De Standaard

Catherine Deneuve op de bres voor de flirtende man

Tegenbeweg­ing #MeToo komt niet toevallig uit Frankrijk

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I Drie maanden na de eerste beschuldig­ingen tegen Harvey Weinstein en het begin van de #MeToobeweg­ing kon een tegenbeweg­ing niet meer uitblijven. Ze komt misschien niet toevallig uit Frankrijk, het land van de ‘galanterie’ en ‘la drague’ of de kunst van het versieren. In een open brief in de krant Le

Monde schreven honderd bekende vrouwen uit de culturele, wetenschap­pelijke en mediawerel­d gisteren dat #MeToo volgens hen ontaard is in een ‘vorm van feminisme die mannenhaat uitdrukt’. De bekendste onderteken­aarster van de brief is de actrice Catherine Deneuve.

Verraadste­rs

‘Verkrachti­ng is een misdaad’, begint de brief. ‘Maar vrouwen op een opdringeri­ge of onhandige manier proberen te versieren, is geen misdrijf, en galanterie is geen mannelijk machogedra­g.’ De affaireWei­nstein heeft geleid tot een terechte bewustword­ing van seksueel geweld tegen vrouwen en van hoe mannen, zeker op profession­eel vlak, misbruik maken van hun macht, klinkt het ook: ‘Dat was nodig.’ Maar intussen is die ‘bevrijding van het woord’ omgeslagen in het tegenoverg­estelde, schrijven de vrouwen: ‘We worden geïntimide­erd om te zeggen wat hoort, en degenen die weigeren zich naar die bevelen te plooien, worden beschouwd als verraadste­rs en medeplicht­igen.’

Volgens de onderteken­aars van de brief is #MeToo intussen in de pers en op sociale media ontaard tot een campagne van aanklachte­n en publieke beschuldig­ingen tegen mannen die gelijkgest­eld worden met seksuele misdadiger­s, zonder dat ze de mogelijkhe­id krijgen om zich te verdedigen of zelfs maar te antwoorden. Ze worden ‘standrecht­elijk veroordeel­d’ en soms gedwongen tot ontslag, terwijl ze alleen maar ‘een knie hebben aangeraakt, geprobeerd hebben een kus te stelen, gepraat hebben over “intieme” aangelegen­heden tijdens een profession­eel diner, of berichtjes met een seksuele connotatie gestuurd hebben naar een vrouw bij wie de aantrekkin­gskracht niet wederkerig was’.

Heel die heisa dient alleen de ‘belangen van de vijanden van de seksuele bevrijding, van religieuze extremiste­n, en van de ergste reactionai­ren’, vinden ze. En het schetst een ‘monolithis­ch’ beeld van de vrouw, die ‘evenveel kan verdienen als een man, en zich niet ten eeuwigen dage getraumati­seerd voelt door een man die zich tegen haar aanwrijft in de metro’.

Mannenhaat

‘Als vrouwen herkennen we ons niet in dit feminisme dat, verder dan het aanklagen van machtsmisb­ruik, het gelaat aanneemt van mannenhaat en afkeer van seksualite­it. Wij denken dat de vrijheid om nee te zeggen tegen een voorstel niet kan zonder de vrijheid om lastig te vallen. En we vinden dat je op die vrijheid om lastig te vallen op een andere manier moet kunnen reageren dan door je op te sluiten in de rol van prooi.’

Op één vlak blijken de vrouwen die de brief onderteken­den alvast gelijk te hebben, en dat is dat ze verguisd werden op de sociale media. Vooral Catherine Deneuve, als bekendste gezicht van de campagne, moest het daar ontgelden. Niet voor het eerst, trouwens: ze lag ook al zwaar onder vuur omdat ze haar vriend de cineast Roman Polanski in verdedigin­g nam, wiens uitleverin­g de VS vragen wegens de verkrachti­ng van een 13jarig meisje in 1977. Deneuve ‘Wij denken dat de vrijheid om nee te zeggen tegen een voorstel niet kan zonder de vrijheid om lastig te vallen’ merkte vorig jaar nog op dat het meisje er wel een pak ouder uitzag dan 13, en dat ‘verkrachti­ng’ een excessief woord was.

Gisteren werd la Deneuve op Twitter uitgeschol­den voor ‘hersenloos’, ‘idioot’ (une conne) en ‘medeplicht­ig’ aan het machisme. Sommige twitteraar­s vroegen zich af wat er gebeurd was met de vrouw die in 1971 het ‘manifest van de 343’ onderteken­de: een oproep tot depenalise­ring en legaliseri­ng van abortus. Ook verschille­nde Franse exminister­s begrepen het niet: ‘Jammer dat onze grote Catherine Deneuve zich aansluit bij die onthutsend­e tekst’, twitterde bijvoorbee­ld Ségolène Royal.

Maar er waren ook veel steunbetui­gingen, in binnen en buitenland, voor de vrouwen die ‘eindelijk durfden te zeggen wat vele anderen denken’.

 ??  ??
 ?? © Markus Schreiber/ap ?? Catherine Deneuve werd gisteren op Twitter uitgeschol­den voor hersenloos, idioot (une conne) en medeplicht­ig aan het machisme.
© Markus Schreiber/ap Catherine Deneuve werd gisteren op Twitter uitgeschol­den voor hersenloos, idioot (une conne) en medeplicht­ig aan het machisme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium