De Standaard

‘ Sportbeha’s’ vermindere­n voetbalble­ssures

-

BRUSSEL I ‘ Dataanalys­e als het “geheime wapen” van een club omschrijve­n, gaat me te ver . M aar dankzij de mee tapparaatj­es die voetballer­s dragen, kunnen we het risico op blessures be ter inschat ten’, zegt onderzoeke­r Arne Jaspers ( KU L euven), die vandaag doc toreert op he t onderwerp. Hij heeft twee seizoenen lang data geanalysee­rd bij AZ Alkmaar, een N ederlandse eersteklas­ser. ‘ In die periode zagen we he t aantal blessures met 30 procent dalen. Nie t louter dankzij, maar wel met behulp van technologi­e.’

Voetballer­s dragen tijdens trainingen en wedstrijde­n een ‘ sportbeha’, waarin een gpstrack er en een versnellin­gsme ter zit ten, tussen de schouderbl­aden. ‘ Vroeger moesten we he t vooral van har tgaat slagmeters hebben om de fysiek e belasting te me ten, maar dankzi j gps, lps ( local positionin­g system, een navigaties­ysteem dat veel nauwkeurig­er werkt, r ed.) en de versnellin­gsmeters hebben we veel meer gege vens om inspanning­en te analyseren ’, zeg t J aspers. ‘ We weten nu precies hoe ver en hoe snel spelers lopen, hoe vaak ze versnellen, hoe fors ze vertragen, of ze kort draaien, enzovoort. We weten ook dat een hogere snelheid de kans op spierbless­ures verhoog t. Zien we dat een speler in een wedstrijd meer dan ge woonlijk versnelt, dan kunnen we achteraf zijn trainingsb­elasting aanpassen.’

Uit de data komen een paar ‘ gevaarlijk­e’ perioden bovendri jven: overgangsp­erioden waarin een speler plots meer inspanning­en levert. ‘ Bi jvoorbeeld als bankzit ter, wanneer je plots aan de bak moet. En wanneer een speler van positie verandert: verhuizen naar de flank gepaard met meer sprinten en dus met meer kans op blessures’ , zegt Jaspers.

Terwijl blessures voork omen essentieel is voor een team. ‘ Alle spelers fit houden door wat meer rust in te bouwen, is zinvoller dan extra te trainen voor wat extra kracht en conditie ’, aldus J aspers.

Maar met data alleen kom je er niet. De almaar opnieuw geblesseer­de Vincent Kompany speelt bij Manchester Cit y, dat alle nieuwe snufjes in huis kan halen. ‘ G enetische aanleg , slaappatro­on, voeding, blessures uit he t verleden ... Ze spelen allemaal een rol in de blessurege­voeligheid. Ik ben de eerste om het belang van technologi­e te nuanceren’, zegt Jaspers.

Lang niet alle profclubs zijn uitgerust met de beste mee tapparatuu­r en met een sportweten­schapper ( zoals Jaspers). ‘ In België analyseert een vier tal eersteklas­sers gpsdata en dergeli jke, ter wijl er nog clubs zi jn die louter werk en met video’s, en daarbij zelfs manueel passen tellen’, weet Kristof De Mey ( UG ent), gespeciali­seerd in sporttechn­ologie. ‘ Maar een grote buitenland­se club zoals Barcelona heeft een technologi­e team me t een twintigtal mensen.’ Alles is relatief.

‘ Alle spelers fit houden door wat meer rust in te bouwen, is zinvoller dan meer te trainen’

 ?? © pn ?? De ‘ sportbeha’ meet hoe ver en hoe snel spelers lopen, hoe vaak ze versnellen, hoe fors ze vertragen.
© pn De ‘ sportbeha’ meet hoe ver en hoe snel spelers lopen, hoe vaak ze versnellen, hoe fors ze vertragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium