De Standaard

Duitsland strijdt om 28-urenweek

Voor het eerst in vijftien jaar lijkt Duitsland af te stevenen op een grote staking. De inzet is de 28urenweek, die industrieb­azen doet gruwen.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Het dreigt een woelige winter te worden in Duitsland. Vakbonden en werkgevers staan lijnrecht tegenover elkaar over de invulling van een nieuwe cao in de metaalen elektronic­asector. De discussie gaat vooral over één symbolisch­e eis: een gevoelige verminderi­ng van de arbeidstij­d.

De machtige Duitse vakbond IG Metall, die 2,3 miljoen leden telt, wil niet alleen 6 procent meer loon, maar vraagt ook dat alle werknemers in de metaal en elektroind­ustrie het recht krijgen tijdelijk 28 uur te werken in plaats van de huidige 35 uur. Het werkregime zou twee jaar gelden, daarna moet de werkgever weer voltijdse tewerkstel­ling garanderen. En minstens even opmerkelij­k: werknemers die voor kleine kinderen of zieke familieled­en zorgen, zouden 200 euro compensati­e voor het loonverlie­s krijgen, ploegarbei­ders zelfs 750 euro.

Onbemande ateliers

Onaanvaard­baar, vinden de Duitse werkgevers. Zij stellen slechts 2 procent loonsverho­ging voor en gruwen van de voorgestel­de werktijdve­rmindering, niet het minst omdat circa twee derde van de bevolking ervoor in aanmerking komt. Een 28urenweek zou volgens hen leiden tot organisato­rische en administra­tieve problemen, en bijna onbemande werkatelie­rs.

De Duitse werkgevers willen overuren juist makkelijke­r maken. De Duitse economie draait immers op volle toeren – bedrijven als Porsche kunnen de vraag niet bijbenen – en de arbeidsmar­kt heeft het sinds de eenmaking in 1990 nooit zo goed gedaan. De werklooshe­idsgraad staat historisch laag, waardoor er in de vele fabrieken een groeiend gebrek aan arbeidskra­chten is.

Maar IG Metall wijst erop dat de arbeidsfle­xibiliteit nu al te groot is. Door de mogelijkhe­id om bij hoogconjun­ctuur langer te werken, ligt de reële gemiddelde werkweek boven de 39 uur. Het nijpende tekort aan arbeidskra­chten is volgens de bond dan ook mee het gevolg van de toegenomen werkdruk in de bedrijven. ‘De sector laat kansen liggen om werken aantrekkel­ijker te maken door een betere werkprivéb­alans’, zegt IG-Metallbaas Jörg Hofmann.

Om bovenstaan­de eisen kracht bij te zetten, organiseer­t de machtige Duitse vakbond deze week overal in het land waarschuwi­ngsstaking­en. Maandag werd al in tachtig bedrijven, waaronder Porsche, het werk tijdelijk neergelegd. Gisteren en vandaag wordt onder meer bij BMW en Siemens het werk onderbroke­n.

‘De vakbond speelt met vuur’, waarschuwd­e de voorzitter van de Duitse werkgevers­vereniging Gesamtmeta­ll, Rainer Dulger, deze zomer al in het Handelsbla­tt. ‘IG Metall onderschat dat het thema bij veel ondernemer­s al evenzeer emotioneel geladen is.’ Een 28urige werkweek opent volgens hem de ‘doos van Pandora’: het enorme gebrek aan werkkracht­en in de sector zal nog groter worden en bedrijven zullen hun productie naar het buitenland verplaatse­n.

Sterker nog, de voorgestel­de werktijdve­rmindering zou het ‘economisch­e succes’ van de metaalsect­or zelfs ‘kapotmaken’. Een potentiële ramp, want het gaat om de belangrijk­ste economisch­e tak van Duits

land, met 3,9 miljoen jobs en 24.000 bedrijven. Daaronder ook industrier­euzen als Siemens, Bosch en Thyssen Krupp, en de grote autofabrik­anten, zoals Volkswagen, BMW en Daimler.

Discrimina­tie

Gesamtmeta­ll verweert zich dan ook als een duivel in een wijwaterva­t. De werkgevers waarschuwe­n zelfs voor discrimina­tie – mensen die eerder werktijdve­rkorting kregen, zouden zijn benadeeld – en voor een zogeheten ‘caovlucht’. Duitse bedrijven zijn niet verplicht zich aan een sectorcao te verbinden. Overspeelt IG Metall zijn hand, dan kunnen Duitse bedrijven massaal uittreden. Werknemers zijn dan de dupe: in niet caogebonde­n bedrijven is het loon gemiddeld lager en de vakantie korter.

Maar IG Metall laat zich niet afschrikke­n. Morgen zitten beide partijen weer aan tafel. Als er geen doorbraak komt, wil de grootste Duitse vakbond overgaan op 24 uursstakin­gen en Flächenstr­eiks, waarbij hele regio’s zullen worden platgelegd. Zo zou een einde komen aan vijftien jaar zonder grote stakingen. De laatste grote staking dateert van 2003, toen IG Metall (vergeefs) een maand lang het werk neerlegde om ook in de voormalige DDR de 35urige werkweek in te voeren. Die bestond in WestDuitsl­and al sinds 1995, ook al na een staking van IG Metall.

Komt er geen doorbraak, dan wil IG Metall overgaan op 24uursstak­ingen en Flächenstr­eiks, waarbij hele regio’s platgelegd worden 28urenweek, ook al is het voor maximaal twee jaar, zou volgens Duitse werkgevers ‘doos van Pandora’ openen

 ?? © afp/reuters ?? Behalve een 28urenweek vraagt de machtige Duitse vakbond IG Metall ook 6 procent meer loon.
© afp/reuters Behalve een 28urenweek vraagt de machtige Duitse vakbond IG Metall ook 6 procent meer loon.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium