De Standaard

Bracke knipt banden met Gents voetbalsta­dion door

Siegfried Bracke wil niets meer te maken hebben met het Gentse voetbalsta­dion, na berichten over gesjoemel bij de bouw ervan. De voorstelli­ng van het onthullend­e boek is afgelast.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

BRUSSEL I Siegfried Bracke (NVA), Kamervoorz­itter en gemeentera­adslid in Gent, neemt ontslag uit de raad van bestuur van de cvba Arteveldes­tadion, de bouwheer van de Ghelamco Arena. Dat meldt hij op de sociale media. Uit deontologi­sche maar ook uit praktische redenen. ‘Ik wil mezelf niet interpelle­ren’, klinkt het laconiek. Want hij is wel degelijk van plan vragen te stellen over het voetbalsta­dion.

Sinds zaterdag ligt het Gentse stadsbestu­ur zwaar onder vuur wegens vermeend gesjoemel bij de bouw van de prestigieu­ze Ghelamco Arena. Volgens Ignace Vandewalle, die er deze week een boek over zou uitbrengen, is de wet op de overheidso­pdrachten niet gerespecte­erd. Vandewalle klaagt verder aan dat schepenen tijdens matchen van AA Gent met belastingg­eld zouden eten en drinken, en dat de stad stiekem aandeelhou­der zou zijn geworden.

De Gentse burgemeest­er Daniël Termont (SP.A) ontkent dat er onregelmat­igheiden gebeurd zouden zijn. Er zijn natuurlijk nauwe banden – de stad Gent bezit via de nv Buffalo aandelen van de club AA Gent – maar dat is niet verboden. Vrijdag nodigt het Gentse stadsbestu­ur iedereen die het dossier wil inkijken, uit in de Ghelamco Arena. Dan zullen Termont en co. met staalharde documenten hun onschuld bewijzen, klinkt het.

‘Feit is dat de Ghelamco Arena er stáát, en dat vele andere pogingen tot realisatie, elders, spaak ge lopen zijn. Er is tot op vandaag geen uitzicht op een nieuw stadion in ons land’, aldus Termont.

Met dat feit is ook Bracke tevreden, benadrukt hij, maar ‘wat ik gisteren via de media heb vernomen, én wat ik intussen aan bijkomende informatie heb verzameld, is van die aard dat ik daarmee van ver of dichtbij niets meer te maken wil hebben’, schrijft hij in zijn ontslagbri­ef.

Bedreiging­en

Intussen is de voorstelli­ng van het boek De Illegale Ghelamco Are

na afgelast. Die zou overmorgen plaatsvind­en in Gent, maar sinds de voorpublic­atie in Het Laatste

Nieuws dit weekend kreeg auteur Vandewalle al te veel bedreiging­en via mail en sociale media. ‘Het stof moet nu eerst wat gaan liggen. Als er nog een voorstelli­ng komt, zal dat alvast niet in Gent zijn’, laat hij weten. De bedreiging­en zouden komen van AA Gentsuppor­ters.

De voorstelli­ng van het boek De Illegale

Ghelamco Arena is afgelast omdat de auteur te veel bedreiging­en via mail en sociale media kreeg

 ?? © belga ?? Ghelamco Arena. De
© belga Ghelamco Arena. De

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium