De Standaard

BIOBRANDST­OF IS GEMAKKELIJ­KHEIDSOPLO­SSING

- INGE GHIJS

Een boom kappen en vervangen door een andere is niet hetzelfde

Tien jaar geleden pleitten milieuorga­nisaties voor biobrandst­of in de strijd tegen de klimaatver­andering. Maar al snel zagen ze hun vergissing in: bomen kappen en voedsel produceren om brandstof te maken is een dom idee. Wetenschap­pers beaamden dat. Het leek een gepasseerd station.

Niet dus. Nederlands­e klimaatwet­enschapper­s riepen Europa begin december al op om biobrandst­offen te verbieden, maar hoogstwaar­schijnlijk zal het volgende week de deur nog iets meer openzetten: volledige bomen kappen voor het gebruik van biobrandst­of is geen probleem, op voorwaarde dat de biobrandst­offen minder CO2 uitstoten dan fossiele brandstoff­en.

Nochtans berekenden wetenschap­pers al dat dit allesbehal­ve het geval is. Het aantal negatieve effecten van het gebruik van bomen en voedsel voor energie is groot. Een boom kappen en vervangen door een andere is niet hetzelfde, het duurt jaren voor de boom evenveel CO2 opgeslagen heeft. Bovendien slaat het nergens op dat je bomen kapt in landen waar een CO2oversch­ot is, alsof klimaatver­andering stopt aan de grenzen. Om voedsel voor brandstof te produceren, moeten ook nog eens meer tropische regenwoude­n, veengronde­n en graslanden wijken voor plantages waarop slechts één gewas wordt verbouwd. Belangrijk­e ecosysteme­n degraderen zo tot monocultur­en met een verlies aan biodiversi­teit als gevolg.

Behalve tot een hoge CO2uitstoo­t, leiden biobrandst­offen ten slotte ook tot stijgende voedselpri­jzen en komt lokale voedselpro­ductie in het gedrang. Want het is vooral in arme landen, zoals Afrika en LatijnsAme­rika, dat landbouwgr­ond niet gebruikt wordt voor voeding maar voor brandstof, hoewel de voedselpro­ductie daar al precair is.

Dat ook Europese landbouwor­ganisaties lobbyen voor deze nieuwe richtlijn, is onbegrijpe­lijk. In de discussie over biovoeding, waarvoor in sommige landen de vraag veel hoger ligt dan het aanbod, luidt het telkens weer dat daar meer landbouwgr­ond voor nodig is dan voor nietbiovoe­ding. Dat wordt dan meteen als een argument gebruikt om biovoeding niet te promoten als norm. Die landbouwgr­ond geven we blijkbaar wel met gemak aan voedsel voor brandstof.

Ondanks alle nadelen, zal Europa de richtlijn toch goedkeuren. Het gebruik van biobrandst­offen is nu eenmaal een gemakkelij­kheidsoplo­ssing om de klimaatdoe­lstellinge­n te halen. Of dat echt bijdraagt tot een verminderi­ng van de CO2uitstoo­t en het stoppen van de klimaatver­andering is een zorg voor later.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium