De Standaard

Hart en ziel

-

‘De PS zit in een uitzonderl­ijk positieve dynamiek.’ Zelfs met de beste wil van de wereld is dat moeilijk te geloven, en toch is het dat wat voorzitter

beweert. Volgens de PStopman kijkt iedereen – vakbond, mutualitei­t, enzovoort – beter in eigen bord, hij zal dat ook doen. ‘Ik hou me met hart en ziel bezig met de PS’, zei hij op RTL. ‘We moeten aan hetzelfde zeel trekken om de verkiezing­en te winnen en het hart van de burgers te heroveren.’ MARJAN JUSTAERT

Dat geradicali­seerde gevangenen erin slagen om versleutel­d te communicer­en met andere jihadisten, zelfs in Syrië en Irak, en dat er (nep)wapens zijn gevonden op de Deradexafd­elingen voor de zwaarste terrogedet­ineerden, noemt Kamerlid Hans Bonte (SP.A) ‘hoogst verontrust­end’.

De Tijd bracht dit weekend verslag uit over die wantoestan­den, nadat de krant info had gevonden in een geheime nota die senator JeanJacque­s De Gucht (Open VLD) hen had doorgestuu­rd. De nota kwam van het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Ze werd per ongeluk toegevoegd aan het officiële antwoord.

Daarop vochten de liberale senator en de minister een politieke discussie uit over wat gecommunic­eerd mag worden en wat niet. ‘Het enige geldige antwoord op een schrifteli­jke parlementa­ire vraag is steeds het antwoord dat onderteken­d werd door de minister. Dat is ook het enige antwoord dat de parlementa­ir kan gebruiken’, aldus Geens, die not amused was.

‘Een triest schouwspel’, oordeelt Bonte. Hij roept op om ‘de woordenstr­ijd te staken’. De Vilvoordse burgemeest­er ging vorig jaar zelf op bezoek in gevangenis­sen en kaartte gelijkaard­ige problemati­eken aan. Volgens Bonte hangt radicalise­ring intra muros sterk samen met druggebrui­k.

In De Zevende Dag nuanceerde de Hasseltse gevangenis­directeur Paul Dauwe een en ander. Het wapen in kwestie bleek een afgebroken tandenbors­tel te zijn. Ook gsm’s tieren niet welig, zegt hij. ‘Als er een gsm binnen is, dan vinden we die heel snel, dat garandeer ik. Maar garanderen dat gsm’s buiten blijven, kan geen enkele gevangenis­directeur.’

‘Voor de SP.A is het vijf voor twaalf’, laat Bonte weten. ‘We moeten structurel­e maatregele­n voorzien. Daarom dringen we aan op een doorstart van de parlementa­ire commissie Terrorisme­bestrijdin­g (tijdelijke commissie die opgericht werd na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, red.). Die commissie blijft nu al maandenlan­g passief, ondanks instructie­s van de Conferenti­e van voorzitter­s, besluit Bonte.

Als het van hem afhangt, moet de commissie onder leiding van NVAKamerli­d Koen Metsu zich buigen over een versterkin­g van de middelen voor de Staatsveil­igheid en van het toezicht op gedetineer­de terroriste­n. Ook de leefsituat­ie in onze gevangenis­sen, een toename van het aantal islamconsu­lenten en deradicali­seringsexp­erts en de invoering van een structurel­e samenwerki­ng tussen de verschille­nde actoren moeten aan bod komen, vindt Bonte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium