De Standaard

Geens ‘ weigert akte te nemen’ van kritiek op plannen

De minister van Justitie is er niet over te spreken dat het openbaar ministerie al zijn bedenkinge­n heeft geuit bij een fundamente­le hervorming.

- VAN ONZE REDA CTEUR NIKOLAS VANHECKE

BRUSSEL I Het openbaar ministerie, dat beklaagden voor de rechter moe t brengen, maakt brandhout van de voorstelle­n van minister van Justitie K oen G eens ( CD& V) voor een nieuw we tboek van strafvorde­ring. Daarin staan de regels over hoe he t gerecht een onderzoek voert.

In een advies dat maandagavo­nd werd verspreid, noemen de magistrate­n die plannen ‘ onbetaalba­ar, on werkbaar en onaan vaardbaar’ ( DS 16 januari).

‘ Dit advies is onge vraagd, overhaast en erg voorbarig’, reageert minister G eens in een communiqué. ‘ Er bestaat nu slechts twee derde van de eerste versie van een nieuw we tboek.’ G eens laat ook we ten dat hij ‘ weigert akte te nemen van he t k orte advies van he t openbaar ministerie’.

Ook he t moment waarop het advies is verspreid, zint de minister nie t. H ij kreeg he t volgens zi jn mededeling maandagavo­nd ‘ om 18.06 uur’. ‘ Nog voor de e xpertengro­ep ( die de voor stellen schri jft, red.) en het openbaar ministerie elkaar, voor he t eerst voltallig, zouden ontmoeten over deze eerste versie.’

Volgens Geens hebben zijn experten het openbaar ministerie al ruim ingelicht ‘ en gehoord’ over de hervorming­en. De magistrate­n zeg gen daarentege­n dat zi j nooit werden betrokken bi j de werkzaamhe­den van die e xperten.

Het is duideli jk dat G eens niet erg apprecieer t dat he t openbaar ministerie al zijn bedenkinge­n heef t geuit bi j de voorstelle­n. ‘ Men probeert de haalbaarhe­id onderuit te halen nog voor deze voorstelle­n het voorwerp hebben kunnen uitmaken van een ernstige dialoog. Dit strijdt met het algemeen belang en me t de grote kwaliteit en inze t van de e xperten’, laat hij weten.

Daarnaast benadrukt Geens dat hij met deze hervorming een eenvoudige­r en meer eigentijds recht wil creëren.

 ?? © BELGA ?? Koen Geens.
© BELGA Koen Geens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium