De Standaard

KLAAR VOOR NIEUWE START

- BART STURTEWAGE­N

Branie Macron gekoppeld aan bedaarde aanpak Merkel kan werken

Duitsland krijgt dan toch opnieuw een grote coalitie van christende­mocraten en socialiste­n. De drie betrokken partijen, CDU, CSU en SPD, leden bij de jongste verkiezing­en fors verlies. Martin Schulz, het socialisti­sche boegbeeld, had een voorzettin­g van de alliantie afgewezen, een coalitie van christende­mocraten met groenen en liberalen werd in de steigers gezet. Dat project stuitte op te veel politieke onverenigb­aarheden. Omdat nieuwe verkiezing­en behalve voor Schulz ook voor de twee andere toppers, Angela Merkel (CDU) en Horst Seehofer (CSU), het einde van de carrière zouden hebben ingeluid, gingen ze toch maar weer aan tafel zitten.

Dat schept niet de context voor veel enthousias­me, ondanks de riante economisch­e prestaties van de Bondsrepub­liek en het forse begrotings­overschot. Dat enthousias­me blijft, in Duitsland zelf, dan ook grotendeel­s achterwege. De teneur in de commentare­n is dat er in de gegeven omstandigh­eden niet meer mocht worden verwacht en dat het allemaal nog erger had gekund.

Anders zijn de verwachtin­gen in Europa. JeanClaude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wist vrijdag met zijn vreugde geen blijf. Ook de Franse president, Emmanuel Macron, kijkt uit naar de kans om het kwakkelend­e Europese project weer op de sporen te zetten.

De FransDuits­e motor lag de voorbije jaren veelal stil. Na de schuldencr­isis, de Brexit en de diepe verdeeldhe­id over het immigratie­thema heeft de Unie nood aan een nieuwe dynamiek. De contouren daarvan zijn nog vaag. De echte regeringso­nderhandel­ingen moeten nog beginnen en de achterban, zeker die van de SPD, moet nog instemmen met de voortgezet­te rol van de partij als kleine, nog kleinere partner van de christende­mocraten.

Maar tenminste tekent zich een context af waarin het weer mogelijk wordt om aan verdieping van de Europese integratie te werken. Een Duitsland dat bereid is aan die kar te trekken en het zuurverdie­nde geld te investeren, zodat de partners een graantje kunnen meepikken, zou een hele veranderin­g betekenen tegenover de strenge, spaarzame lijn van de voorbije jaren.

Het verschil tussen aanmoddere­n en vooruitgan­g boeken ligt doorgaans in leiderscha­p. De combinatie van de jeugdige branie van Macron met de saaie, bedaarde aanpak van Merkel kan werken. Dat de start niet met euforie is omgeven, hoeft geen nadeel te zijn. Om de perceptie moet het de komende tijd niet gaan. De resultaten zijn, voor ieder van ons, des te belangrijk­er.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium