De Standaard

Aantal starters blijft groeien

- (rmg)

BRUSSEL I In 2017 waren er opnieuw meer startende ondernemer­s dan het jaar voordien. Het is al het vierde recordjaar op rij. Tot nu toe ligt het aantal starters 1,6 procent boven dat van 2016, maar verwacht wordt dat dat zal oplopen tot 4 procent, als alle informatie verwerkt is. Volgens zelfstandi­genorganis­atie NSZ waren er vorig jaar 7 procent minder starters in de horeca, maar 21 procent meer in de sector van de webwinkels. De daling in de horeca wordt toegeschre­ven aan onder meer de witte kassa, die het zwartwerk tegengaat, en initiatiev­en als Tournée Minérale. Ook de deeleconom­ie kan een rol spelen.

De stijging van het aantal starters was in Wallonië groter dan in Vlaanderen en Brussel. In de hoofdstad nam het aantal starters zelfs licht af. De stijging heeft te maken met de economisch­e hoogconjun­ctuur, maar NSZvoorzit­ter Christine Mattheeuws denkt dat ook de regeringsm­aatregelen stimuleren­d hebben gewerkt.

In absolute zin situeerden de meeste starters zich in de sector van de vrije beroepen. Daar werden 13.620 nieuwe ondernemin­gen opgericht, 13,2 procent van alle starters. Daarna komen de handel (met 12 procent), de dienstense­ctor (11 procent), de bouw (10 procent) en de communicat­iesector (5 procent).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium