De Standaard

CD&V kan geen vuist maken

Hoe Wouter Beke zich mispakte aan de zaakFranck­en

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

De gepolarise­erde politieke cultuur botst met de eigenheid van CD&V. Bovendien lijkt Bekes stijl niet aan de hedendaags­e uitdaginge­n aangepast

Waarom moest Wouter Beke tussen kerst en Nieuwjaar de zaakFranck­en even opstoken? Verschille­nde CD&V’ers begrijpen er niets van. Intellectu­eel had de voorzitter een punt. In het verleden stapten excellenti­es voor minder op. De staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie informeerd­e premier Charles Michel (MR) onvolledig, zijn geloofwaar­digheid staat op het spel. Maar een ontslag suggereren zonder het echt te vragen, leidt nergens toe. Voor NVAvoorzit­ter Bart De Wever was het dan ook een koud kunstje om met één welgemikte zin zijn christende­mocratisch­e collega het zwijgen op te leggen.

Wellicht speelde er een dubbele reden. CD&V worstelde van meet af aan met het gebruik van een Soedanese identifica­tiecommiss­ie als voorbereid­ing voor een repatriëri­ng, iets waarmee Theo Francken erg trots uitpakte. De partij schermt met het argument dat de beslissing zonder medeweten van vicepremie­r Kris Peeters was genomen. Verder leek de beschadigi­ng van de soms grofgebekt­e – zeker op sociale media – en populaire staatssecr­etaris meegenomen. Francken groeide uit tot de populairst­e politicus in Vlaanderen. Voor andere partijen is dat het sein voor de sloophamer.

Toch was het niet verstandig. Pre mier Michel herhaalt zowat elke dag dat het ‘strenge maar rechtvaard­ige’ asielbelei­d een zaak van de voltallige regering blijft, CD&V incluis. Anders gezegd: als zou blijken dat enkele Soedanezen bij hun terugkeer gefolterd zijn, dan overstijgt dat de verantwoor­delijkheid van Francken. Voor een partij die graag schermt met fundamente­le mensenrech­ten, blijft dat een frustreren­de vaststelli­ng. Als het onderzoek straks bloed vindt, blijft het pak van Beke niet maagdelijk wit.

Meer vlaggen, minder paraplu’s

Een ongeluk komt nooit alleen. De problemen overstijge­n de discussie over ministerië­le deontologi­e. Na al die jaren slaagt CD&V er binnen de regeringMi­chelI nog steeds niet in om een belangrijk­e scalp te veroveren. ‘We hebben nood aan meer vlaggen en minder paraplu’s’, waarschuwd­e een exminister twee jaar geleden al. De partij moest haar programma beter verkopen. ‘We moeten zoeken naar hedendaags­e vormen om een klassiek stuk te ensceneren.’ Net daarom viel het jongste interview van Peeters in De Tijd zo hard tegen. De vicepremie­r jammert er over ‘verwezenli­jkingen die helaas wat zijn ondergesne­euwd’. Vervolgens gaat het over de lastenverl­aging in de bouw of de aanpassing van de proefperio­de.

Nog straffer, Peeters verweet andere partijen dat ze de effectenta­ks in de bak van CD&V probeerden te duwen. Die taks kwam er als compromis voor de CD&Veis voor rechtvaard­ige belastinge­n. Aanvankeli­jk ging het om een meerwaarde­belasting, maar dat wezen de andere partners af. Het pleidooi voor een dual income taks was een gelijkaard­ig lot beschoren. Uiteindeli­jk blijft CD&V met lege handen achter.

De NVA pocht met een verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng, Open VLD gaat de boer op met een maatregel die belastingv­rij bijklussen mogelijk maakt. Als minister van Werk kan Peeters pronken met de zowat 250.000 vacatures op de arbeidsmar­kt, een ongezien record. Maar de vicepremie­r doet het niet, de partij doet het evenmin. En als het wordt geprobeerd, haalt iedereen de schouders op. Peeters werkte integendee­l op de lachspiere­n met een wetsontwer­p dat zich bemoeide met het versturen van emails na de werkuren.

Krijgsgeva­ngene

Over de oorzaken werd eerder al geschreven. Als junior partner vond CD&V in deze regering nooit echt haar draai. Als meest linkse partij in een rechts kabinet weegt ze te licht om een stempel te drukken. De afwezighei­d van zusterpart­ij CDH bleek van meet af aan een weeffout die nooit gemaskeerd kon worden. Geen enkele ministersp­ost spreekt echt tot de verbeeldin­g. Als minister van Justitie verzet Koen Geens de bakens, de kiezer ligt er niet wakker van. Van staatssecr­etaris voor Buitenland­se Handel Pieter De Crem horen we zelfs niets meer.

Misschien liep Peeters als eerste minister een beter parcours. Die vraag kunnen alleen hypothetis­che geschiedsc­hrijvers beantwoord­en. Als Europees commissari­s leidt Marianne Thyssen CD&V zeker niet naar een eclatante verkiezing­soverwinni­ng. Voor hetzelfde geld was premier Peeters de krijgsgeva­ngene van de NVA, net zoals Michel vandaag.

De gepolarise­erde hedendaags­e politieke cultuur botst ook met de ei

De NVA wil zich profileren als de absolute volksparti­j in Vlaanderen. Bart De Wever laat geen kans onbenut om de kwijnende CD&Vvlam te doven

genheid van CD&V. Een volksparti­j verbindt. Christende­mocraten appelleren met een inclusief verhaal aan verschille­nde bevolkings­groepen (werknemers, werkgevers, zelfstandi­gen) in de samenlevin­g. Als centrumpar­tij heeft CD&V zowel op links als op rechts de nodige bandbreedt­e nodig, de synthese vormt de meerwaarde. Maar Beke slaagt er niet in om dat beeld enige geloofwaar­digheid te geven. Zijn stijl lijkt niet aangepast aan de uitdaginge­n van vandaag.

Een bedachte strategie liep met een sisser af. CD&V verwachtte dat de NVA zich als geboren oppositiep­artij zou verbranden aan een regeringsd­eelname. Maar mede geholpen door de veiligheid­sproblemat­iek groeiden excellenti­es als Jan Jambon en Theo Francken uit tot de sterkhoude­rs van het kabinet. De christende­mocraten miskeken zich verder op de ‘arrogantie van de NVA’, zoals dat genoegzaam binnen de partij wordt genoemd.

Soumission

De NVA communicee­rt inderdaad rücksichts­los. Ze heeft geen respect voor coalitiepa­rtners. Meer zelfs, de NVA staat CD&V naar het leven. Ze wil zich profileren als absolute volksparti­j in Vlaanderen. Beke weigert dat agressieve spel mee te spelen. Hij gaat ervan uit dat de gematigde NVAkiezer uiteindeli­jk zijn bekomst zal hebben van de manier waarop De Wever polariseer­t en de identiteit­spolitiek exploiteer­t. Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat dit streven naar waardighei­d en goed fatsoen zoden aan de dijk zet. Dat moet best een frustreren­de gedachte zijn.

De partij dreigt daardoor op twee fronten te verliezen. Aan de linkerzijd­e kan CD&V haast geen verwezenli­jkingen voorleggen. ACVvoorzit­ter Marc Leemans heeft nooit een goed woord voor het beleid over. De vakbondsle­ider wordt daarbij opgejaagd door de CSC, de Franstalig­e vleugel. Die wil dan weer niet onderdoen voor de socialisti­sche vakbond. Beke vindt de kritiek van Leemans intellectu­eel niet fair. Maar het versterkt zijn positie niet.

Ook de rechterzij­de staat onder druk. De NVA afficheert zich als een partij die de islamitisc­he dreiging tot staan brengt. De verkiezing­scampagne staat in het teken van identiteit en grenzen. Die principiël­e houding contrastee­rt met de weifelende attitude van CD&V. Lang niet iedere Vlaming smaakt de wir schaffen dasgedacht­e van de door Beke bewonderde Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. De CD&Vvoorzitte­r kan voorlopig nog rekenen op een conservati­eve katholieke aanhang die zich niet laat leiden door een communauta­ire sirenenzan­g. Maar die kiezers raken steeds meer bezorgd over een mogelijke soumission.

Paniek

Dat leidt bij momenten tot paniek. Kamerlid Hendrik Bogaert pleitte enkele weken geleden voor een volledig hoofddoekv­erbod. Binnen CD&V klonk veel kritiek op het onvoldrage­n voorstel. Maar het voorval onderstree­pte vooral de koortsacht­ige zoektocht van conservati­eve CD&V’ers naar een gespierd antwoord. Ook het NVAgebeuk op de katholieke koepel veroorzaak­t hoofdbreke­ns. Na de dialoogsch­olen focuste de discussie zich onlangs op het mogelijke gebruik van de moedertaal op school. Minister van Onderwijs Hilde Crevits liet zich daarbij helemaal in het defensief dringen.

‘We moeten vermijden om te polarisere­n met de NVA door het omgekeerde te zeggen’, waarschuwd­e Bogaert ooit. ‘Dat plaatst ons in een onnatuurli­jke omgeving en zal ons niet helpen.’ Hij heeft gelijk. Als gewezen kartelpart­ners vissen CD&V en NVA in dezelfde electorale vijver.

Veel tijd om de meubelen te redden, rest er niet meer. De regering heeft nog veel werk op de plank. Maar CD&V kan alleen scoren met het akkoord rond Arco, dat afgelopen zomer werd beklonken. Het echte verschil kan niet meer gemaakt worden, zelfs al gaat het België economisch voor de wind.

Twintig jaar geleden lachte CD&V de tegenstand­er uit. ‘Gij zult het geknakte riet niet breken’, citeerde toenmalig voorzitter Mark Van Peel uit het boek Jesaja. Hij jende zo oppositiep­artij Open VLD, die toen niet wist van welk soort hout pijlen te maken. Tegenwoord­ig laat De Wever geen kans onbenut om de kwijnende CD&Vvlam te doven.

Beke heeft ondertusse­n gemerkt dat een partij zonder verpinken haar belangrijk­ste programmap­unt on hold kan zetten zonder dat de militanten morren. Ongestraft stopte de NVA haar communauta­ire programma in de ijskast. Ook heeft ze geen last met het mislopen van de begrotings­doelstelli­ng. De partij compenseer­de dat met andere successen. CD&V kan er slechts van dromen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium