De Standaard

Ouders sluiten hun dertien kinderen op

David en Louise Turpin deden zich voor als modelouder­s van een kroostrijk gezin. De realiteit was gruwelijk anders.

- ( kdr)

BRUSSEL I De buren vonden de Turpins wel een raar gezin, zo bleek uit hun ge tuigenisse­n gisteren. Waarom speelden de kinderen, die er altijd bleek en mager uitzagen wanneer ze eens buiten kwamen, nooit in de tuin? Waarom lagen er geen ballen en fietsen op het gazon, als er zoveel kinderen woonden?

Maar dat de ouders, David ( 57) en Louise ( 49) T urpin, hun kroost van dertien opgesloten hielden en uitKroost hongerden, kwam als een schok. Het huis zag eruit zoals alle andere huizen in de nette buurt, met op de oprit een busje en drie relatief nieuwe Volkswagen­s. Eén buurman vertelde aan The New York Times dat hij het wel vreemd vond dat er dag en nacht licht brandde in de woning .

Het was pas nadat een van de dochters zondag ontsnapt was en de politie had gebeld, dat aan he t licht kwam wat er zich achter de deuren had afgespeeld. Twaalf kinderen bleken er opgesloten, sommigen vastgekete­nd in he t donker aan hun bed. Bij nader toezien blek en ze ven van die ‘ kinderen’ eigenlijk al volwassen te zijn: ze zi jn 18 tot 29 jaar oud.

De familie woonde al sinds 20 10 in de buurt. Uit de weinige informatie die al bekend is, bleek dat David als ingenieur in de defensiese­c tor goed zijn brood had verdiend of nog verdient – maar bli jkbaar niet goed genoeg om vi jftien monden te kunnen voeden. Zi jn vrouw en hi jzelf vroegen in 2011 een persoonlij­k faillissem­ent aan. Geldzorgen hadden ze dus zeker wel.

Wat de ouders bezield heef t, is niet duidelijk. Zij zitten nu in de cel op beschuldig­ing van mar teling en kindermisb­ruik. Om vrij te komen in afwachting van hun proces, moe ten ze elk een borg tocht van 9 miljoen dollar betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium