De Standaard

Britse supermarkt bant plastic

Britse supermarkt­keten Iceland belooft over vijf jaar geen enkel huismerkpr­oduct nog in plastic te verpakken.

- I (rmg)

BRUSSEL De diepvriesk eten gaat als eerste supermarkt­k eten ter wereld de plastic verpakking­en vervangen door alternatie­ven van papier en karton. Die zijn volledig rec ycleerbaar, en daarom minder schadelijk voor he t milieu. I celand wil zi jn steentje bi jdragen aan het wegwerken van de plasticber­g van 1 miljoen ton die de supermarkt­en in GrootBrit tannië jaarlijks genereren. Daarmee k omt he t bedri jf tegemoe t aan de wensen van de consument. Uit een enquête bleek dat 80 procent het idee van een plasticvri­je supermarkt ondersteun­t, en 68 procent vindt dat andere supermarkt­en he t voorbeeld moe ten volgen.

De eerste ge volgen van de beslissing zouden binnenk ort al zichtbaar moeten zijn. De nieuwe lijn voedingspr­oduc ten die binnen afzienbare ti jd in de rekk en ligt, zal verpakt zijn in bakjes op kartonbasi­s in plaats van in plastic bakjes.

De man achter de plasticban is Richard Walker, de directeur van Iceland. H ij is een duurzaamhe­idsfanaat pur sang. ‘ De winkelkete­ns hebben een belangrijk­e rol te spelen in het vermindere­n van het plasticafv­al. W e moe ten ons echt sterk maken voor een veranDe dering. Ik hoop dat andere ketens ons voorbeeld zullen volgen. Met samenwerki­ng kunnen we veel bereiken’, zegt hij in een persberich­t. ‘Er is echt geen excuus meer voor de over vloedige verpakking die zinloze afval veroorzaak­t en het milieu verpest ’.

Vorige maand stelde een groep voormalige managers van Britse detailhand­elsbedrijv­en een verklaring op waarin ze verklaarde­n dat de plasticver vuiling alleen kan worden opgelost als er radicaal wordt overgescha­k eld op duurzame alternatie­ven, zoals papier, staal, glas en aluminium.

Het is nie t de eerste k eer dat Iceland duurzaamhe­id centraal stelt. Eerder werden al plastic wegwerprie­tjes in de ban gedaan, en werden alle kunstmatig­e smaaken kleurstof fen verbannen uit de huismerkpr­oduc ten. Iceland steunt ook Greenpeace in zijn oproep aan de regering om statiegeld in te voeren voor flessen. De k eten, die vooral diepvriesp­roducten verk oopt, heef negenhonde­rd vestiginge­n in GrootBritt­annië. t

‘Ik hoop dat andere ketens ons voorbeeld zullen volgen’ RICHARD WALKER Directeur Iceland

 ?? © blg ?? Iceland heeft negenhonde­rd vestiginge­n in GrootBritt­annië.
© blg Iceland heeft negenhonde­rd vestiginge­n in GrootBritt­annië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium