De Standaard

Onmenselij­k rijk

- DESALNIETT­EMIN INGE SCHELSTRAE­TE

Geld maakt niet gelukkig. Maar het stinkt ook niet. Het eerste had de Amerikaans­e acteur Mark Wahlberg moeten weten nadat hij All the

money in the world had gedraaid, over de onmenselij­k rijke familie Getty. Het tweede bewees hij toen hij 1,5 miljoen dollar bedong om een paar scènes van de film opnieuw op te nemen met Christophe­r Plummer.

Plummer verving Kevin Spacey, die in een verkrachti­ngszaak verwikkeld zit. De reshoots redden de film en krikten het beschadigd­e imago van de filmbranch­e een beetje op. Michelle Williams kreeg 1.500 keer minder dan Wahlberg. Hoe die had gedacht dat dit verborgen zou blijven, nu de ongelijke behandelin­gen van mannen en vrouwen in zijn branche zo ter sprake staat?

Wahlberg schenkt zijn gage nu aan Time’s Up, het fonds dat vrouwen juridische bijstand verleent in zaken van seksuele intimidati­e. Zijn pradviseur­s bleken hun geld waard: hij schenkt het geld uit naam van Michelle Williams. The

best things in life are free: de geste kost hem niets méér en die sympathiek­e Williams moet hem nu nog ophemelen, ook.

Uiteindeli­jk zal dat geld schoonmaak­sters, landarbeid­sters en andere vrouwen helpen die niet de financiële of juridische slagkracht hebben om zich te verdedigen. Mooi. Jammer dat er zo’n gênante vertoning aan moest voorafgaan.

Overigens gaat All the money in the world over de rijkste man ter wereld die weigerde om losgeld te betalen voor zijn zestienjar­ige kleinzoon. Uiteindeli­jk betaalde hij nadat de kidnappers de jongen een oor hadden afgesneden. Zijn onderhande­laar (de rol van Wahlberg) wist de vraagprijs te vermindere­n tot 2,9 miljoen dollar. 700.000 daarvan was een lening die de vader van de jongen met vier procent intrest moest terugbetal­en. De oude Getty wilde maar 2,2 miljoen betalen – meer mocht hij van de fiscus niet aftrekken. Ondertusse­n werd Paul Getty vijf maanden lang gekidnapt. Hij is mentaal nooit echt hersteld en stierf op zijn 54ste. Als we Wahlberg ooit nog interviewe­n, moeten we hem toch vragen wat de film hem heeft geleerd over geld en moraliteit.

 ??  ?? De geste kost Wahlberg niets méér en Michelle Williams moet hem nu nog ophemelen, ook
De geste kost Wahlberg niets méér en Michelle Williams moet hem nu nog ophemelen, ook
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium