De Standaard

Zwangersch­ap is een gecontrole­erde ontsteking

- PIETER VAN DOOREN

‘N ormale’ dieren leggen eieren, waaruit dan een meer of minder volgroeid jong komt gekropen. Zoogdieren, en in mindere mate de buideldier­en, zijn daar een uitzonderi­ng op. Een succesvoll­e uitzonderi­ng, dat wel. Maar een klompje ‘vreemde’ cellen, die anders zijn dan onze eigen cellen, dat hoort toch meteen aangevalle­n en vernietigd te worden door ons immuunsyst­eem? Waarom gebeurt dat met onze kindjes niet?

Zo’n ontsteking­sreactie zie je inderdaad wel bij buideldier­en, vertelde evolutiebi­oloog Arun Chavan (Universite­it Yale) op een congres over vergelijke­nde biologie in San Francisco, waar zijn verhaal werd op gepikt door de nieuwsreda­ctie van Nature.

Buideldier­en produceren een ei, met een schaal, waaruit nog in hun lichaam een jong komt dat zich even vastklampt aan de baarmoeder­wand, maar al snel nadien uitgestote­n wordt. Het nog heel primitieve jong kruipt dan aan de buitenkant van het moederlich­aam, in de buidel, naar een tepel. Die tepel doet het werk van onze placenta. Het jong maakt buiten het moederlich­aam de maandenlan­ge ontwikkeli­ng door die bij zoogdieren in de baarmoeder gebeurt.

Chavan bestudeerd­e bij de opossum (Monodelphi­s domestica, een buideldier) wat er precies gebeurt wanneer het jong uit het ei komt. Meteen schieten bij de moeder een reeks genen in gang die betrokken zijn bij ontsteking, meldde hij in juli in Proceeding­s of the National Academy of Sciences (PNAS). De plek waar het jong contact maakte met de baarmoeder, raakte ontstoken. Niet onlogisch dat het jong snel uitgestote­n werd, anders werd het door zijn eigen moeder gedood. Omgebogen ontsteking Waarom doden zoogdieren hun eigen embryo’s dan niet? Ze hebben geleerd om de onvermijde­lijke ontsteking­sreactie om te buigen en in hun eigen voordeel aan te wenden, ontdekte Chavan bij zijn verdere onderzoek. ‘De inplanting van het embryo in de baarmoeder­wand is eigenlijk een gecontrole­erde ontsteking­sreactie.’ Dat werd al langer vermoed. Bij zoogdieren vonden andere onderzoeke­rs op het moment van de innestelin­g tekenen van een immuunresp­ons. Vrouwen die in de periode van de bevruchtin­g ontsteking­sremmers nemen, hebben een grotere kans op een miskraam, precies omdat de innestelin­g van het embryo in de baarmoeder­wand niet goed is gelukt. Chavan onderzocht de innestelin­g van het embryo bij drie zoogdieren: het konijn (dat veel jongen tegelijk krijgt en dus ook veel innestelin­gen moet verwerken), het negenbandg­ordeldier (dat meestal eeneiige tweelingen of vierlingen krijgt) en de kleine egeltenrek. Die laatste komt enkel op Madagaskar voor en heeft een cloaca. Dat kenmerk deelt hij met vogels, reptielen en amfibieën – allemaal dieren die eieren leggen.

Bij alle drie stelde Chavan een ontsteking vast. Maar er was één groot verschil met de opossum: die produceerd­e veel interleuki­ne17, een ontsteking­sstof, terwijl dat in de baarmoeder van de zoogdieren helemaal niet gebeurde. Cellen in de wand van de baarmoeder bleken de productie van interleuki­ne17 te onderdrukk­en. Interleuki­ne17 roept normaal witte bloedcelle­n op om een indringer te komen opeten of hem met chemische munitie te bestoken. ‘Die strijdcell­en kun je maar beter stilleggen voor ze het embryo kapotmaken’, zegt Chavan. Minder miskramen

De ontsteking­sreactie wordt op die manier bijgestuur­d, maar niet helemaal uitgezet. Het blijft de bedoeling dat de baarmoeder­wand plaatselij­k kapotgemaa­kt wordt, zodat cellen van het embryo er zich tussenin kunnen nestelen en de verbinding leggen voor de latere placenta. De ontsteking die daardoor wordt uitgelokt, stimuleert bijvoorbee­ld de groei van nieuwe bloedvaten. Die zijn noodzakeli­jk om het groeiende embryo te voorzien van steeds meer zuurstof en voedsel, en om zijn afvalstoff­en af te voeren.

Blijkbaar hebben de zoogdieren in de evolutie geleerd om te doen wat hun nauwste verwanten, de buideldier­en, niet is gelukt: de aanval op een jong in hun lichaam in goede banen te leiden.

Er is nog veel onduidelij­k over die bijgestuur­de zwangersch­apsontstek­ing. Er zijn aanwijzing­en dat later in de zwangersch­ap weer andere onderdelen van het ontsteking­ssysteem stilgelegd worden, maar er is nog geen duidelijk beeld van hoe en wat. Chavan en de zijnen hopen dat hun onderzoek op termijn bijdraagt om het aantal miskramen te verlagen en om invitrobev­ruchtingen succesvoll­er te maken.

Zoogdieren zoals de mens laten een embryo zich een tijd lang ontwikkele­n binnen in het eigen lichaam. Daarvoor maken we creatief gebruik van een ontsteking­sreactie. Vrouwen die in de periode van de bevruchtin­g ontsteking­sremmers nemen, hebben een grotere kans op een miskraam

 ??  ??
 ??  ?? Waar andere dieren falen, slagen zoogdieren – zeker konijnen! – met glans: ze herbergen tijdens de zwangersch­ap een vreemd lichaam in het hunne, zonder dat hun afweersyst­eem het uitschakel­t. © Getty Images/iStock
Waar andere dieren falen, slagen zoogdieren – zeker konijnen! – met glans: ze herbergen tijdens de zwangersch­ap een vreemd lichaam in het hunne, zonder dat hun afweersyst­eem het uitschakel­t. © Getty Images/iStock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium