De Standaard

IN EEN REGERING KAN MAAR ÉÉN ECHTE BAAS ZIJN

- BART BRINCKMAN

Het spook keert net op tijd terug voor de traditione­le nieuwjaars­recepties. Ook tijdens de weken voor het Zomerakkoo­rd doken er echo’s op over het samenvalle­n van de federale met de gemeentera­adsverkiez­ingen. Het wordt een evergreen. Als de federale regering zich muurvast rijdt in allerlei dossiers, vreest vooral het CD&Vhoofdkwar­tier al snel ‘vervroegde verkiezing­en’. Dat komt ervan als partners elkaar voor geen sikkepit vertrouwen.

De strategie laat zich op een sigaretten­papiertje samenvatte­n. Alleen door haar hoge aantal burgemeest­ers kan CD&V zichzelf nog als ‘grote partij’ in de markt zetten. Als de NVA ook plaatselij­k wil uitgroeien tot grote ‘volksparti­j’, dan moet ze een nationale campagne voeren. Zes jaar geleden lukte dat door de PS van Elio Di Rupo te diaboliser­en. Een remake rond identiteit en grenzen ligt voor de hand.

Er dienen zich minstens twee opportunit­eiten aan. De discussie over het gedrag van staatssecr­etaris voor Asiel Theo Francken (NVA) houdt aan. Daarop ent zich het Energiepac­t. Maar de zaakFranck­en is beslecht. De volledige regering besliste om Soedanezen terug te sturen met de hulp van een identifica­tiecommiss­ie. Zelfs als het onderzoek bewijst dat ze werden gefolterd, treft niet de staatssecr­etaris maar het kabinet schuld. Wie over asiel een crisis wil uitlokken, denkt het best ook even terug aan BHV. In 2010 liet Open VLD daar de regering over vallen, de NVA kreeg een ongezien electoraal cadeau.

Het Energiepac­t ligt delicaat, in de eerste plaats voor de NVA. Zij heeft een regeerakko­ord met kernuitsta­p onderteken­d. Bovendien lijkt het thema gewaagd voor een geslaagde nationale campagne. Bij vervroegde verkiezing­en geldt de boutade: potje breken, potje betalen. Wie een regering laat struikelen, wacht een gevecht bergop.

Het impliceert wel dat de overige regeringsp­artijen hun ogenschijn­lijke rol als meeloper overstijge­n. Want Francken gaf het zelfvertro­uwen van de NVA een boost, getuige ook de uitspraken van voorzitter Bart De Wever gisteren. De manier waarop de staatssecr­etaris de autoriteit van de premier in vraag stelde, eindigt in normale omstandigh­eden altijd met een ontslag.

Charles Michel liet het blauwblauw. Hij verweert zich met de stelling dat hij ‘niet naar de pijpen van de NVA danst’. In de Wetstraat geldt evenwel een eenvoudige regel. Politici die uit eigen beweging vertellen dat ze nooit liegen, zijn de grootste jokkebrokk­en. Als Michel zich echt als de eerste minister wil profileren, dan kan dat alleen met feiten.

Wijze waarop Francken premier in vraag stelde, eindigt normaal altijd met ontslag

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium