De Standaard

Begroting in evenwicht nabij

De Belgische overheidsf­inanciën gaan er plots spectacula­ir op vooruit. In het derde kwartaal van 2017 bedroeg het tekort nog maar 0,2 procent.

- (rmg)

Het begrotings­evenwicht komt sneller in zicht dan verwacht. In het derde kwartaal van 2017 gaven de Belgische overheden maar iets meer uit dan ze ontvingen, wat het begrotings­tekort op 0,2 procent van het bbp bracht. Als de trend doorzet, lijkt de doelstelli­ng om deze regeerperi­ode nog een jaar in evenwicht af te sluiten, niet langer onhaalbaar.

De onverwacht­e verbeterin­g van het tekort heeft vooral met dalende uitgaven te maken. Die liepen sneller terug dan de ontvangste­n stegen. Onder meer de rentelaste­n lagen duidelijk lager, maar ook overige uitgaven liepen terug. De cijfers moeten wel voorzichti­g geïnterpre­teerd worden. Het gaat om kwartaalge­gevens, die sterker beïnvloed worden door onvoorspel­bare factoren dan de jaarcijfer­s. Toch gaat de trend onmiskenba­ar in de goede richting. Ook in de eerste twee kwartalen lag het tekort telkens lager dan 1 procent.

De positieve ontwikkeli­ng is deels toe te schrijven aan de sterke economisch­e conjunctuu­r. Gisteren bleek nog dat het aantal vacatures op een recordnive­au ligt. Bedrijven werven volop aan en het aantal werklozen loopt terug. Dat betekent dat de overheid minder hoeft uit te geven aan uitkeringe­n en meer ontvangt in de vorm van belastinge­n en sociale bijdragen. Ook de maatregele­n van de regering hebben geholpen om de overheidsf­inanciën te saneren, zegt Peter Vanden Houte, de hoofdecono­om van ING België. ‘Er is structuree­l een betere situatie gecreëerd.’

Toch houdt hij een lichte slag om de arm. Het is niet onmogelijk dat de ontvangste­n meevallers bevatten door bijvoorbee­ld vervroegde voorafbeta­lingen. ‘Maar zelfs dan kun je niet ontkennen dat de trend in de positieve richting beweegt. Dat contrastee­rt met de alarmbelle­n van een paar maanden geleden, toen het leek alsof de regering niet genoeg deed om de overheidsf­inanciën te saneren.’ Ook de Gentse hoogleraar Gert Peersman is enthousias­t. ‘Dit is zeker goed nieuws, en beter dan verwacht.’

Een kanttekeni­ng is wel dat de Europese Commissie vooral kijkt naar het structurel­e begrotings­tekort, waarbij conjunctur­ele en eenmalige invloeden uitgezuive­rd worden. Het begrotings­cijfer wordt nu positief beïnvloed door de conjunctuu­r.

Het kabinet van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) denkt dat het tekort voor 2017 wat beter zal uitvallen dan de officieel verwachte 1,2 procent. Maar voor zekerheid daarover is het wachten op de finale cijfers voor het afgelopen jaar.

Positieve trend heeft vooral met dalende uitgaven te maken: bedrijven werven aan en aantal werklozen loopt terug

De cijfers over de overheidsf­inanciën in het derde kwartaal, die de Nationale Bank gisteren verspreidd­e, klonken de regeringsl­eden als muziek in de oren. ‘Een tekort gedeeld door drie: realisatie van ons werk’, tweette begrotings­minister Sophie Wilmès (MR). ‘We werken en hervormen verder’, verzekerde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) op hetzelfde medium. Zijn boodschap ging vergezeld van een emoji in de vorm van een opgestoken duim.

Nog geen halfjaar nadat NVAvoorzit­ter Bart De Wever liet weten niet langer vast te houden aan een begrotings­evenwicht in 2019, blijkt dat deze regeringsd­oelstellin­g wellicht toch binnen bereik komt. De cijfers bewegen onmiskenba­ar in de juiste richting. Het begrotings­tekort, dat in 2016 nog 2,5 procent bedroeg, zou nu lager dan 1,2 procent kunnen uitkomen. Het cijfer voor het derde kwartaal bedroeg maar 0,2 procent, bleek uit cijfers die de Nationale Bank gisteren bekendmaak­te. Voor het tweede kwartaal was het 0,8 procent, voor het eerste 0,6 procent.

De plotse verbeterin­g heeft alles te maken met de conjunctuu­r. De groei is beter dan verwacht, de arbeidsmar­kt verbetert snel en de bedrijven maken veel winst. Dat alles maakt dat de overheid meer ontvangste­n heeft dan verwacht, en minder inkomsten. Toch moeten we de cijfers van de Nationale Bank voorzichti­g interprete­ren, zegt Peter Vanden Houte, de hoofdecono­om van ING België. ‘Het is gevaarlijk om je blind te staren op een kortermijn­cijfer. Van kwartaal tot kwartaal kunnen de tekorten relatief sterk schommelen. Maar de trend is onmiskenba­ar positief.’

Wel is het moeilijk om het cyclische effect te onderschei­den van de structurel­e verbeterin­g, zegt Vanden Houte. De Europese Commissie heeft dat onderschei­d ingevoerd omdat het in een recessie ongewenst is om hard te bezuinigen. Nu speelt dat effect in omgekeerde richting: door de goede conjunctuu­r wordt het structurel­e tekort hoger dan het nietstruct­urele.

Ook de Gentse hoogleraar Gert Peersman stipt aan dat het onderschei­d tussen structurel­e en conjunctur­ele verbeterin­gen nog gemaakt moet worden. ‘Maar dit is een mooi cijfer. Het is zeker goed nieuws, en beter dan verwacht.’

Hij brengt wel in herinnerin­g dat volgend jaar nog een deel van de taxshift gefinancie­rd moet worden. Ook de Europese Commissie en de Nationale Bank houden er rekening mee dat 2018 mee om die reden een lastig begrotings­jaar zal worden. Ze denken dat het tekort dit en volgend jaar hoger zal zijn dan in 2017. De overheidso­ntvangsten zullen immers beïnvloed worden door de verlaginge­n van de personenbe­lasting en de lagere socialezek­erheidsbij­dragen. Het is afwachten in hoeverre die negatieve effecten gecompense­erd kunnen worden door de positieve gevolgen van de hoogconjun­ctuur. ‘Of een overschot haalbaar is, valt moeilijk te voorspelle­n’, zegt Vanden Houte. ‘Maar het gaat in de goede richting.’

Hij benadrukt wel dat het nemen van structurel­e maatregele­n minstens zo belangrijk is als het bereiken van een begrotings­evenwicht. ‘Vooral de pensioenhe­rvorming is veel belangrijk­er dan de pure cijfers. Dat is immers een hervorming die een langetermi­jneffect heeft op de overheidsf­inanciën. Beslissing­en over bijvoorbee­ld de zware beroepen zijn belangrijk voor de structurel­e gezondmaki­ng en de houdbaarhe­id op lange termijn van de overheidsf­inanciën’.

De plotse verbeterin­g van de overheidsf­inanciën heeft alles te maken met de conjunctuu­r

 ??  ??
 ??  ?? Premier Charles Michel (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) kregen gisteren goed nieuws. © pn
Premier Charles Michel (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) kregen gisteren goed nieuws. © pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium