De Standaard

WAAROM DE WOONZORGCE­NTRA NIET GEKLEURD ZIJN

- INGE GHIJS

Moslims van Marokkaans­e afkomst vinden het normaal dat ze voor hun ouders zorgen en dat ze de zorg niet uitbestede­n aan profession­elen in een woonzorgce­ntrum. Dat blijkt uit een onderzoek onder Marokkaans­e moslims in Antwerpen. En dat vindt niet alleen de eerste generatie, maar ook de moslims van de tweede generatie, die nu vaak met twee gaan werken. En voor wie de combinatie werkgezin net zo min evident is als voor nietmoslim­s van Vlaamse afkomst.

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zal het graag horen. Want hij zet al lang in op de vermaatsch­appelijkin­g van de zorg: de overheid kan niet voor alles zorgen en alles betalen, we moeten ook zorgen voor elkaar. In die zin wijzen allochtone­n de Vlamingen de weg. De generosite­it, de levenshoud­ing van ‘moeilijkga­atook’, kan ook andere Vlamingen doen nadenken. Hoeveel ouderen lijden niet aan eenzaamhei­d, omdat kinderen en kleinkinde­ren het niet willen opbrengen om tijd voor hen te maken?

De grote bereidheid in die gemeenscha­p om verantwoor­delijkheid voor bejaarde familieled­en op te nemen en daar ook offers voor te brengen, mag geen excuus zijn voor de overheid en voor zorgverlen­ers om geen rekening te houden met oudere moslims. Er is echt wel iets mis als zij vinden dat ze, ook in de allerlaats­te fase van hun leven, niet terechtkun­nen in de bestaande woonzorgce­ntra en vrezen er verkeerd behandeld te worden. En zelfs geen beroep kunnen doen op thuiszorg en thuisverpl­eging. De verbondenh­eid die mensen uit de Marokkaans­e gemeenscha­p met elkaar voelen, is mooi en moeten we koesteren, maar het kan niet de bedoeling zijn dat de kinderen hun job opzeggen om fulltime voor hun ouders te zorgen. Het zouden ongetwijfe­ld vooral de dochters zijn die dat zouden doen en dan zijn we ver weg van gelijke kansen.

Overheden en zorgverlen­ers moeten zich goed beraden hoe ze meer rekening kunnen houden met moslimoude­ren, hoe ze hen en hun familie kunnen overtuigen in nood wel een beroep te doen op aanwezige hulp. En hoe ze vooroordel­en bij Vlaamse bejaarden in woonzorgce­ntra tegen moslims aanpakken, want die zijn er zeker, daar moeten we niet flauw over doen. Hier en daar worden wel initiatiev­en genomen, maar er zou op grote schaal een denkoefeni­ng moeten komen. Daarbij mag niets taboe zijn, ook niet de inrichting van tijdelijke aparte afdelingen, hoezeer dat misschien ook te mijden is.

Het kan niet de bedoeling zijn dat kinderen hun job opzeggen om voor hun ouders te zorgen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium