De Standaard

Toekomst Samen onzeker ondanks vertrek Meeuws

Samen trekt vooralsnog samen naar de kiezer. Maar het wantrouwen tussen rood en groen blijft ook na de exit van Tom Meeuws groot.

- (jfja, bbr)

In Antwerpen dreigt voor SP.A nieuwe impasse

BRUSSEL I Amper zo’n twee jaar nadat hij op het schild gehesen was als de nieuwe k opman van de Ant werpse SP.A, is Tom Meeuws opgestapt als kandidaat op de li jst Samen, een bondgenoot­schap tussen SP.A, Groen en onafhankel­ijken zoals J innih Beels. Berichten hoe Meeuws in zi jn periode als Ant werps directeur bij De Lijn facturen verknipte om te ontsnappen aan de toestemmin­g van de raad van bestuur, hadden zi jn positie onhoudbaar gemaakt. T ot die conclusie kwamen Meeuws, Beels en Van Besien ti jdens een gesprek gisternami­ddag.

Meeuws was eerder immers al in opspraak gek omen toen bleek dat hij als consultant directe contacten had me t de projec tontwikkel­aar Land I nvest Group, terwijl Samen he t Antwerpse stadsbestu­ur op dat vlak fel bekritisee­rd had. P as in he t ‘ open gesprek’ dat Van Besien daarop geëist had, hoorde de li jsttrekker voor het eerst over de omstandigh­eden waarin M eeuws bi j De Li jn moest opstappen.

Groen hield er rekening mee dat het verhaal vroeg of laat zou opduiken. Van Besien hekelde daarom in eerste instantie de naar zi jn gevoel beschadigi­ngsoperati­e via de media – ‘dit is niet het soort campagne dat wij willen’ – maar de schade was wel geschied. Door een dading bi j De Lijn kan M eeuws zich nie t publiek verdedigen tegen de beschuldig­ingen. Zoiets is onwerkbaar in een verkiezing­scampagne, besef te ook de gevallen socialisti­sche kopman.

‘Hij heef t deze beslissing genomen in het belang van Samen en van Antwerpen. Daar kan ik alleen maar het grootste respec t voor hebben ’, aldus Van Besien. Die heeft er goede hoop op dat Samen nu de doorstart kan maken. Een rist onafhankel­ijke kandidaten zou klaarstaan.

Toch laat de episode sporen na. Bij Groen k ent he t enthousias­me voor Samen een nieuwe knauw , zeker bij dat kwart van de leden dat initieel al tegen he t bondgenoot­schap stemde.

Wie in de plaats?

Maar de grootste verliezers zi jn natuurlijk de socialiste­n. Na Tom Balthazar in Gent geeft een tweede lokale k opman er de brui aan, te midden van een financieel schandaal. In Gent kon er nog snel geschoven worden, in Antwerpen dreigt in het ergste ge val een nieuwe impasse.

Tegelijk is de SP.A ook niet gelukkig met de manier waarop Van Besien gisteren het ontslag van Meeuws communicee­rde in Terzake, terwijl het

lokale partijbest­uur nog vergaderde. Bi j he t ter perse gaan was dat overleg overigens nog altijd aan de gang .

Groen wordt ook mee verant woordelijk geacht voor de e xit van Meeuws. Uitgereken­d hij betreurde de snelheid waarmee de partij in december naar het integritei­tsbureau trok naar aanleiding van de aanwezighe­id van onder meer burgemeest­er Bar t De W ever (NV A) op een feestje van L and I nvestman Erik Van der P aal. W ellicht vreesde Meeuws ook een rek ening. Die kreeg hi j gisteren gepresente­erd.

BRUSSEL I Ondergrond­s de Reuzenpijp, een na veertig jaar afgewerkte me trotunnel, erboven straatthea­ter, beschilder­bare trams en 70.000 feestende Ant werpenaren. Op 18 april 2015 was de T urnhoutseb­aan he t toneel voor wat he t hoog tepunt moest worden in de carrière van T om Meeuws als directeur van De Lijn Antwerpen, sinds zijn aanstellin­g in 2013. Maar Meeuws, tot gisteravon­d de nummer drie op de Antwerpse gemeentera­adsli jst Samen, woonde he t T ramstadfee­st als gewone bezoeker bij. Drie weken eerder was hij – geheel onverwacht, maar ‘ in onderling overleg’ – vertrokken bij De Lijn. ‘ Hij deed grotere uitga ven dan zi jn be voegdheid toelie t’, schreef deze krant, waaronder de ‘ al te grote ’ kostprijs van het feest. Details lekten gisteren uit in Het Laatste Nieuws. Diverse be trokkenen schetsen de conte xt van he t ontslag dat hem nu nekt.

Anonieme ambtenaar

Even voordien hadden M arc Descheemae­cker, sinds eind 2014 voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn voor de NVA, en twee andere bestuursle­den tussen hun briefwisse­ling een voor hen onbekend contract gevonden. Dat was hen anoniem bezorgd door iemand van de administra­tie. V olgens dat contrac t kende Meeuws aan het Borgerhout­se cultuurhui­s De Roma 664.290 euro toe om het feest te organisere­n.

‘Meeuws gebruikte de middelen om de werking van De Lijn te ondersteun­en, niet om zich te verrijken. Maar dat gebeurde niet

volgens de regels’ Lid raad van bestuur

Op vraag van De Li jn legde Meeuws de op 6 januari onder tekende versie voor . Onderzoek wees uit dat M eeuws op eigen houtje bi jkomend 121.000 euro neertelde voor een bi jlage van Gazet Van Antwerpen ter promotie van het feest. De statuten van De Lijn stellen dat uitgaven boven de 67.000 euro aan de raad van bestuur moeten worden voorgelegd. De facturen bleven lang onder de radar omdat ze waren opgesplits­t in kleinere sommen.

‘Meeuws gebruikte de middelen om de werking van De Lijn te ondersteun­en, niet om zich te verrijken’, zeg t iemand die ten ti jde van het ontslag in de raad van bestuur zat. ‘ Maar dat gebeurde niet volgens de regels. Dan k om je in de ge varenzone en moe t de samenwerki­ng stoppen.’

De scheiding was niet van harte. M eeuws had in k orte ti jd schoon schip gemaakt bij De Lijn in Antwerpen. Dat was een ‘ staat in een staat’, zegt een bestuursli­d van De Lijn, met machtsspel­letjes en financieel wanbeheer . M aar het voluntaris­me eiste een pri js. ‘Meeuws wilde de dingen te snel op het spoor ze tten’, zegt een bestuursli­d. Regels over publiek e middelen moesten daar voor wi jken. De Li jn gunde M eeuws een eervol ontslag door een dading met geheimhoud­ing te sluiten en hem nog vijf maanden uit te betalen. De Lijn zelf geeft daarom geen commentaar. Ook M eeuws kan geen toelichtin­g ge ven.

Dure opdrachten

Na he t ontslag ze tte De Li jn vraagteken­s bi j andere dure opdrachten die Meeuws had gegund zonder toestemmin­g van zi jn oversten. Minstens één ervan zou de grens van 67.000 euro ‘significan­t’ overschred­en hebben, vernam De Standaar d. Dat dit zou uitlekken, dreigde verdere schade te berokkenen.

Volgens sommigen speelde er meer dan interne regels. Bronnen bij De Li jn geven aan dat ook de nieuwe leiding bi j de ver voersmaats­chappij, met een NVA’er als opvolger van een SP.A’er als voorzitter, meespeelde. ‘ Dat he t feest aan De Roma was toe vertrouwd, dat nie t bek endstaat als een rechts bastion, deed de wenkbrauwe­n fronsen.’

Meeuws was in 2013 opgestapt bij de dienst Samen Leven van de stad Antwerpen, na on vrede met de koers van het nieuwe stadsbestu­ur, na een functie als kabinetsme­dewerker bij een groene schepen. Zijn carrière als actief politicus kwam nooit van de grond.

Na zijn ontslag zette De Lijn vraagteken­s bij andere dure opdrachten die Meeuws zonder toestemmin­g had gegund. Dat dit zou uitlekken, dreigde verdere schade te berokkenen

 ?? © ID/photo agency ?? Door een dading bij De Lijn kan Tom Meeuws zich niet publiek verdedigen tegen de beschuldig­ingen, onwerkbaar in een verkiezing­scampagne.
© ID/photo agency Door een dading bij De Lijn kan Tom Meeuws zich niet publiek verdedigen tegen de beschuldig­ingen, onwerkbaar in een verkiezing­scampagne.
 ?? © ID/ photo agency ?? Tom Meeuws had schoon schip gemaakt bij De Lijn Antwerpen, een ‘staat in een staat’.
© ID/ photo agency Tom Meeuws had schoon schip gemaakt bij De Lijn Antwerpen, een ‘staat in een staat’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium