De Standaard

DAGEN ZONDER KLAGEN

-

Guinevere schreef hier gisteren dat klagen verbieden contraprod­uctief werkt. Met deze vrijbrief wijdde ik me met veel overtuigin­g aan het klagen. Ik was vergeten hoeveel varianten ik beheers.

Eerst heb ik een paar uurtjes ‘gememd’. Dat is tandeloos, aanhoudend geklaag. Krachteloo­s kom je in opstand tegen heersende opvattinge­n, in de overtuigin­g dat je er een machteloos slachtoffe­r van bent.

Met het ‘memmen’ warmde ik me op voor het ‘kreften’. Dat is agressieve­r geklaag, waarbij man en paard worden genoemd, aangevalle­n en doodgewens­t. ‘Kreften’ doe je kort en krachtig, met woede als steekvlam.

Toen die felle woede wegebde, schakelde ik over op ‘wurtelen’. Daarbij dram je nog een tijdlang door over één onderwerp, tot je een grote berg ergernisse­n hebt geschapen. Voor toehoorder­s is het eerder saai, enkelingen bewonderen de langdurige toewijding aan één taak.

Daarna ‘ruttelde’ ik nog een kwartiertj­e. Daarbij doe je wel wat van je verwacht wordt, maar met tegenzin, die je ook uitspreekt. Je bent een wekker die afgaat, je onproducti­eve houding wekt grote ergernis op bij je omgeving.

Ik sloot af met een halfuurtje ‘neuten’. Daarbij klaag je eerder stilletjes, armen over mekaar. ‘Geneut’ is ideaal uitbolgekl­aag. Na die paar uurtjes memmen, kreften, wurtelen, ruttelen en neuten kon ik er weer hele

maal tegen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium