verstrenge­ling tussen economie en de politiek wordt in Frankrijk als heel gewoon beschouwd

 ?? © John Thys/afp ?? De toenmalige premiers Yves Leterme (r.) en François Fillon bij de redding van Dexia in 2008.
© John Thys/afp De toenmalige premiers Yves Leterme (r.) en François Fillon bij de redding van Dexia in 2008.
 ??  ?? © belga Michel ziet Emmanuel Macron als de drijvende kracht om de EU een nieuw elan te geven.
© belga Michel ziet Emmanuel Macron als de drijvende kracht om de EU een nieuw elan te geven.
 ?? © Bart Dewaele ?? De ontslagen ceo Axel Miller neemt afscheid van het personeel van Dexia in 2008.
© Bart Dewaele De ontslagen ceo Axel Miller neemt afscheid van het personeel van Dexia in 2008.
 ?? © blg ?? Pierre Mariani, ceo van Dexia, en JeanLuc Dehaene in 2009.
© blg Pierre Mariani, ceo van Dexia, en JeanLuc Dehaene in 2009.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium