De Standaard

Tussen Babel en het paradijs

De verbeeldin­g heeft twee gezichten in ‘Het puin van Eden’, een gewiekste dialoog over de spelregels van vriendscha­p, taal en theater.

- Het puin van Eden GILLES MICHIELS

Lukas (Arend Pinoy) en Martha (Wanda Eyckerman) zijn onafscheid­elijke vrienden. Samen trekken ze zich terug op hun veilige berg, waar ze de apocalyps, het paradijs en hun eigen le ven verbeelden. De idylle wordt opengebrok­en wanneer Lukas nieuwe vrienden maakt. Als hi j en Martha elkaar na acht tien jaar opnieuw ontmoe ten en samen een voorstelli­ng maken, blijken hun verhalen over vroeger grondig te verschille­n.

In Het puin van Eden vragen theatermak­ers Freek Mariën en Carl von Winck elmann zich af waarom he t spelen ophoudt na de lagere school. Wil he t kind nie t meer of schaamt hi j zich voor de blik van de ander? Maar de ander, die is hi j zelf toch ook? Terwijl Lukas en Martha soepel tussen heden en verleden zigzag gen, stoten ze op de grenzen tussen spreken en verbeeldin­g , Babel en he t paradijs. En blijkt hun vriendscha­p wederom kwetsbaar, nu ze onderworpe­n zijn aan een nieuwe blik: he t theaterpub­liek.

De geniale ze t van Mariën en Von Winckelman­n is he t ongemakkel­ijke brokkeltaa­ltje waarin deze tekst is opgesteld. Lukas en M artha bezigen een spreektran­t vol onaffe zinnen en bruusk e wendingen, waarmee ze voortduren­d op elkaars begrijpen lijken te anticipere­n. Maar nu hun gedeelde verbeeldin­gswereld onder druk staat, zi jn ook zi j aan de blik van de ander overgeleve­rd. De taal leidt om de tuin. L’enfer, c’est les autr es, maar dan op pubermaat.

Op papier oogt het opzet feilloos, maar de warrige staccatost­ijl van de personages doet soms geforceerd en afstandeli­jk aan, waardoor de voorstelli­ng weinig constant is en wellicht wat te hoog mikt voor elfjarigen. Maar valt er wat moois te bouwen met het puin van de tandem MariënVon Winckelman­n? Jazeker. Geen kinderspel, dit. Het puin van Eden is een rasechte groeier .

 ?? © Clara Hermans. ?? ‘L’enfer c’est les autres, op pubermaat.
© Clara Hermans. ‘L’enfer c’est les autres, op pubermaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium