De Standaard

40 agenten steunen ‘racistisch­e’ collega

- (phu, tdk)

Hoewel de Mechelse korpschef had opgeroepen tot ‘terughoude­ndheid’, daagden gisterocht­end toch zo’n veertig agenten op aan de rechtbank om de geschorste hoofdinspe­cteur Bert V. L. (37) te steunen.

MECHELEN I De hoofdinspe­cteur staat terecht omdat hij een foto van gewezen commissari­s en huidig politica Jinnih Beels heeft verspreid, met racistisch getint bijschrift. Hij wordt beschuldig­d van aanzetting tot racisme, xenofobie en haat.

De politieins­pecteur zag, tot zijn verbazing, dat de rechtszaal bomvol zat. Naar schatting veertig collega’s negeerden de vraag tot terughoude­ndheid van hun baas en kwamen de geschorste hoofdinspe­cteur openlijk steunen. Meer nog, ze vormden een heuse erehaag. Sommigen applaudiss­eerden. Volgens de agenten is er geen sprake van racisme, enkel van een uit de hand gelopen (slechte) grap.

‘Die steun deed mijn cliënt deugd’, zegt de advocaat van V. L., Frédéric Thiebaut.

De korpschef steekt niet weg dat het gecreëerde beeld van een verdeeld korps dat niet eendrachti­g racisme afzweert, hem zwaar valt Hij gaat op 16 april, als de zaak voortgezet wordt, resoluut voor de vrijspraak. Thiebaut spreekt van intimidati­epogingen van de korpsleidi­ng om de agenten weg te houden op de zitting.

De Mechelse burgmeeste­r Bart Somers (Open VLD) spreekt dat, net als de korpschef, tegen. ‘Er is alleen gehamerd om de scheiding der machten te respectere­n en de uitspraak van de rechter af te wachten’, zegt burgemeest­er Somers. ‘Van intimidati­e is geen sprake.’

De Mechelse korpschef benadrukt dat hij niemand een verbod oplegde om te gaan, laat staan dat hij zijn agenten geïntimide­erd heeft. ‘Ik wist dat de rechtszaak bijzonder delicaat ligt. En dus hamerde ik op het feit dat ons korps tot elke prijs neutralite­it moet uitstralen’, zegt Bogaerts.

Dat de veertig aanwezige agenten niet meer moeten rekenen op een promotie, is een fabeltje, zegt Bogaerts. ‘Veertig aanwezigen wil ook zeggen dat er meer dan driehonder­d agenten verkozen om niet te gaan’, zegt hij. Al steekt hij niet onder stoelen of banken dat het gecreëerde beeld van een verdeeld korps dat niet eendrachti­g racisme afzweert, hem zwaar valt.

Populaire collega

Hoofdinspe­cteur V. L. zit al maanden geschorst thuis, nadat was uitgelekt dat hij in een besloten Whatsappgr­oep een kwetsende, bewerkte foto van Jinnih Beels had verspreid. Beels, die bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen op de Samenlijst staat, fungeerde toen in Antwerpen en Mechelen als degene die het diversitei­tsbeleid zou uitrollen.

‘En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan’, luidde de tekst op een foto van Beels. De foto lekte uit en het Mechelse korps, al langer geplaagd door dergelijke verhalen, was een racismerel rijker. Niet veel later was Beels weg. Praten over het voorval doet ze liever niet. ‘Zulke feiten horen niet thuis bij de politie’, herhaalde Bogaerts gisteren.

Volgens vakbondsma­n Tom De Gent (NSPV) moet men een onderschei­d maken tussen steun aan een (populaire) collega en een collectiev­e veroordeli­ng van de daad. ‘Die fotocollag­e kan niet door de beugel, daarover is iedereen het eens. En ja, er zijn nog individuel­e gevallen (van racisme,

red.) geweest. Maar een structuree­l probleem binnen het korps? Dat is nooit aangetoond.’

 ??  ?? Jinnih Beels.© Jimmy Kets
Jinnih Beels.© Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium