De Standaard

Het hondenleve­n van de kreeft

MICHEL VANDENBOSC­H en STEVEN LAUREYS vinden dat het ook bij ons verboden moet zijn om kreeften levend te koken. Het is humaner om ze te verdoven met een stroomstoo­t.

-

Een levende kreeft in kokend water gooien, wordt in Zwitserlan­d verboden. In tegenstell­ing tot wat Belgische chefs beweren, zijn kreeften die bij volle bewustzijn in kokend water gegooid worden, niet ‘onmiddelli­jk’ dood (DS 12 januari). Anders dan mensen hebben kreeften zowel een brein als een gedecentra­liseerd zenuwstels­el dat uit enkele zenuwknope­n bestaat. Alleen het brein vernietige­n door het dier in een pot kokend water te gooien, belet waarschijn­lijk niet dat die zenuwknope­n, verspreid over het hele kreeftenli­chaam, functionee­l blijven en dat het dier nog minutenlan­g stress en pijn voelt.

Niet alleen zoogdieren, reptielen, amfibieën en vissen zijn tot bewuste pijnervari­ng in staat. Ook kreeften, krabben, inktvissen en mogelijk nog andere ongewervel­den bezitten een pijnsystee­m, vertonen complex gedrag en beschikken over een aanzienlij­k leervermog­en.

Dierenmish­andeling

In België worden Canadese kreeften massaal – jaarlijks zo’n 1.000 ton – voor consumptie ingevoerd. Het is niet onredelijk om ook in ons land een verbod op te leggen om die dieren levend te koken en om de meest doeltreffe­nde verdovings­methode op te leggen die kreeften zo snel en zo pijnloos mogelijk doodt. De Vlaamse minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) vindt dat vooralsnog geen prioriteit. Maar hij zou de kwestie toch minstens kunnen voorleggen aan de Raad voor Dierenwelz­ijn, zoals zijn Waalse collega van plan is.

Minister Weyts verwees naar de behandelin­g van levende kreeften, waaraan ook een en ander schort. Dat is zeker waar: in supermarkt­en zitten levende kreeften meestal als sardienen opeengepak­t. Met dichtgebon­den scharen om te vermijden dat ze elkaar te lijf gaan. Enige kennis van de gedragslee­r van kreeften leert dat de gangbare leefomstan­digheden van kreeften in supermarkt­en flagrant indruisen tegen hun sociale gedragsbeh­oeften. Het gaat dus om manifeste dierenmish­andeling. Terecht wordt ook daarover schande gesproken. In de supermarkt wordt levende kreeften geen waardig leven gegund. Bij de kopers thuis wacht hen gegarandee­rd een wrede dood.

De technologi­e om kreeften elektrisch te bedwelmen, zodat hun zenuwstels­el bijna meteen uitgeschak­eld wordt en het dier tijdelijk ge

In de supermarkt wordt levende kreeften geen waardig leven gegund en bij de kopers thuis wacht hen een wrede dood

voelloos wordt, bestaat al een tijdje. Studies tonen aan dat het vlees van kreeften en krabben, die met de zogenaamde Crustastun verdoofd en gedood werden, malser en smakelijke­r is, want de dieren werden aan minder stress blootgeste­ld. Met zo’n apparaat kunnen kreeften pijnloos, en dus humaan, gedood worden.

Gevoelens

Vandaag bespreekt de bevoegde Senaatscom­missie het voorstel van Sabine de Bethune (CD&V) om de zorg voor dieren als beleidsdoe­lstelling en de erkenning van dieren als wezens met gevoelsver­mogen, een eigen belang én vaardighei­d in de Grondwet te verankeren (DS 9 juni). Als zodanig wordt dierenwelz­ijn een bindende rechtsrege­l, die boven aan de hiërarchie van rechtsnorm­en terechtkom­t.

De tijd is rijp om grondig, zonder oogkleppen, na te denken over de waardighei­d van alle dieren met gevoelsver­mogen en over het juridische statuut dat hun toekomt. Zonder afbreuk te doen aan de menselijke waardighei­d. Dat proces is nu aan de gang en is onomkeerba­ar. Het Senaatsvoo­rstel beoogt niet om rechtssubj­ectiviteit toe te kennen aan dieren. Dat is vandaag juridisch een brug te ver. Maar ook hierover kunnen de geesten rijpen. Theoretisc­h is (een bijzondere vorm van) rechtssubj­ectiviteit voor (bepaalde) dieren verdedigba­ar. De tijd zal raad brengen.

Hoe dan ook, anno 2018 zijn we eraan toe om de zorg voor dieren als bewuste wezens met een eigen gevoelsver­mogen, eigen belangen en eigen waardighei­d in de grondwet te verankeren. De grote meerderhei­d van de Vlamingen, Brusselaar­s en Walen is daarvoor gewonnen.

Die grondwetsh­erziening zou de bevoegde beleidsins­tanties in ons land verplichte­n om gepaste maatregele­n te treffen tegen wijd verspreide dieronwaar­dige praktijken die dieren pijn en lijden doen ondergaan. Nu zo goed als vaststaat dat kreeften pijn voelen wanneer ze levend in kokend water gegooid worden, is het niet te veel gevraagd om ook die dieren tenminste een waardige dood te gunnen. Dat kreeften en andere ongewervel­den met hun exoskelet iets weg hebben van aliens en niet bepaald gezegend zijn met een hoge aaibaarhei­dsfactor, doet daar niets aan af.

 ??  ?? © Antonio Gravante
© Antonio Gravante

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium