De Standaard

MIJN GELD

Supergoedk­ope, ja zelfs gratis autolening­en. Daarop kunnen kandidaatk­opers op het Autosalon rekenen. Maar ze lezen het best grondig de kleine lettertjes van hun financieri­ngscontrac­t.

- JOHAN RASKING

Nooit eerder was lenen voor auto zo goedkoop Wat kost een ontwenning­skuur? Stijn Meuris over zijn geld

Het jaarlijkse Autosalon is een hoogmis voor koopjesjag­ers. Met speciale prijskorti­ngen proberen de autoconstr­ucteurs tien dagen lang de ruim 400.000 bezoekers te verleiden. Steeds vaker zwaaien ze daarbij met een ‘gratis’ autofinanc­iering.

Ook verschille­nde (groot)banken pakken uit met stunttarie­ven. Zo liggen er tijdens het Autosalon autolening­en op tafel bij KBC en Belfius tegen minder dan 1 procent rente. Dat is uiteraard goed nieuws, maar ook bij de huidige lage rentes is het aangewezen om uit te kijken voor verborgen kosten of verkoopsvo­orwaarden die het rentevoord­eel weer tenietdoen. Wat zijn de opportunit­eiten en waar zitten de knelpunten?

Het loont dezer dagen echt wel de moeite om het ruime aanbod aan ‘klassieke’ autolening­en bij de banken te bekijken. Nooit eerder was lenen voor een auto zo goedkoop. Zo kunt u bij KBC en Belfius een autolening aangaan tegen amper 0,85 procent. Dat aanbod is tijdelijk, het loopt tot april.

Wat betekent dat concreet? Wie een autolening van 15.000 euro bij KBC aangaat, betaalt daar bij een looptijd van 36 maanden in totaal 196,32 euro aan intresten op. De aflossing bestaat dan uit 36 vaste afbetaling­en van 422,12 euro, of een totaal van 15.196 euro (cijfers van Spaargids.be).

Als u voor een langere looptijd kiest, 48 maanden bijvoorbee­ld, zakt het vaste maandbedra­g naar 317,93 euro, maar betaalt u in totaal wel 260,64 euro aan intresten.

Ecologisch­e rijders hebben sowieso een streepje voor en kunnen bij de meeste banken op een gunsttarie­f rekenen. Zo pakt BNP Paribas Fortis uit met 0,90 procent rente op ‘groene’ wagens, met een lage CO2uitstoo­t, terwijl u bij dezelfde bank 1,30 procent betaalt op een ‘normale’ wagen.

Gratis bestaat (niet)

Op papier bieden sommige autoproduc­enten nog goedkopere kredieten aan dan de banken. Veel

Begin pas met onderhande­len over de financieri­ng met de autodealer als u over de rest (de prijs van de auto, de opties, de overnameso­m) al een akkoord hebt

constructe­urs pakken op het Autosalon zelfs uit met gratis leningen, dus met een jaarlijks kostenperc­entage (JKP) van 0 procent. Zo’n JKP toont hoeveel intresten en dossierkos­ten u jaarlijks moet betalen. Concreet: een JKP van 0 procent betekent dat u bij een lening van 36 maanden voor 15.000 euro 36 keer 416,66 euro zult betalen, of in totaal ... 15.000 euro.

De angel zit hier in de bijkomende voorwaarde­n. Vaak moet u een flink voorschot betalen, zodat u niet het volledige bedrag kunt lenen. Of de autodealer vraagt u om tegelijker­tijd een omniumverz­ekering af te sluiten. Let wel: de kosten van zo’n verzekerin­g vallen buiten het JKP. Reken ook goed na of die verzekerin­g niet duurder uitvalt dan een vergelijkb­are omnium bij een klassieke verzekerin­gsmaatscha­ppij.

Leent u gratis bij een autoconstr­ucteur, dan moet u ook opletten dat u uw voordeel niet via de achterdeur kwijtspeel­t, bijvoorbee­ld omdat u minder korting krijgt op de aankooppri­js, of minder gratis opties ontvangt, zoals een gps, of een lagere overnameso­m voor uw oude wagen. Op die manier ‘betaalt’ u impliciet toch een rente.

Daarom deze tip: begin pas met onderhande­len over de financieri­ng met de autodealer als u over al de rest (de prijs van de auto, de opties, de overnameso­m, enzovoort) al een akkoord hebt.

Ballonkred­iet

Alvast één zaak hebben grote autodealer­s en grootbanke­n als KBC en BNP Paribas Fortis gemeen: ze pakken steeds vaker uit met ‘ballonkred­ieten’. Die lijken door hun lage maandelijk­se afbetaling­sbedragen erg aantrekkel­ijk, maar zijn dat in de praktijk niet voor iedereen.

Hoe werkt het? Bij een ballonkred­iet lost u maandelijk­s een klein bedrag af, veel kleiner dan bij een gewone lening, maar moet u op het einde van de aflossings­termijn (in regel is dat 48 maanden) wel het saldo in één keer terugbetal­en. Dat eindbedrag is afhankelij­k van de restwaarde van de wagen en kan oplopen tot 50 procent van het geleende kapitaal.

De consumente­norganisat­ie TestAankoo­p heeft de impact uitgereken­d. Bij een klassieke autolening van 13.000 euro tegen 1,5 procent en met een looptijd van 48 maanden betaalt u telkens 279 euro af. Dat geeft een totaalprij­s van 13.392 euro. Bij een ballonform­ule stijgt het JKP tot 3,43 procent: u betaalt 47 keer 210 euro per maand en dan het saldo van 4.311 euro, of een totaal van 14.181 euro. Dat is een meerprijs van 789 euro.

U kunt ervoor kiezen om die hoge eindsom niet te betalen, maar dan moet u de wagen wel weer inleveren – en dus op zoek gaan naar een nieuwe wagen, die u ook opnieuw moet financiere­n. Bij autoconstr­ucteur Opel heet deze aanpak ‘flexfinanc­e’ en is het ‘ideaal voor wie vaker van auto wil veranderen en altijd met het nieuwste model wil rondrijden’. Dat is dan wel altijd een Opelmodel, want van automerk veranderen, is niet mogelijk.

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium