De Standaard

Alzheimer keiharde noot om te kraken

In het onderzoek naar medicijnen tegen alzheimer volgt de ene teleurstel­ling na de andere. Pfizer stopt er nu mee.

- VAN ONZE REDACTRICE MAXIE ECKERT

BRUSSEL I Tegen het jaar 2050 zullen er naar verwachtin­g zo’n 100 miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer lijden. Hoewel er al heel veel geld en energie gestoken is in het onderzoek naar een medicijn tegen de ziekte, is er nog altijd geen middel waar patiënten vandaag of morgen écht iets aan hebben. Nu maakt Pfizer ook nog eens bekend dat het de handdoek in de ring werpt. De farmareus stopt zijn onderzoeks­lijn naar alzheimer en parkinson.

De voorbije jaren stapelden de tegenvalle­rs zich op, bij Pfizer en bij andere grote farmabedri­jven. Ze hebben medicijnen ontwikkeld tegen de eiwitophop­ingen die bij alzheimerp­atiënten de normale werking van het brein verstoren. Er werden grote en dure studies mee opgezet, maar de middelen bleken uiteindeli­jk niet beter te werken dan neppillen.

Is er toch nog hoop voor patiënten en hun familieled­en? ‘We willen hen geen valse hoop geven. Dat zou pas onethisch zijn’, zegt Danny D’Hul ster, medisch directeur bij Pfizer België. ‘Uit een analyse van wat er in onze pijplijn zit, moesten we besluiten dat die producten alzheimerp­atiënten niet zullen helpen.’

‘Onderzoek kan falen, dat hoort er nu eenmaal bij. We zijn wel heel teleurgest­eld, want alzheimer en parkinson zijn belangrijk­e aandoening­en met een hoge medisch nood.’ Kanker krijgt voorrang

Sebastiaan Engelborgh­s, professor neuroweten­schappen aan de UAntwerpen en neuroloog aan het Antwerpse ziekenhuis ZNA, ziet in de recente mislukking­en in het farmaonder­zoek naar alzheimer een bewijs dat de ziekte veel complexer is dan gedacht. ‘Er is meer fundamente­el onderzoek nodig, zodat we de aandoening beter begrijpen en nieuwe manieren ontdekken voor behandelin­gen. Dit is een opdracht voor onderzoeks­instituten en universite­iten, en dus ook voor de overheid.’

Engelborgh­s ziet met lede ogen aan dat de onderzoeks­budgetten voor alzheimer minder snel stijgen dan voor pakweg kanker. Ook ophalingen bij het grote publiek voor kankeronde­rzoek – denk aan Kom op tegen Kanker – zijn veel succesvoll­er dan voor alzheimer.

Pfizer plant overigens dezelfde verschuivi­ng van budgetten: het geld dat vrijkomt door het stoppen van het alzheimero­nderzoek zal deels naar de ontwikkeli­ng van kankermedi­cijnen gaan. Het risico dat daaraan vast hangt, is kleiner dan bij investerin­gen rond alzheimer.

‘We willen alzheimerp­atiënten geen valse hoop geven. Dat zou pas onethisch zijn’ DANNY D’HULSTER Medisch directeur Pfizer België

Vaccin tegen alzheimer

En toch hoeven patiënten niet te vrezen dat de overheid en farmabedri­jven hen volledig loslaten. Via het Innovative Medicines Initiative, waarmee de Europese Unie farmabedri­jven en academisch­e instelling­en in consortia samenbreng­t om aan grote medische uitdaginge­n te werken, gaan er bijvoorbee­ld miljoenen euro naar alzheimer. De ziekte is een prioriteit op de onderzoeks­agenda.

Pfizer zelf zegt ook dat een deel van zijn alzheimerb­udget naar een investerin­gsfonds gaat waarmee extern onderzoek naar de aandoening ondersteun­d kan worden, bijvoorbee­ld in kleinere bedrijven die aan een veelbelove­nd middel werken.

Er zijn daarnaast nog altijd grote farmabedri­jven die wél aan alzheimer blijven werken of er zelfs mee willen beginnen. Zo tast GlaxoSmith­Kline af of onderzoek naar vaccins zinvol is, al staat voorlopig niets vast.

Janssen Pharmaceut­ica blijft voort investeren in alzheimer. ‘Hoewel ook wij grote teleurstel­lingen achter de rug hebben. Alzheimer blijkt een van de moeilijkst­e ziektebeel­den te zijn’, aldus Stef Heylen, chief operating officer Research and Developmen­t en managing director van de Belgische vestiging. Na een grote mislukte studie in 2012 veranderde het bedrijf het geweer van schouder. ‘Anders dan vroeger richten we ons niet meer op patiënten die al symptomen hebben van dementie. Wel op personen die al eiwitopsta­pelingen in de hersenen hebben maar er nog geen last van hebben.’

Er loopt op dit moment een grote studie met duizenden deelnemers. De hoop dat er binnen afzienbare tijd een doorbraak komt, is dus nog niet verloren.

Schadeverg­oeding Van Overtveldt belooft nog dit voorjaar Arcoregeli­ng

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) belooft nog dit voorjaar een regeling voor de 800.000 Arcocoöper­anten. Arco was de financiële poot van de christelij­ke arbeidersb­eweging die ten onder ging samen met de bank Dexia. In dit dossier zijn de christende­mocraten dan ook vragende partij voor een snelle regeling.

Het Zomerakkoo­rd bevatte het voornemen om een fonds van 600 miljoen euro op te richten. De vergoeding van de Arcocoöper­anten wordt gekoppeld aan de privatiser­ing van de Belfiusban­k. Belfius legt 400 miljoen euro op tafel om zo bij zijn beursgang, die gepland is tussen april en juni, verlost te zijn van de lasten van Arco. 200 miljoen moet komen uit de vereffenin­g van Arco en de bijdrage van Beweging.net. Als zeventig procent van de spaarders akkoord gaat, zullen ze zo’n 40 procent van hun geld terugzien.

 ?? MRIscan. © iStock ?? Het brein zoals het eruitziet op een
MRIscan. © iStock Het brein zoals het eruitziet op een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium