De Standaard

LEIDERSCHA­P VAN BESIEN AANGETAST

- BART STURTEWAGE­N

Politiek is nooit een bedri jvigheid voor weekhar tigen geweest. Gaandeweg is he t een full contact gevechtssp­ort geworden. Als de regels van he t spel zo zijn veranderd, heef t het geen zin volgens de oude afspraken te blijven spelen. Dat had W outer Van Besien, de groene voorman van de li jst Samen in Antwerpen, eerder moe ten beseffen. Hij verzuimde de noodzakeli­jke beslissing te nemen toen zi jn socialisti­sche medekandid­aat, Tom Meeuws, uitgleed over zijn profession­ele ac tiviteiten en contac ten in de vastgoedse­c tor.

Gisteren tastte hij voor de t weede keer verkeerd, nadat hij was geconfront­eerd me t een ander zwak punt uit Meeuws’ curriculum. Van Besien lie t noteren dat hij ‘ niet op deze manier campagne wil voeren’. Als dat zo is, dan had hi j net iets minder gre tig moeten zijn toen een filmpje opdook dat toonde hoe de politieke top van de stad het verjaardag­sfeest van een bouwpromot­or had bijgewoond. Dan had hi j moeten beseffen dat zijn socialisti­sche medekandid­aat om meer dan een reden een risicofac tor was. Meeuws’ voorgaande job als regiodirec teur bij De Lijn was in niet geheel heldere omstandigh­eden abrupt geeindigd. Ook ge talenteerd­e kandidaten moe ten goed tegen he t licht worden gehouden. Anders worden ze dood ge wicht. Meeuws sleepte te veel rink elende blikken achter zich aan. Kiezers beoordelen het totaalpakk­et. Niet alleen de plannen, maar ook het verleden van mensen. Dat is hun recht.

We kunnen met zijn allen de verharding van de politiek betreuren, maar dat ze t geen zoden aan de dijk. Het is nie t omdat een sfeer van heksenjach­t de instroom van nieuw bloed in de politiek bemoeilijk­t dat slordighei­d, on voorzichti­gheid en zelfoversc­hatting met de mantel der liefde moe ten worden bedekt. Het is ne t omdat de ti jden zijn verruwd dat de lat hoger moe t. Politici hoeven geen heiligen te zijn, maar ze moe ten wel in staat zi jn hun daden en beslissing­en en hun sti jl te verdedigen. De kiezer bepaalt of de uitleg hem of haar zint.

Die kiezer voelt heel snel aan of een kandidaat nog de volle steun van zi jn partij of kar tel heeft, en of hij die verdient. Elk e halfslacht­igheid in de verdedigin­g, zo bleek gistera vond, versnelt slechts de neergang. Door een on vermijdeli­jke exit van Meeuws uit te stellen, vergroot te Van Besien de schade. Zijn leiderscha­p is aange tast. De SP.A is uitgeteld, de toekomst van he t kartel uiterst onzeker. ‘ Samen’ kan de strategen aan de overkant slechts danken dat ze zo vroeg al toesloegen. Er resten nog negen maanden.

Door onvermijde­lijke exit Meeuws uit te stellen, vergrootte hij slechts de schade

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium