De Standaard

Op de vlucht met nummerplat­en

Het eerste weekend van 2018 bracht alweer twee drieste ongevallen met vluchtmisd­rijf. In Schaarbeek sloeg een duo op de vlucht nadat ze de nummerplat­en van hun wagen hadden geschroefd, in Hasselt trof de politie de dader aan op café.

- (hnb, hbvl, elb)

BRUSSEL I Een vijfjarig meisje en haar vader zijn gistermidd­ag aan de rand van het Schaarbeek­se Josaphatpa­rk aangereden. De vader fietste er met zijn dochtertje op het voetpad, dat gescheiden is van de openbare weg door een standplaat­s van huurfietse­n. Om 15 uur volgde een harde klap, toen ze door een blauwe Peugeot van de weg werden gemaaid. Alles wijst op een onrustige joyrider: om nog onduidelij­ke reden reed de bestuurder niet op de openbare weg.

Vader en dochter raakten volgens het Brusselse parket zwaargewon­d. Maar in plaats van zich om de slachtoffe­rs te bekommeren, reed de bestuurder achteruit en zocht via een naburig speelplein naar een vluchtweg. Daar besloten hij en zijn passagier de nummerplat­en van hun wagen te schroeven, voor ze te voet verder vluchtten.

Omstanders bevestigde­n gisteravon­d dat de twee inzittende­n te voet, met de platen in de hand, wegliepen. Eén van hen kon gisteravon­d opgepakt worden, in de buurt van het zwembad Neptunium.

‘Het is nog onduidelij­k of het de bestuurder of de passagier is’, zegt woordvoerd­er Denis Goeman. ‘Naar de tweede persoon wordt actief gezocht.’

In Schaarbeek liggen ze al langer wakker van illegale straatrace­s en joyriders (dS Weekblad 18 novem

ber). ‘We moeten nadenken over een hardere aanpak van roekeloze chauffeurs’, beseft burgemeest­er Bernard Clerfayt (Défi).

Een heraanleg van bepaalde wegen of een uitbreidin­g van de zone 30 vindt Clerfayt niet noodzakeli­jk. ‘Waarom zouden we alle bestuurder­s straffen, terwijl slechts een kleine minderheid zich niet aan de regels houdt? Ik ben voorstande­r van een strengere gerechteli­jke aanpak om het aantal verkeersdo­den te doen dalen.’

Van het zebrapad gemaaid

Eerder dit weekend vond er ook in Hasselt een ongeval met vluchtmisd­rijf plaats. Een dronken man reed er zaterdagav­ond drie bezoekers van Hasselt Winterland aan. Omstreeks 20 uur staken Amy Ide (27) uit Gent en het koppel Lesley Kesteleyn (26) en Mathieu Van Driessche (26) uit Berlare het zebrapad over, ze wandelden in de richting van hun auto om naar huis te rijden.

Volgens getuigen remde de bestuurder amper af en stoof hij meteen na het ongeval met hoge snelheid weg. Een agent in burger zag zijn foutgepark­eerde wagen later in de stationsbu­urt staan en alarmeerde zijn collega’s. Erik L. zat aan de toog in een café en maakte een uiterst verwarde indruk. Hij verzette zich niet toen agenten hem oppakten.

De onderzoeks­rechter besliste gisteren om L. aan te houden. ‘Hij is overgebrac­ht naar de Hasseltse ge

In Schaarbeek zocht bestuurder via een naburig speelplein naar een vluchtweg Dader vluchtmisd­rijf Hasselt speelde rijbewijs bij eerdere veroordeli­ng kwijt

vangenis op verdenking van onopzettel­ijke slagen en verwonding­en, het plegen van vluchtmisd­rijf en dronken rijden’, aldus de Limburgse parketmagi­straat Bruno Coppin.

Onderzoek wees uit dat de bestuurder, die tijdens zijn verhoor weinig spraakzaam was, niet over een rijbewijs beschikt. Dat speelde hij bij een eerdere veroordeli­ng kwijt. Volgens zijn cafévriend­en heeft hij behalve een strafrecht­elijk verleden ook een medische voorgeschi­edenis. ‘Hij liep ooit een hersenbloe­ding op. Daardoor leek het vaak alsof hij dronken was, maar op sommige momenten had hij gewoon last van zijn aandoening’, zei een kennis van L..

De drie slachtoffe­rs raakten zwaargewon­d bij de aanrijding. De twee vrouwen liepen een zware hersenschu­dding op. Mathieu Van Driessche verkeerde een tijd in levensgeva­ar en lag gisteravon­d nog op intensieve zorg.

 ?? © Tom Palmaers ?? Agenten bij de wagen van de man die in Hasselt drie bezoekers van Hasselt Winterland aanreed.
© Tom Palmaers Agenten bij de wagen van de man die in Hasselt drie bezoekers van Hasselt Winterland aanreed.
 ??  ??
 ?? © rr ?? In Schaarbeek raakten een vader en zijn 5jarig dochtertje zwaargewon­d.
© rr In Schaarbeek raakten een vader en zijn 5jarig dochtertje zwaargewon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium