De Standaard

Hoopt op budgetvers­ie van IJzeren Rijn

Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (NVA) gaat opnieuw een poging doen de IJzeren Rijn gebruikskl­aar te krijgen.

- I (rmg)

BRUSSEL Met een nieuw tracé hoopt W eyts he t aloude dossier van de spoor verbinding tussen Antwerpen en het Ruhrgebied opnieuw in beweging te krijgen. Een studie die vorige maand werd gepublicee­rd, toont aan dat het tracé van de zogenaamde RheinRuhr Rail Connec tion (3RX ) de beste kans maakt om gerealisee­rd te worden. Het biedt dezelfde kostenbate­nresultate­n als het historisch­e tracé van de IJzeren Ri jn, maar kost half zoveel. De studie werd uitgevoerd in samenspraa­k met de vijf betrokken overheden. Dat zi jn V laanderen, België, N ederland, Duitsland en N oordrijnWe­stfalen. H et was V laanderen dat de studie financierd­e, samen met de Europese Commissie.

Het voordeel van het 3RXtracé is dat het, anders dan het historisch­e tracé dat tot 1991 in gebruik was, nie t door he t natuurgebi­ed Meinweg in Nederlands­Limburg loopt. In plaats daarvan volgt het vanaf Roermond de spoor weg naar Venlo, en buig t he t daar af richting Mönchengla­dbach. H et tracé is ook goedkoper dan het alternatie­f dat langs de autoweg A52 loopt. Dat tracé maakt de aanleg van een nieuw stuk spoor weg noodzakeli­jk.

Investerin­gen

Hoewel de spoorinfra­structuur er al grotendeel­s lig t, moe ten er toch heel wat in vesteringe­n gebeuren voor er dagelijks 72 goederentr­einen zouden kunnen passeren, wat de beoogde frequentie voor de IJzeren Ri jn is. Z o vergt het traject nu nog te veel wisselinge­n van rijrichtin­g. Ook moet het spoor tussen V enlo en Mönchengla­dbach volledig dubbelspor­ig worden gemaakt. H et minimale bedrag dat geïn vesteerd moe t worden om het traject geschikt te maken, bedraagt 770 miljoen euWeyts ro. Als de investerin­gen waartoe al besloten is door België en Duitsland, er van afge trokken worden, is er nog 590 miljoen extra nodig, waarvan 444 miljoen voor in vesteringe­n op Nederlands grondgebie­d.

Weyts is van plan om me t de studie in de hand diplomatie­k overleg te star ten, samen me t Vlaams ministerpr­esident G eert Bourgeois (NV A). I n N ederland werd gisteren al afwijzend gereageerd op he t voorstel. De N ederlandse staatssecr­e taris voor I nfrastruct­uur Stientje van Veldhoven (D66) zegt dat de kosten niet opwegen tegen de baten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium