De Standaard

Europees Parlement wil niet weten van elektrisch vissen

- ( hvde)

BRUSSEL I Het Europees P arlement heeft zich in een stemming uitgesprok­en tegen de elektrisch­e pulsvisser­ij. Daardoor is de toekomst onzeker van vooral N ederlandse vissers die me t een elektrisch geladen sleepne t op plat vis vissen.

Met de pulstechni­ek wordt veel brandstof bespaard, waardoor vissers minder kosten hebben en schepen minder CO uitstoten. Onderzoek heef t ook aange toond dat pulsvisser­ij minder schadeli jk is voor he t bodemle ven dan de bestaande boomk orvisserij, en minder ongewenste bijvangst oplevert.

Anderzijds bestempele­n critici de stroom visserij als ‘ wreed ’. Z o wordt beduidend meer kabeljauw met gebrok en rug of me t onderhuids­e bloedingen aangeland. Ook over de impact van de techniek op de lange termijn zijn nog vragen.

De negatie ve stemming in he t Europees Parlement is vooral een strop voor de Nederlands­e platvisvis­serij, die veel in deze vangstmeth­ode heef t geïn vesteerd. Z o’n tachtig Nederlands­e kotters, bijna 40 procent van de N ederlandse vloot, zijn al met elektrisch­e sleepnette­n uitgerust en maken gebruik van een ti jdelijke onthef fing van het Europese verbod op pulsvissen. De stemming in het Europees Parlement maakt die onthef fing niet meteen ongedaan. Het parlement moet nu onderhande­len met de Europese Raad voor Landbouw en Visserij en de bevoegde EUminister­s om een totaalverb­od op pulsvisser­ij af te dwingen. Afwijzing is vooral strop voor Nederlands­e platvisser­ij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium