De Standaard

Alles is hopeloos

-

Ooit hebben we gezworen het woord nie t meer te gebruiken, maar The end of the f ***ing world is een HYPE. De Britse serie wordt online de hemel in geprezen. Hipperds dwepen ermee en de kenners smijten rijkelijk met sterren. Op de site Rot ten Tomatoes, die tven filmrecens­ies bundelt, kreeg de Netflixree­ks de per fecte score van 100 procent. Sindsdien is ze the best series of the f ***ing world. Begin dáár dan maar eens aan, als recensentj­e uit f ***ing Vlaanderen.

Het verhaal draait rond t wee pubers, James en Alyssa, die een desastreuz­e roadtrip ondernemen. Zi j denkt dat ze verliefd is. H ij denkt dat hij een psychopaat is en zie t in zi jn reisgezel zijn perfecte eerste moordslach­toffer.

The end of the f ***ing world is een donkere comingofag­ekomedie, gebaseerd op een geli jknamige graphic novel. Vóór regisseur J onathan Entwistle die uit werkte tot een serie, maakte hij er als vingeroefe­ning een kortfilm van. Daar voor wist hi j al Jessica Barden te strikk en, die Alyssa speelt. Net als haar tegenspele­r Ale x Lawther, is zij een ontdekking .

We begrijpen wel waarom deze serie mensen beroer t. Ze ziet er, om te beginnen, cool uit. De beelden zouden zo van I nstagram geplukt kunnen zijn. Geen idee welke filter he t is, maar alles lijkt met heimwee gefilmd. Ook de muziek is oud en krak end. Ze stamt uit een andere jeugd en doe t dromen van een andere ti jd. We hoorden Françoise Hardy (‘Voilà’, 1967) en herkenden dat riedeltje uit Loslopend wild, het blijkt ‘ Funnel of love’ van Wanda Jackson (1961) te zi jn. Het past perfect bij de dramatisch­e reis van die twee tieners. Hun existentië­le angst en fundamente­le ver veling zijn herkenbaar as hell. Net als de hoofdperso­nages van Fargo hebben ze he t talent om argeloos in almaar grotere problemen verzeild te gerak en. Het lijkt ze weinig te kunnen schelen, want alles is hopeloos.

Dat jem’enfoutisme delen ze me t alle andere pubers die sinds mensenheug­enis opgegroeid zijn. Maar hoe dramatisch het verhaal ook is, he t is vaak grappig. De tieners zi jn bijlange niet wie ze zichzelf wi jsmaken te zi jn.

Deze tieners zijn bijlange niet wie ze zichzelf wijsmaken te zijn

Alyssa roept hard en leli jk, maar heeft een klein, bang har t. James kookt van verlangen om haar (iemand!) neer te stek en, maar doe t toch volgzaam wat ze hem opdraag t. De discrepant­ie tussen wat ze zeg gen en wat ze denk en (dat ver tellen ze in de voiceover), doe t geregeld gniffelen.

Geen aflevering duurt langer dan twintig minuten, de hele serie is dus niet meer dan een flink e film. Dit is een klein, fijn Netflixdin­g. Was het geen hype ge weest, dan zouden we het kunnen koesteren.

Maar dat is waarschi jnlijk niet nodig. Na het succes dreig t er een tweede seizoen. Ook al kan je dat me t een titel als deze echt nie t maken. The end of the f***ing world.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium