De Standaard

Wie kan het Kremlin nog tegenhoude­n?

- KATLIJN MALFLIET Hoogleraar Russische politiek aan de KU Leuven.

Als het vertrouwen in de pijlers van de democratie besmet is, is dat dodelijker voor een regime dan tanks

Volgens KATLIJN MALFLIET bleven we lang blind voor de echte ambities van Poetin. Zo had zijn regime vrij spel om de democratis­che pijlers van Europa te ondergrave­n en een nieuw geopolitie­k project uit de grond te stampen.

‘Poetin is niet irrationee­l en hij is evenmin de duivel, in tegenstell­ing tot wat de media meestal doen uitschijne­n’, schreef Tom Sauer in een opiniestuk (DS 11 januari).

Gaat het ons om wat Poetin als persoon werkelijk wil en hoe groot en terecht we zijn wraakzucht moeten inschatten? Of gaat het ons om een beter begrip van het regime, dat we ‘poetinisme’ zouden kunnen noemen? Dat Rusland alleen reactief zou hebben geantwoord op de uitbreidin­gsplannen van de Navo en dat het na de val van de SovjetUnie grotendeel­s aan zijn lot zou zijn overgelate­n, is een gedeelteli­jk juiste, maar te eenzijdige benadering. Zo’n perceptie onderschat de robuusthei­d van het poetinisme als politiek regime.

Sinds het aantreden van Poetin in 2000 heeft het Kremlin zowel openlijk als in het geheim naarstig gewerkt om de naoorlogse constructi­e van het vrije en democratis­che Westen te ondergrave­n. Zeker, de Navo is voor Rusland en voordien voor de SovjetUnie in Koude Oorlogstij­d, altijd de baarlijke duivel geweest. Maar ook de Organisati­e voor Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng in Europa (OVSE), garant voor een breed democratis­ch veiligheid­sconcept, en de Raad van Europa, bewaker van onze democratis­ch principes van rechtsstaa­t en de mensenrech­ten, werden aan het wankelen gebracht.

Rusland kon in die instelling­en als een soort paard van Troje werken, want het was stichtend lid van de OVSE en het werd lid van de Raad van Europa in 1996. De Europese Unie, waarvan Rusland geen lid is, kreeg behalve met immigratie­problemen en de Brexit ook te maken met een ongeziene balorighei­d van de nieuwe Europese lidstaten uit postcom munistisch CentraalEu­ropa. Hun antidemocr­atische politieke ontwikkeli­ngen vertonen opmerkelij­k gelijklope­nde patronen.

Vleesetend­e bacterie

De Navo functionee­rde in die naoorlogse Europese constructi­e als defensiewa­arborg voor Europa. Dat het Warschaupa­ct als communisti­sche tegenhange­r van de Navo plots verdween, was in de eerste plaats een probleem voor de westerse transAtlan­tische alliantie, want waartegen moest de Navo zich als defensieve­rbond dan nog verdedigen? Inderdaad, zou de Navo zichzelf dan niet beter opheffen? Maar alle instelling­en die het naoorlogse Europa schraagden, kregen na het verdwijnen van het Oostblok een flinke knauw, zonder dat Europa dat besefte. Europa was al die jaren blind voor de sluipende vleesetend­e bacterie, die onze democratis­che ‘zekerheden’ aantastte, en die onze sterkten tot zwakten maakte. Als het vertrouwen in de pijlers van de democratie besmet is, is dat veel dodelijker voor een regime dan wapens, tanks of bommen. Pas toen de Russiagate in de VS steeds onrustwekk­endere proporties begon aan te nemen, besefte de wereld dat de westerse democratie door Rusland in gevaar werd gebracht. Toen was het al te laat.

Rusland deed namelijk meer dan reageren op de roekeloze plannen van de Navo. Het poetinisme effende het pad voor een eigen, aanvankeli­jk goed verborgen ambitie. Slechts langzaamaa­n legde het zijn masker van verliezer van de Koude Oorlog af en toonde het zijn ware ambitie. Tijdens een veiligheid­sconferent­ie in München in 2007 stelde Poetin het hele

veiligheid­s en defensiewe­zen van het naoorlogse Europa in vraag. Op verontrust­end agressieve toon beweerde hij dat de Navo in het verruimde Europa, dat was ontstaan na de val van de Berlijnse Muur en de implosie van de SovjetUnie, niet het mandaat en niet het recht had om zich als enige bewaker van de Europese vrede en veiligheid op te stellen.

De Transforme­rs

Het proces van ‘deconstruc­tocratie’, dat Rusland in Europa veel eerder inzette dan in Amerika, doet mij denken aan de Transforme­rs uit de gelijknami­ge sciencefic­tionfilms. Dat zijn robots die zich laten uiteenvall­en om daarna in een nog krachtiger gedaante de strijd voort te zetten.

Het poetinisme werkt aan een Euraziatis­ch regionaal integratie­project dat zich tegelijk aan het Westen spiegelt en zich tegen het Westen afzet. Dat nieuwe geopolitie­ke project (met copycats van onze Europese en transAtlan­tische instelling­en) zal zich wellicht nog openlij ker voltrekken tijdens de volgende presidents­termijn in Rusland.

De groeiende oproep om Europa te bewapenen, nu het niet meer zeker is van de Navodefens­iegarantie, gaat over de uitbouw van een Europees leger als onderdeel van de Navogewape­nde strijdkrac­hten. Het ‘militairin­dustrieel complex’ is niet alleen een kenmerk van het verdwenen Oostblok. Als Europa een vredesproj­ect wil zijn en blijven, dan moet het nu zijn dierbare vrijheid, rechtsstaa­t, mensenrech­ten en democratie meer dan ooit verdedigen tegen meer hybride vormen van oorlogsvoe­ring. Het poetinisme heeft Europa al in een schaakmatp­ositie gebracht. Wie kan het Kremlin nog tegenhoude­n? Zeker niet de Navo.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium