De Standaard

Polen doet geste naar EU

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Met een grondige regeringsh­erschikkin­g hoopt de Poolse premier de relatie met de EU te verbeteren. Maar niets wijst erop dat Warschau zijn betwiste hervorming van justitie zal terugdraai­en of zich soepeler zal opstellen inzake migratie.

Mateusz Morawiecki is nog maar een maand premier, maar hij liet zijn Britse collega Theresa May gisteren zien hoe je een regering daadkracht­ig herschikt. Hij stuurde diverse zwaargewic­hten de laan uit, onder wie de ministers van Buitenland­se Zaken en Defensie.

Op zich is daar weinig reden toe. Uit een peiling voor de zakenkrant Rzeczpospo­lita blijkt dat de regeringsp­artij kan rekenen op de steun van 43% van de kiezers – een stijging met 7 procent sinds december. Burgerplat­form, de belangrijk­ste oppositiep­artij, volgt op ruime achterstan­d met 19%.

Daarom gaan de meeste waarnemers in Brussel ervan uit dat Morawiecki het isolement probeert te doorbreken waarin Polen beland is binnen de EU. Dat is een vrij ongemakkel­ijke positie op een moment dat de onderhande­lingen over de toekomst van de EU lopen.

Kort voor Kerstmis lanceerde de Commissie – voor de allereerst­e keer – de procedure die kan leiden tot het afnemen van het stemrecht van Polen binnen de raad van ministers, wegens de uitholling van de scheiding der machten.

‘Wij willen geen dogmatisch­e, doctrinair­e of extremisti­sche regering zijn. We willen een regering zijn die de Europese en globale dimensies verbindt met het lokale niveau’, zei Morawiecki gisteren.

De nieuwe minister van Buitenland­se Zaken, Jacek Czaputowic­z, is een gematigde centrumfig­uur. Opvallend is ook de vervanging van minister van Milieu Jan Szyszko, die met de Commissie overhoop lag wegens houtkap in het oerbos van Bialowieza.

De timing van de herschikki­ng was niet toevallig: direct na de eedafleggi­ng van de nieuwe ministers nam Morawiecki het vliegtuig naar Brussel voor een diner met Commissiev­oorzitter Juncker.

‘Geen oorlog’

Ook Juncker probeert een klimaat van toenaderin­g te creëren. Een mogelijke breuklijn tussen OostEuropa en de andere lidstaten beschouwt hij als het grootste risico voor de EU na de Brexit. ‘Wij zijn niet in oorlog met Polen’, zei hij aan de Duitse tvzender ARD. Hij wijst ook het idee af om vanaf 2020 de Europese cohesiefon­dsen voor armere lidstaten te koppelen aan respect voor de rechtsstaa­t, zoals Parijs en Berlijn suggereren.

Toch zou het naïef zijn te denken dat de Poolse regering plots de wetten zal terugschro­even die volgens de Commissie de onafhankel­ijkheid van de justitie in het gedrang brengen. ‘Onze posities op de belangrijk­e dossiers blijven onverander­d’, is te horen. Ook de Commissie heeft nog geen signalen opgevangen dat er inhoudelij­ke veranderin­gen op til zijn.

Zo blijft Polen zich samen met Hongarije verzetten tegen het voorstel van de Commissie om vluchtelin­gen onder de lidstaten te verdelen volgens een vaste verdeelsle­utel. Juncker hoopt nog altijd op een consensus hierover, maar hij sluit een stemming bij gekwalific­eerde meerderhei­d niet uit als die landen zich blijven verzetten.

‘Wij willen geen dogmatisch­e of extremisti­sche regering zijn’ MATEUSZ MORAWIECKI Premier van Polen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium