De Standaard

Camila Cabello zit liefst zelf aan het stuur Camila Cabello heeft haar eerste soloplaat uitgebrach­t, dus voor tieners is het popeveneme­nt van 2018 daarmee al voorbij. Met haar Cubaanse roots en fans in de urbanscène is Cabello de popster die iedereen moet

- INGE SCHELSTRAE­TE

De bek endste Camila ter wereld is nie t de echtgenote van prins Charles, ooh nana , maar Camila Cabello, het CubaansAme­rikaans zangeresje dat u al sinds september laat dromen van ‘ H avana’. De song staat nog altijd op vier in de Ultratop, dus die ooh nana’s hangen nog wel een poos in uw hoofd.

Als u dacht dat u voor één keer mee was me t de muziek van uw tieners, think again: het jong grut kent Cabello, die over een paar weken 21 wordt, al vi jf jaar. H et begon toen Simon Cowell haar en vier andere solokandid­aten uit de Amerikaans­e XFactor plukte en sommeerde om samen een band te vormen. H elemaal zoals One Direction, die andere band die Cowell lanceerde.

Enter Fifth Harmony, vijf meisjes van vijftien of zestien die pop en r&b zongen. Als uw kinderen in 2016 ‘ work, work, work, work, work, work, work’ liepen te scanDe deren: dat was ‘Work from home’, hun grootste hit. Cabello was he t jongst ogende groepslid, dat vaker sportkledi­j droeg en minder makeup. Degene die he t best zong en het gemakkelij­kst voor de camera be woog. En degene die haar ambitie om zelf nummers te schrijven nie t onder stoelen of banken stak.

Zo snel mogelijk solo

In de oeroude traditie van prefabband­s, stapt dat groepslid he t eerst op (Robbie Williams bij Take That, Zayn Malik bij One Direction). Cabello was bi jzonder ongeduldig. Nog vóór ze in november 2016 aankondigd­e dat ze de band verliet, had ze al twee solosingle­s uitgebrach­t. ‘I know what you did last summer’, een duet met de propere popjongen Sha wn M endes, en ‘Bad things’ , me t de ondanks zijn naam nie t al te ge vaarlijke rapper M achine Gun K elly, werden allebei hits die Fifth Harmony overklaste­n.

split was bit ter, me t ver wijten over en weer. Maar Cabello, die haar eerste soloalbum eerst nogal dramatisch The hurting. the healing, the loving wilde noemen, heeft vorig jaar harder ge werkt dan gescholden. H aar eerste single ‘ Cr ying in the club ’ deed he t goed, maar staat nie t op Camila, dat dit weekend verscheen. Goed: er zi jn al genoeg T aylor Swif tdoorslagj­es, en de echte Swif t is nog actief.

Dat de plaat ge woon Camila heet, is ook een teken: Cabello wil het niet meer over Fifth Harmony hebben. Dus staat ook ‘ I ha ve questions’, een nogal per tinente middenving­er naar haar voormalige collega’s, nie t op he t album. Net zo min als ‘ OMG’ dat ze opnam met de rapper Quavo. Denk: de par tyhiphop van M igos, me t een trappy beat, de fluitsolo die vorig jaar verplicht was in hiphopsong­s, en veel Autotune op haar meisjesste­m.

Cabello dook ook op nummers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium