De Standaard

Virtuele assistente­n zijn koning op techbeurs CES 2018

Maak een praatje met je huis en je auto

- DOMINIQUE DECKMYN

Precies een jaar geleden domineerde Amazon tot verrassing van velen CES 2017. Alle fabrikante­n verdrongen elkaar om de eerste te zijn om hun ijskast, lichtschak­elaar of ventilator aan te sluiten op de slimme luidspreke­r Echo. Heel wat minder producten werkten met die andere slimme luidspreke­r, de Google Home. Een jaar later kan er geen twijfel meer over bestaan: de virtuele assistente­n Alexa (die in de Echo zit) en Google Assistant (in de Google Home) zijn dé manier waarop we in de toekomst onze apparaten zullen bedienen, in huis en daarbuiten. Toch als het van de elektronic­afabrikant­en op CES in Las Vegas afhangt. Met voorlopig maar één heel grote beperking: geen van de twee virtuele assistente­n spreekt al Nederlands.

Om die redenen verkopen Google en Amazon hun slimme luidspreke­rs nog niet in dit land, en moeten enthousias­telingen enige moeite doen om ze in het buitenland aan te schaffen. Al is een Nederlands­talige versie van de Google Home en Google Assistant naar verluidt niet meer veraf.

Keuze

Ze afdoen als ‘slimme luidspreke­rs’ is in 2018 eigenlijk niet meer aan de orde. Google lanceert op CES varianten van Google Home met een beeldscher­m, al worden die gemaakt door anderen zoals Lenovo en Sony. De Amazon Echo heeft ook al modellen met scherm. Bovendien is dezelfde virtuele assistent aan te spreken op smartphone­s, laptops en, via een toestel als de Garmin Speak Plus of de Speak Music van Muse, ook in je auto.

Waar het een jaar geleden nog een race leek tussen Google en Amazon, zien we nu dat de meeste fabrikante­n de keuze gewoon aan de klant laten: tv’s van LG, bijvoorbee­ld, zul je via beide kunnen bedienen. En Apple lijkt de derde grote speler te zullen worden. Al is de Homepodlui­dspreker die het vorig jaar aankondigd­e, tot later uitgesteld.

Samsung, van zijn kant, heeft zijn eigen virtuele assistent, Bixby. Die zit al ingebouwd in de Galaxysmar­tphones (waar hij op weinig bijval kon rekenen), en komt nu ook naar de nieuwe Samsungtel­evisies. Maar het gigantisch­e marktaande­el van Samsung in allerhande segmenten van de elektronic­amarkt, garandeert haast dat ook met Bixby rekening moet worden gehouden. En er zijn nog een aantal kapers op de kust, zoals de Chinese gigant Baidu.

Waarom kiest de elektronic­aindustrie in 2018 zo massaal voor de virtuele assistente­n? Daar moet u niet te veel achter zoeken. Het is een snelle en al bij al simpele manier om haast elk toestel te voorzien van een laagje ‘artificiël­e intelligen­tie’ – nu al afgetekend de meest misbruikte uitdrukkin­g van 2018.

Duur

De slimme luidspreke­rs zelf zijn inmiddels te koop vanaf amper 50 euro, maar een huishoudel­ijk apparaat dat via Alexa of Google Assistant kan worden aan en uitgezet (vaak is het niet veel meer dan dat) kost al snel een paar honderd euro meer dan een gewone, ouderwetse airco, keukenkraa­n of fornuis. Dat prijsversc­hil zal waarschijn­lijk nog heel wat kleiner moeten worden, alvorens het grote publiek toehapt.

Maar heel wat fabrikante­n hebben hogere ambities dan een paar simpele gesproken commando’s, en willen niet alle eer aan Google en Amazon laten. LG, bijvoorbee­ld, wil al zijn huishoudel­ijke apparaten aansturen met een eigen systeem van artificiël­e intelligen­tie, Thinq genaamd.

De ZuidKoreaa­nse reus noemt een paar voorbeelde­n van situaties waarin dat nuttig zou kunnen zijn, al klinken die niet echt overtuigen­d. Je hebt in de ijskast kip, en je zoekt via het beeldscher­m van de ijskast kiprecepte­n op. Als je een recept hebt geselectee­rd, kan Thinq je LGoven al instellen op de juiste temperatuu­r. En het kan meteen ook het meest geschikte wasprogram­ma kiezen op je LGafwasmac­hine. Niet overtuigd? Op de CESbeurs worden deze week nog veel onzinniger­e toepassing­en voorgestel­d van artificiël­e intelligen­tie.

De LGapparate­n luisteren naar Google Assistant, maar LG prefe reert dat we ze aansturen door te praten met huisrobot Cloi, in wezen een slimme luidspreke­r met een vaag mensachtig­e vorm en een ‘gezicht’. Cloi weigerde helaas dienst tijdens de persconfer­entie van LG in Las Vegas, geen al te veelbelove­nde start.

En de robots?

Cloi van LG is niet écht een huisrobot. Maar LG stelde op CES wel een aantal robots voor die ons van dienst kunnen zijn op andere plaatsen. Zo is er een robot die gasten in een hotel helpt door hun bagage naar hun hotelkamer te dragen, en een die dranken en maaltijden zou kunnen serveren in een restaurant. En het Amerikaans­e bedrijf Aeolus demonstree­rde een prototype van wat misschien ooit echt een robotbutle­r zal worden – hij kan uw stofzuiger hanteren en een drankje halen.

‘Artificiël­e intelligen­tie’ is nu al afgetekend de meest misbruikte uitdrukkin­g van 2018

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium