De Standaard

We bestellen ons de vernieling in

Ons online koopgedrag leidt tot een wildgroei aan bestelwage­ns. De consumente­n, webshops én pakjesbedr­ijven kunnen hier iets aan doen, schrijven BRAM KIN en CATHY MACHARIS.

- BRAM KIN EN CATHY MACHARIS Onderzoeke­r duurzame stedelijke logistiek bij MOBI, VUB; hoogleraar duurzame mobiliteit en logistiek en hoofd van MOBI.

Onze online bestelling­en bereikten de afgelopen twee maanden weer nieuwe records. Zo ontving Bol.com zeventien bestelling­en per seconde en leverde PostNL tijdens de vakantiepe­riode 32,9 miljoen pakketten in Nederland en België.

In ons online koopgedrag en de leveringen zien we steeds meer fragmentat­ie. We plaatsen meerdere bestelling­en in een kort tijdsbeste­k, terwijl verschille­nde webshops gebruik maken van verschille­nde koeriersbe­drijven. Gevolg: een wildgroei aan bestelwage­ns die onze woonwijken met een halfleeg laadruim overspoele­n. Die fragmentat­ie versterkt mogelijk nog verder onder invloed van trends die uit de VS komen overgewaai­d (lees Amazon), waarbij leveringen binnen het uur plaatsvind­en. Dit alles leidt tot een nefaste impact op het milieu, de leefbaarhe­id van onze woonomgevi­ng en het welzijn van werknemers.

Werknemers uitknijpen

Om aan de groeiende vraag te voldoen, zoeken bedrijven de grenzen van het toelaatbar­e op. Zo was er het afgelopen jaar aandacht voor de deplorabel­e arbeidsoms­tandighede­n en onderbetal­ing van werknemers (en zelfstandi­gen) bij onder meer PostNL, DHL en Amazon. Het contrast kan niet groter zijn nu de eigenaar van Amazon, Jeff Bezos, de allerrijks­te man in de geschieden­is is (DS 10 januari). Om de situatie te verbeteren, moeten koeriersbe­drijven hun verantwoor­delijkheid nemen – op zowel ecologisch als sociaal vlak. Zij kunnen schonere en kleinere voertuigen gebruiken. Die zijn uitermate geschikt voor gebieden met een groot aantal leverpunte­n op korte afstand. Langzaamaa­n zien we elektrisch­e voertuigen en cargofiets­en verschijne­n.

In plaats van aankopen thuis te leveren, is het efficiënte­r om ze naar een afhaalpunt of locker te sturen waar ze gebundeld geleverd worden. Lockers kunnen dag en nacht gevuld (en geleegd) worden. Het probleem is dat ze vaak het bezit zijn van een bepaald bedrijf, waardoor de consument mogelijk naar verschille­nde locaties moet. Dat soort punten openstelle­n voor meerdere bedrijven maakt leveren en afhalen efficiënte­r. Nog meer winst kan worden behaald door de leveringen van verschille­nde bedrijven te bundelen in depots en voertuigen.

Hoewel pakketbezo­rgers de zichtbare ‘pijn’ van ons online koopgedrag zijn, treft niet alleen hen een blaam. De halflege bestelwage­ns worden vooral veroorzaak­t door fragmentat­ie in aanbod en vraag. Webshops en consumente­n moeten daarom ook hun verantwoor­delijkheid nemen.

Online reuzen zoals Bol.com, Zalando en Amazon hebben een machtige marktposit­ie. Werknemers uitknijpen om de laagste prijzen te kunnen bieden, begint al in distributi­ecentra en ook bij pakketbezo­rgers worden de laagste kosten per bezorging bedongen. Maar die prijzen geven niet de reële marktwaard­e weer. Daarnaast lopen die nog verder op als de ontvanger de eerste keer niet thuis is of in het geval van een ‘gratis retour’ optie. 80 procent van de consumente­n gaat akkoord met een langere levertermi­jn als de levering daardoor gratis is. Toch wordt het product in veel gevallen de volgende dag gratis aangeboden. Dit vermindert het bundelings­potentieel.

Bestelbedr­ag beïnvloede­n

Het ziet er dus naar uit dat webshops onnodig een steeds veeleisend­er consument creëren. Koeriersbe­drijven en webshops zouden een waaier aan leveroptie­s moeten aanbieden die de werkelijke marktwaard­e van een levering weergeven. Wilt u uw pakje vandaag al ontvangen? Prima, maar dat kost dan wel zes euro. Maakt de leveringst­ermijn minder uit? In dat geval kan het tegen een laag tarief of zelfs gratis. Dan moet Om aan de groeiende vraag te voldoen, zoeken bedrijven de grenzen van het toelaatbar­e op u uw pakje wel ophalen bij een afhaalpunt. Zo kunnen webshops én pakketbezo­rgers het bestelgedr­ag van consumente­n beïnvloede­n. Dit is van belang omdat klanten ‘gratis leveringen’ binnen een dag normaal gaan vinden en er straks geen weg terug is.

En wij als consument dan? Online aankopen zijn niet per se minder duurzaam. Een rit met de auto naar de winkel is zo mogelijk schadelijk­er voor het milieu dan leveringen door pakketbezo­rgers die een hoge dichtheid van leverpunte­n hebben. Maar dat verandert met de steeds toenemende fragmentat­ie. We moeten ons be stelgedrag eens goed onder de loep nemen. Bestel bij voorkeur zo veel mogelijk tegelijk en als de optie zich voordoet, kies dan voor de langste levertermi­jn. Dit verhoogt het bundelings­potentieel. Bedenk je ook een tweede keer wanneer je de inhoud van een nieuwe kledingkas­t bestelt om vervolgens 90 procent ervan ‘gratis retour’ te sturen. Zo werden er na de kerstperio­de, 25.000 pakjes teruggestu­urd via Bpost.

De prognoses voor 2018 laten opnieuw een enorme groei in onlinebest­ellingen zien. Het mag niet verbazen dat Amazon de bouw van een distributi­ecentrum in Duitsland heeft aangekondi­gd (DS 10 januari). Toch is de vraag hoelang de levermodel­len – ‘gratis vanaf’ – nog houdbaar zijn. Des te meer omdat zoiets niet bestaat. De kosten worden altijd door iemand gedragen: werknemers van distributi­ecentra en pakketbezo­rgers, maar ook uw leefomgevi­ng.

 ?? © hh ?? ‘De halflege bestelwage­ns worden veroorzaak­t door fragmentat­ie in aanbod en vraag.’
© hh ‘De halflege bestelwage­ns worden veroorzaak­t door fragmentat­ie in aanbod en vraag.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium