De Standaard

Macron belooft asiel (maar vergeet eigen beleid)

- PARIJS I (fr)

Emmanuel Macron bezocht gisteren he t gloednieuw­e asielzoeke­rscentrum in Croisilles. Een onschuldig­e trip, ware he t niet dat de F ranse president in een gesprekje me t een Soedanees even leek te zi jn vergeten hoe zijn controledi­enst asielzoeke­rs normaal gesproken beoordeelt.

De goedlachse jongeman vluchtte in 20 15 zijn land uit en arriveerde in maar t vorig jaar in F rankrijk.

‘En welke route hebt u tussen 2015 en 2017 afgelegd?’, vroeg Macron hem.

‘Van Soedan naar Libië, van Libië naar Italië en van Italië naar Frankrijk’, antwoordde de jongen.

‘Wat u beschrijft, lijkt me een reden om asiel te verlenen. We gaan proberen zo snel mogelijk iets te regelen’, aldus Macron.

Het gesprekje duurde hoogstens een minuut, maar vormde in alle opzichten een bizar stukje theater . Doorgaans neemt de complete behandelin­g van een asielverzo­ek in Frankrijk immers meer dan een jaar in beslag. Een eerste afspraak laat meestal een maand op zich wachten. Een beoordelin­g in enk ele tientallen seconden – al is die dan gebeurd door de president – is wel héél snel, en misschien wat onzorgvuld­ig.

En dan is er ook nog dat ene detail: de Soedanese jongen vertelde dat hi j via Italië in Frankrijk is beland. En laat dat nu ne t een reden zijn om in F rankrijk géén asiel te kri jgen. Beide landen zijn gebonden aan het Verdrag van Dublin, dat bepaalt dat vluchtelin­gen van buiten de Europese Unie asiel moe ten aanvragen in he t Europese land waar ze he t eerst voe t aan wal zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium