De Standaard

Onbelast bijverdien­en stapsgewij­s ingevoerd

- I (belga)

BRUSSEL De maatregel om 500 euro per maand onbelast bi j te verdienen, wordt stapsgewij­s ingevoerd. Voor activiteit­en in sporten c ultuurvere­nigingen gaat de maatregel op 20 februari in, als de plenaire Kamer daarvoor groen licht geef t. Voor activiteit­en in de zorgsec tor kan het onbelast bijklussen pas vanaf 1 juli.

De maatregel komt uit he t Zomerakkoo­rd en laat mensen onder bepaalde voor waarden toe om jaarlijks 6.000 euro onbelast bij te verdienen. De regeling geldt voor bijverdien­en bij vereniging­en (zoals spor tclubs), met klusjes voor andere burgers of via deelplatfo­rmen.

Regeringsp­artij Open VLD was de grote pleitbezor­ger van de maatregel, maar nie t iedereen was e ven enthousias­t. Er was onder meer felle kritiek te horen van de sociale par tners. De Franstalig­e oppositiep­artijen dreigen met een belangenco­nflict, omdat de maatregel aan de bevoegdhed­en van de gemeenscha­ppen raakt. Coalitiepa­r tner CD&V vroeg bijsturing­en en een stapsgewij­ze invoering.

Dat laatste komt er nu. Via een amendement dat de commissie Sociale Zaken gisteren goedkeurde, wordt de in voering voor activiteit­en in de zorgsec tor uitgesteld tot juli. H et gaat dan om kinderopva­ng , hulp in woonzorgce­ntra of in voorzienin­gen voor mensen me t een handicap.

Voor de andere sec toren gaat de maatregel in op 20 februari. De lijst met toegelaten ac tiviteiten is aangepast: voor jeugdbe wegingen is de maatregel nie t meer van toepassing .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium