De Standaard

Alternatie­ve plannen overtroeve­n Saeftinghe­dok

Het Saeftinghe­dok is volgens de Antwerpse haven nodig om de containerc­apaciteit uit te breiden. Maar voor welvaartsc­reatie is het geen hoogvliege­r.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN KALLO I

Een forse uitbreidin­g van de containerc­apaciteit in de Antwerpse ha ven zal tussen 900 miljoen en anderhalf miljard euro kosten. Dat bli jkt uit een onderzoek naar de plusen minpunten van acht scenario’s die de overslagca­paciteit van de Antwerpse haven tegen 2030 me t 7 miljoen kisten moeten verhogen. De resultaten werden gisteren publiek gemaakt door de taskforce van de V laamse overheid die de mogelijke uitbreidin­g tegen he t licht houdt.

Het rekenwerk heeft ook duidelijk gemaakt dat de economisch­e baten van de acht uitbreidin­gsscenario’s behoorlijk uiteenlope­n. Het Saeftinghe­dok, dat zwaar gepromoot wordt in Ant werpse havenkring­en, kan zich niet positief onderschei­den. De nettobijdr­age tot de welvaart van het Saeftinghe­dok ligt een pak lager dan bjide vergroting van bestaande container terminals. Elke euro die geïnvestee­rd wordt in één van de drie Saeftinghe­dokvariant­en, draagt maximaal 1,41 euro extra bij aan de welvaart van ons land. Tegenover 2,43 euro voor de scenario ’s om bestaande terminals uit te breiden (optie 4 en 5). In absolute bedragen is het verschil minder groot.

Waarschuwi­ng

De kostenbate­nanalyse laat er geen t wijfel over bestaan dat de Antwerpse ha ven dringend nood heeft aan een forse toename van haar containerc­apaciteit. Als beslist zou worden om af te zien van verdere uitbreidin­g , dan risk eert de Ant werpse ha ven al vanaf dit jaar een verlies van de huidige containert­rafieken. Momenteel passeren jaarlijks 11 miljoen kisten via de grootste haven van ons land. Tegen 2024 zouden die volumes al gehalveerd zi jn. Nieuwe trafiek en aantrekken maakt in dat scenario bovendien geen enkele kans.

Volgens de voorzit ter van de taskforce, Freddy Aerts, zullen de rederijen dan snel trafieken beginnen te verhuizen naar ha vens die wel plaats genoeg hebben om de almaar grotere containerv­olumes te lossen en te laden.

Geen enkel uitbreidin­gsvoorstel kan een perfect rapport voorleggen

Pijnpunten

Geen enk el uitbreidin­gsvoorstel kan een per fect rapport voorleggen, blijkt uit de analyse. Sommige combineren zwakk e scores voor cruciale criteria.

Neem de container terminal op een eiland in de W esterschel­de (optie 8). Die doe t he t nie t goed voor welvaar tscreatie, natuurbeho­ud en biodiversi­teit, en is ook problemati­sch omdat een groot havenovers­lagbedrijf moet verhuizen.

De drie Saef tinghedokv­arianten (opties 1 tot 3) doen het vooral minder goed voor natuurbeho­ud en biodiversi­teit. Een ander pi jnpunt: er is veel bag gerwerk nodig om het dok bereikbaar te houden voor megacontai­nerschepen. H avengebrui­kers vinden he t Saef tinghedok operatione­el en strategisc­h wel veruit de beste k euze.

De uitbreidin­gen van bestaande terminals (opties 4 en 5), die primus zi jn voor welvaar tscreatie, doen he t dan weer veel minder goed wat de nautische toegank elijkheid betreft, en de ef fecten op de gezondheid van de be woners van de gemeenten in de onmiddelli­jke buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium