De Standaard

Bannon moet getuigen voor grand jury

Steve Bannon wordt aan de tand gevoeld over de ontmoeting­en van Team Trump met enkele Russen in juni 2016. Hij legde daarover in het boek ‘ Fire and fury’ belastende verklaring­en af.

- ( esn)

BRUSSEL I Speciaal aanklager Robert Mueller, die mogeli jke banden tussen de entourage van de president en Rusland onderzoekt, heef t Steve Bannon gedagvaard. Donald Trumps voormalige strateeg zal worden ondervraag­d voor een grand jury. Zo’n volksjury speelt enerzijds een rol in het onderzoek en kan ge tuigen en documenten opeisen, anderzijds bepalen de juryleden ook of er reden is om een verdachte in staat van beschuldig­ing te stellen en voor de rechtbank te brengen.

De dagvaardig­ing voor Bannon zou vorige week al zi jn be tekend, maar raakte pas gisteren bekend via The New York Times. Gisteren werd Bannon ook onder vraagd door een commissie van he t H uis van Afge vaardigden die Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en onderzoekt. Dat gebeurde achter gesloten deuren.

Bannon verliet het Witte Huis vorige zomer en k eerde terug naar de extreemrec­htse website Breitbart. Daar moest hi j eerder deze maand opstappen na de publicatie van Fire and Fury. In dat boek van M ichael Wolff lie t hi j bi jzonder kritisch uit over T rump. Sindsdien poog t Bannon weer op een goed blaadje te komen bi j de president, die hem bedreigde met een proces wegens laster. Dat kan een van de redenen zijn waarom M ueller besloot Bannon voor een grand jury te dagen. Voor zo’n jury mag hi j geen enk ele vraag ontwijken en heeft hij dus een excuus tegenover Trump voor eventuele onthulling­en.

In Fire and fury noemde Bannon Donald Trump jr., schoonzoon Jared Kushner en campagnele­ider P aul Manafort ‘ onpatriott­isch’ en ‘ verraders’ omdat ze in juni 20 16 met de Russen spraken in de Trump Tower. Er is ‘ zero kans’, zei hij, dat de jonge Trump het gezelschap niet mee naar zijn vader nam. M aar de president ontkent dat hij op de hoogte was van de meeting.

Later publiceerd­e Bannon een verklaring waarin hi j stelde dat he t woord ‘ verraad’ enkel sloeg op Manafort, niet op zoon T rump.

Gelogen

De NY Times merkt op dat Bannon nie t direc t be trokken was bi j twee sleutelele­menten in M uellers onderzoek: he t ontslag van FBIdirecte­ur James Comey en de publicatie van een misleidend­e verklaring over de ontmoe ting met de R ussen.

De exstrateeg was wel betrokken bij het ontslag van nationaal veiligheid­sadviseur Michael Flynn, die tegen vicepresid­ent M ike P ence had gelogen over zijn telefoontj­es met de Russische ambassadeu­r in de periode tussen T rumps verkiezing­en en diens eedafleg ging. Flynn bereikte een akkoord met Mueller over strafvermi­ndering in ruil voor zijn medewerkin­g aan he t onderzoek.

Enkele maanden geleden werd ook M anafort aangeklaag­d, ne t als diens rechterhan­d Rick Gates. In juli bereikte adviseur G eorge P apadopoulo­s een akkoord met Mueller over strafvermi­ndering. P apadopoulo­s, die ac tief contac t had gezocht me t Russen, werd gearrestee­rd omdat hij had gelogen tegen de FBI.

Voor een volksjury mag Bannon geen enkele vraag ontwijken

 ?? © reuters ?? Sinds zijn ontslag bij Breitbart probeert Bannon weer op een goed blaadje te komen bij Trump.
© reuters Sinds zijn ontslag bij Breitbart probeert Bannon weer op een goed blaadje te komen bij Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium