De Standaard

Macron wil streng én humaan zijn

De Franse president Emmanuel Macron bezocht gisteren Calais, om de geesten rijp te maken voor een nieuw asielbelei­d. Zijn plannen liggen nu al zwaar onder vuur.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT PARIJS I

Gemiddeld 315 per dag. Zoveel migranten hebben er het afgelopen jaar vanuit Calais geprobeerd illegaal naar GrootBritt­annië te reizen. De aanpak is nochtans streng . De grenspolit­ie heeft in 20 17 in en rond de stad 24 ne twerken van mensensmok­kelaars ontmanteld.

‘ Calais mag geen illegale toegangspo­ort voor Engeland zi jn. Het mag nooit meer een “jungle” van migranten zijn’, zei de Franse president Emmanuel Macron gisteren tijdens een bezoek aan de regio. Maar hij voegde eraan toe dat de overheid óók meebe taalt aan douches en medische zorg voor de migranten daar. Op korte termijn gaat die bovendien zelf voedsel uitdelen onder de migranten. ‘ Dat doen we met mobiele distributi­epunten. W ant er mogen nooit meer illegale kampen ontstaan.’

Macron bezocht in N oordPRINTE­D Frankrijk onder meer een asielzoeke­rscentrum, sprak er me t lokale politici en hulpverlen­ers en hield een toespraak tot politieage­nten.

Een fatsoenlij­k dak

Calais geldt sinds jaar en dag als het Franse epicentrum van migratiest­romen. I n oktober 20 16 werd daar de ‘ jungle’ afgebroken, waar zo’n 7.000 illegale migranten in krotten woonden. Nu leven er, verstopt op een industrie terrein en tussen de bomen, nog zo’n 400 tot 700 migranten die hopen via vrachtwage­ns illegaal naar GrootBritt­annië te reizen.

De nieuwe wet die in de maak is, en die in februari wordt voorgestel­d, rust op t wee pijlers. A sielverzoe­ken moeten veel sneller behandeld worden, en wie recht heeft op asiel, krijgt ook recht op een fatsoenli jk dak boven he t hoofd. Daarvoor wordt de opvang flink uitgebreid. T egelijkert­ijd zullen migranten die geen recht hebben op asiel, zoals economisch­e vluchtelin­gen, sneller en eficiënter het land worden uitgezet. En ze zullen vaker en langer worden opgesloten.

President M acron manoeuvree­rt doelbewust tussen een humanitair en een streng beleid. Niet toevallig maakte het ministerie van Binnenland­se Zaken gisteren bek end dat vorig jaar zowel meer verbli jfsvergunn­ingen zi jn afgegeven ( 262.000, + 13, 7 procent) als mensen het land zijn uitgezet ( bi jna 15.000, + 1 4,6 procent).

Maar de kritiek k omt van alle kanten. Rechtse politici vinden Macron te slap, linkse politici vinden hem te streng . En zelfs in Macrons eigen partij, La République En M arche, knaag t he t. ‘ De asielopvan­g die we bieden, schiet ernstig tekort’, zei Macrons partijgeno­ot Sonia K rimi in he t parlement. Zij maakte zich vooral boos over het voorstel om illegalen op te sluiten in speciale de tentiecent­ra. ‘ Dat is onze republiek on waardig’, zei ze, waarna een luid applaus volgde in de A ssemblée.

In antwoord op de kritiek is de regering een lange serie overlegron­des gestar t me t politici en hulporgani­saties die zich bezighoude­n met migratie. Een omstreden wetsartike­l – over het opstellen van een li jst met ‘ veilige’ landen – werd al geschrapt.

Negentig dagen vast

‘ De asielproce­dures moe sneller’, beloofde Emmanuel Macron gisteren. ‘ N u duur t he t vaak achttien maanden, dat moet zes maanden worden. ’ Maar het uitzetten moet ook sneller, voegde hij eraan toe. ‘ Als wij iemand de grens over willen ze tten die geen recht heeft op asiel, en de procedure daar voor duur t t wee jaar , wat gebeurt er dan? Die raakt ingeburger­d.’

Het wetsvoorst­el bepaalt dat illegale migranten straks negentig dagen mogen worden vastgehoud­en, in afwachting van hun uitzetting, tegenover 45 dagen nu. ‘ We zullen altijd humaan zi jn. En we zullen streng zijn als dat nodig is’, zei de president. ten

‘ Als wij iemand de grens over willen zetten die geen recht heeft op asiel, en de procedure duurt twee jaar, dan raakt die ingeburger­d’ EMMANUEL MACRON President

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium