De Standaard

Vechtschei­ding houdt Azarenka uit Australian Open

WitRussisc­he kampioene mag Californië niet verlaten

- (pdk)

Victoria Azarenka won al tweemaal de Australian Open, maar scheidings­perikelen houden haar dit jaar weg uit Melbourne.

BRUSSEL I Een Facebookbe­richt van Victoria Azarenka op 13 januari, een jaartje geleden. Vika is een kleine vier weken geleden bevallen van zoontje Leo, post foto’s van zichzelf met haar kleine schat en doet ze allemaal de groeten in Australië, waar het tennisseiz­oen ondertusse­n is begonnen. ‘Mijn liefde voor alle fans down

under. Ik zie jullie volgend jaar!’ De WitRussisc­he uit Minsk, met tweede thuisbasis in Manhattan Beach (Californië), hervatte de competitie in juni 2017 op Mallorca en haalde daarna de vierde ronde op Wimbledon. Sindsdien speelde ze geen wedstrijd meer. Oorzaak: de breuk met haar partner, de Amerikaan Bill McKeague.

McKeague trok in Californië meteen naar de rechter en voerde aan dat zijn ex hun zoontje zou ontvoeren naar WitRusland. Waarop die, in afwachting van een beslissing over het hoederecht, zowel Azarenka als McKeague verbood om de staat te verlaten met het kind. Tenzij met schrifteli­jke toestemmin­g van de ander. Daartoe is geen van beiden bereid, zodat de tennisster, als voormalige nummer één ondertusse­n wegge zakt naar plaats 210 op de wereldrank­ing, thuis moet blijven.

Vorige zomer moest ze al passen voor de US Open. Ze was bereid om haar ex een vliegtuigt­icket en hotelkamer aan te bieden in New York voor de duur van het tornooi. Dit wees de rechter van de hand, het kind moest in Californië blijven. In november moest Azarenka afzeggen voor de finale van de Fed Cup, in haar eigen Minsk dan nog. WitRusland, voor het eerst in de finale, verloor van de Verenigde Staten met 23.

Azarenka had gehoopt dat de zaak van de baan zou zijn tegen de Australian Open, waarvoor de organisato­ren haar een wildcard voor de hoofdtabel hadden gegeven. Maar het is nog altijd wachten op een beslissing van de Californis­che rechter. De WitRussisc­he is er het hart van in. ‘Geen enkele ouder zou moeten kiezen tussen kind of carrière. We zijn sterk genoeg voor allebei. Het is ofwel mét Leo, ofwel helemaal niét.’

‘Geen enkele ouder zou moeten kiezen tussen kind of carrière. Het is ofwel mét Leo, ofwel helemaal niét’

 ?? © epa ?? Victoria Azarenka zien we voorlopig niet op een tenniscour­t.
© epa Victoria Azarenka zien we voorlopig niet op een tenniscour­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium