De Standaard

GEZIEN

-

Wat hij in de eerste plaats zoekt in een vrouw? ‘Seks’, antwoordt Hans Teeuwen. Daarom valt hij altijd op mooie vrouwen. Is dat geen discrimina­tie? ‘Nou en of.’

De cabaretier is aan het woord in een interview in de Volkskrant over wat het betekent ‘man te zijn anno nu’. Nog geen halve kolom later zegt dezelfde man van nu dat hij waarschijn­lijk zou instorten als zijn vriendin hem zou verlaten. Als dat enigszins in tegenspraa­k klinkt met het voorgaande, dan ben je wellicht een vrouw anno nu. ‘Mijn vriendin ziet wat ik doe en begrijpt het’, zegt Teeuwen, en dat is dan toch waarover het gaat.

Want ‘als een ander je niet ziet, ben je er dan wel?’

Zoals vaker gaat het langs de liefde het snelst naar de essentie. Als een ander je niet ziet, ben je er dan wel? Ik vind het de beste vraag, en het enige antwoord. Gezien willen worden, moet het elementair­ste verlangen zijn. Je bevestigd voelen in je onwaarschi­jnlijke bestaan. Jij ziet mij, ik ben dus in leven. Wat al niet ondernomen wordt om te worden gezien. Al dat schitteren­de en schandelij­ke streven om niet onopgemerk­t te zijn gebleven. Wie gezien is, is niet weg.

Dit kan misschien een late nieuwjaars­wens zijn. Dat u dit jaar mag zien

en gezien worden, en zo nog meer bestaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium