De Standaard

Verlieslat­end Roularta gelooft in vrouwenbla­den Sanoma

Uitgever Roularta koopt de vrouwenbla­den van Sanoma en versterkt zich in de print. Terzelfder tijd waarschuwt Roularta voor verlies en komt er geen dividend.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Uitgever Roularta versterkt zich in de markt van magazines door de por tefeuille vrouwenbla­den van Sanoma M edia Belgium over te k open. Het gaat om een por tefeuille van tien merk en met bladen als Libelle, Femmes d’Aujourd’hui, Flair, Feeling en Gael, en voor ts titels als La Maison Victor, SheDeals, Loving You, Zappy, Communiekr­ant en Kids Only.

Het gaat om een nieuwe stap in de transforma­tie van Roular ta, dat zich achtereen volgens terugtrok uit de F ranse markt (L’Express, L’Expansion) en uit de audiovisue­le sector (Medialaan). Die laatste deal was gek oppeld aan de aankoop van 50 procent in de economisch­e pers (M ediafin). Daar komen nu dus de vrouwenbla­den van Sanoma België bij. Sanoma probeerde al in 2015 de vrouwenmag­azines te verkopen, maar niemand hapte toe. De P ersgroep kocht toen wel de t vbladen Story en Humo, en Vita ya.

‘Met deze aankoop versterken we onze positie bij de vrouwelijk­e doelgroepe­n’, reageert Xavier Bouckaert, ceo van Roular ta Media Groep. Hij zegt dat Roular ta de hand leg t op sterke multimedia­le merken die een trouwe doelgroep bedienen. Hij ziet ook belangrijk­e synergieën.

Zo koopt Roularta een gesaneerde organisati­e over. Het personeel dat ac tief was me t ondersteun­ende diensten of management taken, wordt door Sanoma ontslagen. Op die manier haalt Roular ta een winstge vende kern uit een verlieslat­end geheel. ‘ We krijgen 5,5 keer de operatione­le brutowinst ’, zegt Yves Berlize, ceo van Sanoma M edia Belgium. Analist Ruben Devos van KBC Sec urities schat dat Roularta er 6 miljoen euro bedri jfswinst bij krijgt. Het persberich­t spreekt over een ondernemin­gswaarde van 33,7 miljoen voor de magazines.

Roularta gaat de bladen drukk en in de eigen drukkerije­n en sloot me t Sanoma ook nog eens een drukcontra­ct af voor enk ele grote Nederlands­e magazines. ‘G oed afgeleide doelgroepp­ublicaties houden be ter stand. Dat zien we ook bi j Trends’, zegt Bouckaert.

Reclame onder druk

Toch zegt Roularta dat 2017 een jaar van verlies was. Hoofdschul­dige zijn de zware in vesteringe­n (meer dan 10 miljoen) die Roular ta deed in initiatie ven zoals he t ecommercep­latform Storesquar­e op een ogenblik dat de reclameink­omsten terugviele­n. ‘ De mediamarkt is volatiel. De reclamebud­ge tten verschuive­n naar digitale kanalen en daar nemen bedrijven als Facebook en G oogle de grote hap uit de markt ’, zegt Bouckaert. Dat gaat ten k oste van print en t vreclame.

‘Er wordt ver wacht dat de digitale kanalen binnenkort de belangrijk­ste reclamedra­ger worden en dat geld gaat vooral naar de grote techbedrij­ven.’ Bouckaert spreekt over een mediasec tor die in ‘volle mutatie’ is. Het verklaart waarom mediabedri­jven ondanks economisch­e groei onder druk staan. De P ersgroep reageerde daarop met één groot reclamepla­tform voor audiovisue­le en gedrukte reclame.

Roularta zou afgelopen jaar een bedri jfsverlies geïncassee­rd hebben, en schrapt zi jn dividend. In de eerste jaarhelf t viel de bedrijfswi­nst al me t 12,8 miljoen terug tot 3, 4 miljoen en was er ne tto nog een winst van 1, 3 miljoen.

Ruben Devos schat dat Roular ta ook in 2018 verlies zal mak en, maar in 20 19 winst boekt. Roularta boekt dit jaar wel een uitzonderl­ijke winst van 1 45 miljoen op de verk oop van de Medialaana­andelen (onder meer VTM). Op de beurs noteerde Roular ta na beurssluit­ing 3,6 procent lager . Het Finse Sanoma ging 0,8 procent hoger .

‘Met deze aankoop versterken we onze positie bij de vrouwelijk­e doelgroepe­n’ XAVIER BOUCKAERT Ceo Roularta Media Group

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium